Donderdag 14 juli

Heb tegen zessen vanochtend vroeg op Schiphol alleen handbagage. Dus geen ‘geseik’ – excusez le mot – bij de band. Tuti haalt me op en zet me thuis af. Heb telefonisch overleg met algemeen commandant van politie René van Eck. René informeert me over de actualiteit rond de Ukraine Accountability Conference (UAC). Neem een douche, zet de wasmachine aan en stap om kwart over acht op de fiets. Sta aan het einde van de Keizerstraat op Scheveningen Lot van Bree van Omroep West te woord over de internationale conferentie voor Oekraïne, die vandaag plaatsvindt in het World Forum. Den Haag is als internationale stad van vrede en recht volgens mij de uitgelezen plek om het gesprek over mensenrechten en de schending daarvan te voeren.

Fiets terug naar huis. Pak drie uurtjes slaap. Ga ’s middags verder met het uitpakken van mijn handbagage (de koffer uit Kopenhagen heb ik nog steeds niet terug) en het bijlezen van de post en stukken.

Breng aan het eind van de middag een bezoek aan het Brabants lederwarenhuis aan de Frederik Hendriklaan. Het familiebedrijf bestaat 50 jaar. Wens Erik en Karin Bodde van harte geluk. Bezoek vervolgens in de Zeestraat het museum Beeld en Geluid, waar – 141 dagen na de inval van Rusland in Oekraïne – de tentoonstelling Framing the War van start gaat. Samen met het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) zijn foto’s en spotprenten geselecteerd die het verhaal van de eerste honderd dagen van de oorlog vertellen. Ze nodigen je als bezoeker uit tot een kritische blik op het nieuws over de oorlog: wat weet en wat zie ik eigenlijk en hoe belangrijk en hoe bepalend zijn de makers van de beelden daarbij? Spreek na museumdirecteur Eppo van Nispen en Edouard van Arem van het ANP de aanwezigen toe. Neem vervolgens een kijkje in de expositie. Eppo en Edouard leiden me rond. Neem afscheid en complimenteer projectleider Noortje Ankersmit.

Begeef me aan het begin van de avond naar het Nationaal Topzeilcentrum aan de Hellingweg in de Scheveningse haven. Het Jeugd WK Zeilen is zojuist afgelopen. Spreek met de CEO van World Sailing David Graham en de directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond Arno van Gerven. Florence van TIG Sports, die eerder ook betrokken was bij de organisatie van de Invictus Games, begeleidt me naar het dak van het zeilcentrum, waar cameramannen Brend en Tom klaarstaan voor de opnames van een filmpje voor het WK Zeilen, dat volgend jaar plaats zal vinden op Scheveningen. Het illustreert: The Hague city at the sea …

Ga tenslotte naar de Franse residentie aan de Tobias Asserlaan. Het is ‘quatorze juillet’. De Franse ambassadeur Z.E. Luis Vassy ontvangt talloze gasten en begroet me persoonlijk bij het hek buiten. Attent. Na zijn toespraak zingt een kinderkoor uit Corsica onder andere het Franse volkslied ‘La Marseillaise’ en ‘Les Champs-Elysées’ van Joe Dassin (‘Je m’baladais sur l’avenue le cœur ouvert à l’inconnu. J’avais envie de dire bonjour à n’importe qui. N’importe qui et ce fut toi, je t’ai dit n’importe quoi. Il suffisait de te parler, pour t’apprivoiser.Aux Champs-Elysées, aux Champs-Elysées. Au soleil, sous la pluie, à midi ou à minuit. Il y a tout ce que vous voulez aux Champs-Elysées’). Prachtig en zeer harmonieus. Praat bij met deze en gene en geef na afloop in een interview aan ambassademedewerkers aan wat deze nationale feestdag voor mij betekent. Vrijheid, gelijkheid en broederschap blijven van waarde, juist ook in deze tijd.