Donderdag 14 januari

Begin na m’n ochtendwandeling vanochtend om acht uur bij de tandarts. Fiets vanaf daar meteen door naar het Stadhuis. Maak samen met wethouder Saskia Bruines digitaal kennis met de nieuwe CEO van Huawei in Nederland Michael Yang (‘The new kid on the block’). Gert Jan van Eck, Leon Zhang en Richard Spaans (allen Huawei) en Marco Esser (The Hague & partners) nemen aan het gesprek deel. Ontvang Jorina Haspels en Axel Veldhuijzen (beiden van AD Haagsche Courant). Spreken over de actualiteiten en het werk dat zij doen. Maak via MS Teams (nader) kennis met Dineke de Groot, de nieuwe president van de Hoge Raad der Nederlanden. De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel recht, strafrecht en belastingrecht. Aardig gesprek, wordt vervolgd. Ga aan het eind van de ochtend naar de residentie van de Franse ambassadeur in Nederland, vlak bij het Vredespaleis. Begroet goede bekende Z.E. Luis Vassy in mijn nieuwe rol als burgemeester van Den Haag. Ooit bood Luis Z.M. de Koning in 2019 zijn geloofsbrieven aan op de dag van mijn verjaardag. Wesley Toelen (kabinetszaken) vergezelt me.

Maak rond het middaguur, terug op het Stadhuis, digitaal kennis met de leden van het Hoofdstembureau Daniëlla Gidaly, Herman Tjeenk Willink en Joop van Holsteyn. Ingrid Gyömörei is helaas verhinderd. Na een voorstelronde geven Rob van der Velde en Gerjan Wilkens, beiden werkzaam bij burgerzaken en al jarenlang betrokken bij de verkiezingen, een toelichting op de voorbereidingen van de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Verkiezingen die er deze keer anders uitzien door alle corona-maatregelen en daardoor nog veel meer voorbereidingen vragen dan gewoonlijk. En zijn ook meer stemlocaties en vrijwilligers bij betrokken. René van Kuilenburg (directeur Publiekszaken) en Sanne Sterenborg (projectmanager kiezers buiten Nederland) nemen ook deel aan de kennismaking. Verheug me op de samenwerking met de collega’s in het Hoofdstembureau.

Wandel ‘s middags naar het Rabbijn Maarsenplein. Spreek op uitnodiging van rabbijn Shmuel Katzman een tekst in op video ter gelegenheid van de International Holocaust Remembrance Day van de Verenigde Naties op 27 januari aanstaande. Den Haag besteedt ieder jaar tijdens de Holocaust Remembrance Day aandacht aan de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Normaal gesproken is er een lezing in het Vredespaleis (georganiseerd door de gemeente Den Haag in samenwerking met de Israëlische ambassade en de Haagse Joods Culturele organisatie CHAJ). De lezing is dit jaar virtueel. Regisseur Jaap van der Sar en cameraman Vincent verzorgen de opname. Op het Rabbijn Maarsenplein staat behalve het Joods monument ook het Joods Kindermonument. Besteed hier in mijn tekst aandacht aan.

Ga na afloop – met afstand – op de foto met een vriendelijke inwoner die om de hoek woont en de opnames heeft bekeken. Wandel terug naar het Stadhuis. Begroet de bouwvakkers die vlak onder de ramen van mijn werkkamer hard aan het werk zijn. Ze vervangen het plaveisel in de omgeving, zijn nu bezig met het aanbrengen van teststroken om het ‘beste’ plaveisel te kunnen testen.

Fiets naar huis en ga van daaruit naar het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Afgelopen maandag is de GGD Haaglanden hier gestart met het toedienen van coronavaccinaties. Breng samen met wethouder Kavita Parbhudayal een werkbezoek aan deze eerste vaccinatielocatie in onze regio. Locatiemanager Aukje Elzenga leidt ons rond en informeert ons over de eerste ervaringen. Nu worden zo’n 300 mensen per dag gevaccineerd: zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Binnenkort zullen dat er veel meer per dag zijn. Maak kennis met allerlei vrijwilligers. Bijvoorbeeld met de vaccin-voorbereider Lida en de prikkers Kelly en Oswald. Spreek met Heinrich Brockhoff, arts infectieziektebestrijding van de GGD Haaglanden en met een aantal mensen waarbij de prik inmiddels is gezet. Bedank iedereen voor haar of zijn enorme inzet.

Neem afscheid en ga meteen door naar het Internationaal Strafhof, het International Criminal Court (ICC), aan de Oude Waalsdorperweg. Maak samen met Pepijn Zaagman (directie Internationaal beleid) kennis met de drie ‘principals’ van het ICC. Heb eerst een ontmoeting met Judge Chile Eboe Osuji (de President) en Peter Lewis (de Registrar) en hun medewerkers Matias Hellman en Antonia Pereira de Sousa. Maak aansluitend kennis met Fatou Bensouda (de Prosecutor), haar plaastvervanger James Stewart en hun medewerker Fabio Rossi. Zeer de moeite waard. Sluit het bezoek af met een rondleiding door Rocio Matos Alferez.

Besteed, ‘s avonds terug thuis, aandacht aan de stukken uit de tassen van het Stadhuis. Minister Kajsa Ollongren belt in verband met de actualiteit. Bel zelf met Leonard Geluk (algemeen directeur van de VNG).