Donderdag 15 september

Het waait stevig en is meteen een stuk koeler als ik vanochtend heen en weer naar het zwembad fiets. Het lijkt opeens herfst. Begin de dag bij de mondhygiënist. Het is niet anders. Zit vervolgens via MS Teams een (extra) collegevergadering voor. Ben om half tien op het Churchillplein. Breng samen met Pepijn Zaagman (directie Internationaal) een werkbezoek aan het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals. Het ‘mechanism’ is door de VN-veiligheidsraad opgericht om de resterende rechtszaken van het Joegoslavië- en Rwandatribunaal af te handelen. De oprichting van het Joegoslavië-tribunaal (het eerste internationale tribunaal sinds dat van Neurenberg) in 1993 versnelde de ontwikkeling van Den Haag tot internationale stad van vrede en recht en was een mijlpaal voor het internationale strafrecht.

Maak kennis met Graciela Santana (sinds afgelopen zomer de nieuwe President), Fons Orie (als rechter al meer dan 20 actief bij het hof) en chef protocol Ana Pineda. De president en de raadsheer informeren mij over de werkzaamheden van het hof. Krijg na afloop een rondleiding door de rechtszaal. Legal Officer Christopher en zijn collega Amanda vertellen mij over de historie van de plek. Neem zelf plaats in de stoel van ‘the accused’. Zeer de moeite waard.

Ben in de loop van de ochtend op het Stadhuis. Praat bij met Betty Schuurman. De actrice – ze ontving in 2002 de Theo d’Or – staat vanavond in Den Haag op het toneel. Brachten onze jeugd door in Edam-Volendam. Vandaar. Maak (nader) kennis met het VVD-gemeenteraadslid Lotte van Basten Batenburg. Carola (kabinetszaken) maakt een fotootje voor Stacy Laurant.

De middag staat vervolgens voor een groot deel in het teken van een bestuursvergadering van de VNG. Zit de vergadering voor via MS Team vanuit de Willemshof aan de Nassaulaan. Woon aansluitend online een deel bij van een ‘Meeting between the Policy Councils and UCLG Town Hall Process – Dialogue between the Multilevel Governance, Opportunities for All, and Safer, Sustainable and Resilient Cities Policy Councils with the Town Halls of Trust and Government and Climate and Culture’. Doe dat samen met Bert Vijfeijken van VNG International. Draag bij aan het onderdeel ’trust and government’. Heb uitvoerig telefonisch overleg met gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard.

Dan naar het Paard aan de Prinsegracht. Marketeers Joeri en Pijke en directeur Majel verwelkomen me. Draag bij aan een video in het kader van het 50-jarig bestaan van het Paard. Mink, John, Wauter en Camiel verzorgen de opname en de techniek. Mag over de inhoud niets schrijven. Dat moet nog even een verrassing blijven.

Meteen door naar het Stagehuis Schilderswijk. Ga in buurthuis Samson aan de Van Mierisstraat als vervolg op de ontmoeting in mei in gesprek met een aantal jongeren uit de wijk. Wijkmanager Renzo Steijvers en Nazli Tuzer (directie veiligheid) vergezellen me. Anne-Frieda Neijenhuis en Yassine Abarkane van het Stagehuis begeleiden het gesprek. Verloopt in goede sfeer. Wordt vervolgd. De inhoud van de tas uit het stadhuis wacht. Bel naar aanleiding van een incident tijdens een vergadering van een gemeenteraadscommissie met de gemeenteraadsleden Nur Icar (DENK) en Rita Verdonk (Hart voor Den Haag). Zie delen van de Europa League voetbalwedstrijd Feijenoord-Sturm Graz (6-0).