Donderdag 13 mei

Het is Hemelvaartsdag vandaag. De agenda ziet er daarom iets luchtiger uit dan normaal. Maak in alle vroegte de lange versie van m’n ochtendwandeling (heen en weer naar de boulevard van Scheveningen). Het weer is heerlijk. Terug thuis, begeef ik me naar de vaccinatielocatie bij het Cars Jeans Stadion aan Haags Kwartier. Begroet fotograaf Martijn Beekman en m’n woordvoerder Jan Sinnige. Meld mij, met de benodigde papieren, bij loket vier (‘Zit u altijd in hokje vier?’). Daar wordt mij verteld dat het nu rustig is, terwijl het mij opvalt dat de doorloop ook op dit moment groot is.

Mag na de controle van de benodigde papieren doorlopen naar Claudia. Zij dient mij de prik toe. Het is snel gedaan. ‘Ach ja, weet u, ik werk in een kinderziekenhuis. Ik ben wel wat gewend’, vertelt de verpleegkundige vrolijk. Daarna verplicht een kwartiertje wachten. Krijg een bekertje water uit handen van GGD-medewerker Joyce. Zwaai tijdens het wachten naar voormalig wethouder Tom de Bruijn en m’n VNG-woordvoerder Angela de Jong. Toevallig kregen zij op dit tijdstip ook de prik.

Bezoek in de loop van de ochtend twee gezinnen die het Suikerfeest vieren. Had graag een feest bezocht, maar dat kan helaas niet. Bel eerst aan bij de familie Suudioglu aan de Van Diesenstraat. Ze ontvangen me hartelijk. Heb uiteraard ook iets zoets meegenomen: een taart van Maison Kelder. Na binnenkomst drink ik een kopje koffie met beide ouders en vertellen de drie zoons hoe ze terugkijken op de vastentijd. Ze zijn allebei actief in Laak en werken met jongeren en aan de leefbaarheid in de wijk. Werken en niet eten en drinken is niet altijd even makkelijk.

Neem afscheid en wandel richting de Neherkade. Begroet daar Fatima Habibi, haar man en twee zonen. Maakte eerder al kennis met Fatima, op mijn eerste werkdag als burgemeester. Ook hier een tafel vol zoete lekkernijen. Kies nu voor thee met een stuk heerlijke zelfgemaakte cheesecake, zalig. Hopelijk kan iedereen het suikerfeest volgend jaar weer uitgebreid vieren. Weersta de verleiding voor nog meer lekkers en neem afscheid.

Draag aan het eind van de ochtend bij paleis Noordeinde bij aan de opname van een verjaardagsgroet voor Koningin Maxima. Cameravrouw Lois Nieuwenhoven doet haar werk snel en efficiënt. De feloranje tulpen doen de rest.

Fiets een paar boodschappen in huis, voor het overige staat een deel van de middag in het teken van de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Willem II (1-4). Heb niet alleen aandacht voor de (beroerde) uitslag, maar vooral ook voor wat dit betekent voor de openbare orde en veiligheid. Onderhoud daarover nauw contact met Algemeen Commandant René van Eck en Tolga Koklu, beiden van de politie. Praat aan het eind van de middag bij met wethouder Anne Mulder. M’n dochter en haar partner zijn vandaag naar Frankrijk vertrokken. Vanavond zijn ze halverwege de reis. Ze overnachten in Senlis net boven Parijs.