Donderdag 13 augustus

Maak in alle vroegte een wandeling in de wijk. Stap op de fiets en begin op het Stadhuis in de collegekamer met een vergadering van de Haagse driehoek. Aanleiding zijn de gebeurtenissen gisteravond en vannacht in de omgeving Hoefkade-Vaillantlaan: relschoppers gooiden met vuurwerk en stenen naar de politie, draaiden brandkranen open en richtten talloze vernielingen aan. Spreek mijn waardering uit voor de inzet van de politie. Zij waren tot in de vroege ochtend bezig en hebben een enorme klus geklaard. Begrijp dat het ook gaat om jongeren die op hun scooters naar de Hoefkade en de Vaillantlaan kwamen – kennelijk om rotzooi te trappen. Commissaris van de Koning Jaap Smit belt vanaf zijn vakantie-adres om de inwoners, de hulpverleners en de gemeente een hart onder de riem te steken.

Fiets, zodra het aan het eind van de ochtend kan, richting de Hoefkade. Spreek er met ondernemers, hulpverleners en jongerenwerkers. Luister naar bewoners. Zij zijn tot hun verbijstering geconfronteerd met de ongeregeldheden en zijn begrijpelijk boos en emotioneel. Geef na afloop in de hete zon een korte reactie aan de NOS, RTL , Omroep West, Hart van Nederland en AD Den Haag. Roep op de rust te bewaren en het verstand te gebruiken. Benadruk het gevaar van het openzetten van brandkranen. Het zet onze drinkwatervoorziening op het spel en kan bovendien in deze periode van hitte ook nog eens de volksgezondheid in gevaar brengen.

Fiets terug naar het Stadhuis. Eet onderweg bij de Turkse ijssalon Moda (vlakbij Station Hollands Spoor) een ijsje. Zet, terug op het Stadhuis, handtekeningen onder stukken, doe post af en bel met Rob van Loenen. Fiets snel heen en weer naar P.W. Akkerman in de Passage om iets aan mijn vulpen te laten doen. Het lukt. Om vijf uur volgt opnieuw een uitvoerige vergadering van de driehoek in de collegekamer. Terug in mijn werkkamer, belt om kwart over zes Anne Mulder. Hij bevestigt dat later vanavond bekend zal worden dat hij door de Haagse gemeenteraadsfractie van de VVD wordt voorgedragen als wethouder in de vacature Boudewijn Revis. Boudewijn vertrekt per 17 september naar Staatsbosbeheer. Fiets tegen zeven uur vanuit het Stadhuis richting de Wagenstraat. Gebruik er samen met Simone het avondeten bij Istana. Het miezert onderweg terug naar huis. Volg de situatie in de omgeving Hoefkade-Vaillantlaan via de app en telefoon op de voet. Tegen half twaalf kondig ik telefonisch een noodbevel af. De politie kan er mee aan de slag. Om kwart over vier vannacht belt de AC (Algemeen Commandant) Marlé van Tol. Zoals afgesproken informeert hij mij over het verloop van de afgelopen avond en nacht. Dank hem en alle collega’s voor de enorme inzet en wens ze een goede nachtrust toe. Wordt vervolgd.