Donderdag 15 oktober

Ochtendwandel net iets eerder dan gebruikelijk. Moet namelijk even na achten bij tandarts ‘Wim’ zijn. Zo gaan die dingen. Race door naar het Stadhuis. Spreek even na negenen met Jurgen van den Berg van NOS Radio 1. En even later voor Radio West met Tjeerd Spoor. Onderwerp van gesprek is het ‘feestje’ gisteravond op het Plein. Ontvang producente Lois en cameraman Sander van de NTR. Draag op hun verzoek bij aan een video-opname die te maken heeft met de decembermaand. Op 10 november is de opname te zien op televisie.

Een telefonische vergadering volgt. Mohamed el Mokaddem, Frans van Steenis en Peter ter Horst informeren mij over Zuidwest, een Haagse wijk die een steuntje in de rug verdient. Ook van de rijksoverheid. Ga telefonisch in gesprek met drie corona ’helden’. In deze bizarre tijd doen heel veel mensen voor en achter schermen heel erg hun best om van alles draaiende te houden of te krijgen. Zij verdienen het in het zonnetje gezet te worden. Bel met Anniek, verpleegkundige aan het Haaglanden Medisch Centrum en met docente Lilian. Lilian werkt sinds dit jaar bij de basisschool Grote Beer in Moerwijk. Spreek tenslotte met Jonathan. Hij werkt voor het ‘team huwelijken’. Ben trots op deze toppers die ervoor zorgen dat de stad draaiende blijft. Theresa Polman (communicatie) vergezelt me tijdens de emotievolle en tegelijk hoopgevende telefoongesprekken. Vanaf volgende week verschijnt de neerslag van deze gesprekken in De Posthoorn. Loop naar de entresol op de eerste verdieping. Cameravrouw Lois Nieuwenhoven neemt mijn bijdrage op aan de derde Ronny Naftaniel lezing van het Joods Humanitair Fonds die op 25 oktober plaatsvindt. Praat ‘s middags bij met de Tweede Kamerleden Martin Wörsdörfer en Mark Snoeren. Ontvang Gert-Jan Buitendijk, de nieuwe secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Neem deel aan de vergadering van de stuurgroep integriteit samen met wethouder Saskia Bruines. Ga dan samen met bestuursadviseur Marja op bezoek bij Verpleeghuis Mariahoeve aan de Hofzichtlaan. Het verpleeghuis is een expertisecentrum voor jonge mensen met dementie. Manager services Martin van Wijngaarden doet mij in- en uitgeleide.  Spreek bewoners en medewerkers via een camera toe. Op de verschillende afdelingen is dit via een intern televisiekanaal te zien. Een innovatieve, technische oplossing van het verpleeghuis. Kan op deze manier toch aan zo veel mogelijk mensen – bewoners en medewerkers – mijn steun en waardering uitspreken. Zwaai ook naar ‘buurvrouw’ Lisette en haar echtgenoot.

Het ADO-stadion aan het Haags Kwartier is mijn volgende bestemming. Begroet stadiondirecteur Marcel van der Holst en (voor de tweede keer vandaag, maar nu live) Frans van Steenis, voorzitter van de Raad van Commissarissen van ADO Den Haag. Krijg een rondleiding door het stadion. Zie alle ‘heiligdommen’ van nu en weleer.

Neem tenslotte van ‘ver af’ een kijkje bij de corona-opvang voor daklozen aan de Henri Faasdreef in Leidschenveen. Deze opvang is een initiatief van ondernemer Martijn van Rheenen. Hij was als tiener ooit zelf thuisloos. Er zijn 21 quarantaineplekken op de opvang. Op dit moment verblijven er vier personen. Goed om te zien.

Avondeet thuis. Kan redelijk vroeg naar bed. Heerlijk. Chiu Man (politie) belt desalniettemin even na tienen over de actualiteit in Duindorp. Zo gaan die dingen.