Donderdag 14 oktober

Zwem in een vanochtend niet zo druk zwembad m’n baantjes en fiets naar huis. Doe, vanuit mijn werkkamer het openingswoord van de (digitale) GovTech Summit 2021. De Summit trekt ruim 2.500 bezoekers. Er zijn relatief nieuwe technologie gedreven producten en diensten te ‘zien’ die inwoners en ondernemers kunnen gebruiken in hun contacten met (semi)publieke instellingen. Denk bijvoorbeeld aan zelflerende digitale assistenten die inwoners helpen door het woud van regelingen en adviseren bij complexe afwegingen. De mogelijkheden zijn enorm. Medewerker Chris staat mij gelukkig live bij voor wat betreft de techniek. Hopelijk kan de summit de volgende keer ‘in het echt’ plaatsvinden.

Meteen door naar de Peilstraat in Molenwijk. Val iets te laat binnen bij een bijeenkomst in Trefpunt Laakhage. Heleen van Weening, directeur van Duurzaam den Haag is net begonnen aan haar welkomstwoord wanneer ik achteraan een stoel zoek tussen de aanwezige buurtbewoners. Zie dat ook de gemeenteraadsleden Frans de Graaf (VVD) en Isabel Bos (Groen Links) er zijn. Luister aansluitend geboeid naar het verhaal van Tom Golder. Hij laat op een toegankelijke manier voorbeelden zien van verschillende duurzame oplossingen die eenvoudig toe te passen zijn in het huishouden. Op deze manier streeft Duurzaam Den Haag naar bewustwording en de overgang naar actief duurzaam handelen bij alle inwoners van de stad om op die manier een bijdrage te leveren aan de energietransitie agenda van de stad. Als afsluiting lopen we met het hele gezelschap een wandeling door de wijk. Eerste stop is bij de molen. Buurtbewoonster Tahira vertelt over de geschiedenis en het vroegere gebruik van de prachtige molen. De groep wandelt verder, moet zelf helaas door naar mijn volgende afspraak op het Stadhuis aan het Stadhuisplein van Alphen aan de Rijn. Zit aldaar in de raadzaal  een vergadering voor van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van de politie-eenheid Den Haag. Van de 27 burgemeesters zijn er vijf afwezig. De Hoofdofficier van Justitie en politiechef zijn er, net als operationeel specialist Annemieke Dokter die een inleiding verzorgt over het thema maatschappelijk ongenoegen.

Ben terug in Den Haag te gast op de Spaanse residentie aan het Lange Voorhout. Krijg hier, uit handen van ambassadeur María Jesús Alonso Jiménez de versierselen uitgereikt die horen bij de Spaanse Orde van Isabella de Katholieke (Orden de Isabel la Católica) in de rang van Commandeur (Encomienda). Dit onder andere vanwege mijn inspanningen om tijdens mijn burgemeesterschap van Utrecht (2014-2020) de start van de Vuelta, de Ronde van Spanje, naar Nederland te halen en de belangstelling voor de Spaanse taal, kunst en cultuur in samenwerking met het Instituto Cervantes te bevorderen. Een hele eer. De aanwezigheid van mijn ouders, een aantal collega’s uit Utrecht (wethouder Klaas Verschuure, directeur Pilar Tena van Instituto Cervantes en Edith Bergansius van de Asociación Hispánica de La Haya, een paar vrienden en de speciaal uit Spanje overgekomen Charles Ojalvo namens de Vuelta-directie maken het extra bijzonder. Vuelta-directeur Javier Guillén spreekt me toe via een videobeeld. Word live toegesproken door de ambassadeur, en heb een aantal woorden in het Spaans en het Engels voorbereid om mijn dank en waardering uit te spreken. Benadruk dat het naar Nederland halen van dit evenement niet alleen mijn verdienste is. Draag daarom de onderscheiding op aan alle mensen (ook de vrijwilligers) die de Vuelta helpen organiseren, voor en achter de schermen. Denk aan de mensen in Spanje, bij de gemeenten Utrecht, Breda en Den Bosch en de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Draag de onderscheiding ook op aan degenenen die de verspreiding van de Spaanse taal en cultuur bevorderen. Valerie Kuypers maakt foto’s en AD, Omroep West en Den Haag FM doen verslag. Geniet van een korte nazit. Gebruik het avondeten samen met Simone en mijn ouders bij Zarautz aan de Prins Willemstraat. Simone brengt m’n ouders terug naar Edam. Wandel zelf naar huis en duik in de stukken voor morgen.