Donderdag 13 januari

Het is vanochtend zo mogelijk nog mistiger dan gisteren. Merk het tijdens de wandeling. Op de terugweg groet een fietsende meneer mij vrolijk. ‘Hè hè, vandaag ben ik eerder met groeten dan u’, roept ie lachend. Werk een deel van de ochtend thuis. Robèr Willemsen (KHN) belt in verband met de actualiteit. Haal in de loop van de morgen op de fiets aan de Keizerstraat een paar boodschappen in huis. Ga aan het eind van de ochtend richting IJsselstein. Moet zijn bij de Heuvelman Livestream Studio’s aan de Archimedesstraat. Van daaruit wordt de extra Algemene ledenvergadering van de VNG georganiseerd. Ben daar de hele middag druk mee. Neem met Frans van de Waart het programma door. Doe met woordvoerder Angela de Jong de ‘doorloop’, bespreek met algemeen directeur Leonard Geluk en de andere VNG’ers Luuk Heijlman en Maarten Beks de laatste actualiteiten en ‘onderga’ met liefde de visagie van Wieke. Begroet de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins Slot. Goed dat ze al op de derde dag van haar ministerschap de VNG bezoekt. Begroet ook de collega VNG-bestuurders die vandaag live in de studio aanwezig zijn: Lot van Hooijdonk (voorzitter van de commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu), Eelco Eerenberg (voorzitter commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs) en Victor Everhardt (voorzitter commissie Financiën). Zij reageren vanuit de studio vanmiddag op de (vele) moties. Om 13.30 uur stipt start de vergadering, helaas weer digitaal, maar de gekozen vorm met veel insprekers, maakt het geheel toch een beetje levend en dichtbij. De moties, insprekers en de 322 (van de in totaal 348) gemeenten die de vergadering volgen, geven blijk van een grote betrokkenheid bij de vereniging. Sluit de vergadering tegen kwart voor vier. Bedank floormanager Ger, producer Kim en hun collega’s voor de perfecte organisatie. De vergadering verliep logistiek gezien prima, maar we hopen allemaal dat we de volgende keer tijdens het jaarcongres op 28 en 29 juni in het West-Friese Hoorn weer ‘echt’ bij elkaar kunnen komen. Draag na afloop op verzoek van Stan Abma en Jessie Post bij aan een filmopname ten behoeve van de jaarlijkse ‘international staff conference’ van VNG International volgende week. Vincent van Dalen en Kevin Driessen bedienen de camera, het geluid en de autocue.

Neem ’s avonds, digitaal vanuit huis, eerst deel aan een op verzoek van Femke Halsema ingelaste gecombineerde vergadering van het LOVP en het veiligheidsberaad. Onderwerp: demonstraties. Femke zit het overleg voor. Daarna volgt het veiligheidsberaad zelve.

Spreek hier onder voorzitterschap van Hubert Bruls met de 24 collega-veiligheidsregio voorzitters (of hun plaatsvervangers) en de kersverse ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius en Ernst Kuipers over de (voorgenomen) versoepelingen van coronamaatregelen. Ben niet blij met wat de bewindspersonen in het vooruitzicht stellen. Koppel na afloop terug aan de Haaglandse veiligheidsdirectie en ga aan de slag met de stukken en post uit de tas. Tref in de post een lief handgeschreven briefje aan van de gisteren 88 jaar geworden beeldend kunstenaar Theo van de Vathorst. Hij stopte ook een recente tekening – op het formaat van een bierviltje – in de envelop. Wens Theo en zijn vrouw Marja alle goeds.