Donderdag 13 april

Fiets in de regen heen en weer naar het zwembad. Heb om half negen via MS Teams een overleg met een aantal VNG-collega’s. Nemen de agenda door voor het Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen (BOFV) dat vandaag aan het eind van de middag plaatsvindt.

Praat om half tien in het stadsdeelkantoor van Escamp aan de Leyweg bij met wethouder Martijn Balster en directeur National Programma Zuidwest Chris Schaapman over de voortgang van het programma.

Breng aansluitend met dezelfde wethouder een bezoek aan de bewoners en ondernemers van het Heeswijkplein en omgeving in Moerwijk. Ook veiligheidsregisseur Floris, communitybuilder Saskia en de bestuursadviseurs Mark en Bernadette lopen mee.

De afgelopen periode hebben diverse incidenten plaatsgevonden op en rondom het plein. Brengen daarom opnieuw een bezoek aan HWP10 om te horen hoe het inmiddels gaat.

Wandelen daarna door naar nieuwbouwproject Parel Moerwijk. Bewoonster Sara vertelt over haar ervaringen in de buurt en haar zorgen over de leefbaarheid.

Gaan tot slot richting de Twickelstraat waar nu Wijkz, Moerwijk Moeders en Gewoon Sociaal actief zijn. Daar informeren betrokkenen ons onder andere over de wens om een peutercafé te starten en over hun zoektocht naar een nieuwe, aantrekkelijke locatie in en voor de buurt. Nuttig bezoek. Neem afscheid en race door naar de Klaverstraat.

Draag bij aan de opening van het vernieuwde, vergroende schoolplein van het Segbroek College. Het college is met ruim 2.200 leerlingen een van de grootste scholen van Den Haag. Word ontvangen door rector Remco Vogel en sportdocent (en een van de initiatiefnemers) Antoin Hoovers. Breng voor de officiële handelingen beginnen een bezoek aan de lerarenkamer. Geestig. “Nee mis, ik ben docent natuurkunde” antwoordt een leraar als ik zijn vak probeer te raden.

Vorig jaar vroeg het Segbroek College aan het IVN Den Haag (Instituut voor Natuureducatie) of zij wilden helpen bij het vergroenen van het schoolplein. Het schoolplein bestond hoofdzakelijk uit heel veel stoeptegels, stenen banken en een enkele boom. IVN Natuureducatie ging er meteen mee aan de slag. Hovenier Ingrid Piek en vrijwilligers van IVN maakten een plan voor een groen schoolplein.

Spreek de leerlingen en andere aanwezigen kort toe. Draag bij aan het symbolisch planten van de laatste boom, een berk, op het schoolplein. Doe dit samen met de leerlingen Thijmen en Daniel. IVN-vrijwilliger Maurits assisteert met het plaatsen van de boom.

Voor een berk is gekozen omdat Segbroek al sinds de Romeinse tijd een uitstekende plek bleek voor deze boomsoort. Krijg van Chrit van Ewijk (ook van IVN) een plaquette aangeboden die een mooie plek krijgt naast de berk. Draag vervolgens door het nemen van een strafschop bij aan de opening van het Sportcourt. Het court is multifunctioneel. Ook na schooltijd is het court beschikbaar voor de inwoners in de naaste omgeving.


De agenda is vanmiddag enigszins omgegooid. Woon in een bomvolle Nieuwe Kerk aan het Spui de afscheidsbijeenkomst bij van mijn voormalige schoonzus Sheila Kumari Karwal. Een kleurrijke en emotievol programma volgt. Condoleer na afloop de twee zonen Ruben en Koen van Sheila en de twee dochters Erika en Claudia (en kleindochter Matilde) van Sheila’s echtgenoot Marten van den Berg.

Haast me terug naar het Stadhuis. In mijn werkkamer nemen Luuk Helleman (team Citybranding van de gemeente) en Derk, Max en Rob van videobedrijf Blitz Projects een audio-opname op ten behoeve van internationale bezoekers van onze stad. De komende weken volgen nog twee opnames op locatie.

Woon daarna in de collegekamer het eerste deel bij van de vergadering van het presidium van de gemeenteraad. Loop aansluitend naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Turfmarkt. Heb op de achtste verdieping in de Aletta Jacobszaal een vergadering van het BOFV (Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen). Spreek onder anderen samen met IPO-voorzitter Jaap Smits en VNG-collega én wethouder Saskia Bruines met de bewindspersonen Hanke Bruins Slot en Marnix van Rij. De financiële positie van gemeenten en provincies is en blijft de komende jaren – structureel – benard. Wordt vervolgd.

Avondeet een broodje op mijn werkkamer op het Stadhuis. Heb uitvoerig telefonisch overleg met ambtgenoot Michel Bezuijen (Zoetermeer). Woon tegen zevenen in het hoofdbureau van de politie-eenheid Den Haag aan de Burgemeester Patijnlaan het begin bij van een iftar-bijeenkomst.

Politiechef Paul van Musscher en hoofd operaties Tolga Koklu doen me in- en uitgeleide. De eetruimte ziet er sfeervol uit. De opkomst is hoog. Spreek de aanwezigen toe.

Een gevarieerd programma volgt en dan – het is nog even wachten – een heerlijke maaltijd.

Woon ten slotte in Amare aan het nabijgelegen Spuiplein een balletvoorstelling bij.

Het gaat om de voorstelling ‘One of A Kind’ van meesterchoreograaf Jirí Kylián, uitgevoerd door het wereldberoemde Stuttgart Ballet en gepresenteerd door het Holland Dance Festival en Kylián Productions. Doe samen met Commissaris van de Koning Jaap Smit, Z.M. de Koning en H.K.H. Prinses Beatrix in- en uitgeleide. Ontmoet tijdens een van de twee intermissies de 94-jarige theatermaker en Haags ereburger Erik Vos a living legend.