Begin donderdag zwemmend bij Max health Club. Elk jaar herdenkt Nederland op 15 augustus het einde van de Tweede Wereldoorlog en alle slachtoffers die in en om het voormalig Nederlands-Indië zijn gevallen. Dit gebeurt bij het Indisch monument aan de Prof. Teldersweg. Draag vanavond bij aan de herdenking. Lees, onder pianobegeleiding van Ron Cuijper, een bewerking voor van het gedicht ‘Er leven haast geen mensen meer’ van Wim Kan.
Werk vanochtend thuis. Begin in alle vroegte met het hijsen van de vlag. Bel met m’n moeder in Edam. “Oh, dan ga ik kijken vanavond. Ken je het gedicht uit je hoofd? … Oh, gelukkig, je mag het voorlezen …”. Ga ’s middags richting het Westbroekpark. Neem deel aan de generale repetitie van de herdenking van vanavond. Regisseur Peter Blom heeft de leiding. Voor mij is het handig samen met pianist Ron tekst, muziek en ritme van het gedicht een aantal keren door te nemen.
Begroet alvast stichtingsvoorzitter Thom de Graaf en zijn medebestuursleden Helene Oppattja en Tamara Peers. Het belooft weer een waardevolle herdenking te worden. Zeg gedag, heb nog een andere verplichting.
Begeef me naar het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Rijnstraat. Woon daar samen met Camilla (kabinetszaken) het afscheid bij van secretaris-generaal Paul Huijts. Paul ‘verlaat’, na 38 jaar werkzaam te zijn geweest op vier verschillende ministeries, Den Haag. Hij begint volgende week als de Nederlandse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Dank hem voor zijn bijdrage aan onze internationale stad van vrede en recht en wens hem veel succes en plezier in Londen.
Moet meteen terug naar de Prof. Teldersweg voor de Nationale Indië Herdenking. Loop naar Bungkus, een pop-up restaurant dat speciaal voor de gelegenheid is opgebouwd. Hier vindt een voorontvangst plaats. Gebruik een lichte Indische maaltijd. Heerlijk. Begroet vele bekenden. Gastheer Thom de Graaf heet alle aanwezigen van harte welkom. Loop met het gezelschap richting het Indisch Monument voor de plechtigheden. Draag, naast de voordracht van het (bewerkte) gedicht van Wim Kan, hieraan bij door samen met VCL-leerling Kyra van Aerssen namens het gemeentebestuur een krans te leggen. Het VCL heeft het Indisch monument geadopteerd en Kyra vertelt haar (familie)verhaal.
De NOS deelt het verhaal van Kyra op Instagram. Krijg bij het naar buiten lopen uit handen van Frederik von Maltzahn (de VCL-leerling van het vorig jaar) onder andere de publicaties ‘Over Indië’ van Frank Vermeulen en ‘Handleiding voor ontheemden’ van Robin Block kado. Groet de ouders van Kyra en praat traditioneel na en bij met commissaris van de Koning Jaap Smit en zijn echtgenote Hilgen.
Deel een beeldverslag over de samenkomst vanavond op Instagram.
Haal, terug thuis, de vlag naar binnen. Lees over het verloop van de vijfde etappe van de Tour de France Femmes. Aan het eind van de etappe ging geletruidrager Demi Vollering onderuit. Blanka Vas won de etappe en Kasia Niewiadoma heeft de gele trui van Demi overgenomen. Het kan verkeren. ICT-medewerker Armando komt langs voor een kleine technische handeling. Ben hem zeer dankbaar.