Donderdag 16 juli

Heb pech. Wandel vanochtend in de regen. Na twee dagen die vooral in het teken van de raadsvergaderingen stonden, kan ik vandaag naar buiten en de stad in. Fiets in de loop van de ochtend samen met bestuursadviseur Marja en woordvoerder Jan richting Schilderswijk. Marja kent de stad goed en laat tijdens de route allerlei dingen zien. Maak in  de Korte Houtstraat kennis met Ap Israel (Ap’s Kappers). Hij noemt zichzelf de ‘hofkapper’ van Den Haag.

Fiets door naar de Paviljoensgracht. Bezoek de Stichting Heilig Geesthofje. Het blijkt een oase van rust midden in het centrum.

Bekijk de Doubletstraat en omgeving. Fiets in en langs het Helena van Doeverenplantsoen (veel in het nieuws de afgelopen dagen). Vervolgen onze weg over de Vaillantlaan, langs het politiebureau Heemstraat, de Haagse Markt en het Hobbemaplein. Drink op de hoek van de Kempstraat buiten op het terras een kopje koffie. Maak (spontaan) kennis met Joke van den Boomen, voorzitter van de stichting Haagse Hopjes. Zij vertelt mij over de activiteiten voor kinderen die zij in Transvaal organiseert. Fiets door via de De La Reyweg naar het Paul Krugerplein en het Kaapseplein. Het programma is strak, maar heb gelukkig de gelegenheid om op een paar plekken met inwoners te spreken.

Terug via de Paralelweg en de Vaillantlaan richting het Laakkwartier. Werd eerder vanochtend geïnformeerd over een explosie in de Gouverneurlaan (volgens Tonny Eyk de ‘Ramblas’ van het Laakkwartier). Laat me ter plekke door de recherche en de hulpdiensten informeren en praat met omwonenden. Doe veel (eerste) indrukken op in twee uur tijd. Fiets terug naar het stadhuis langs de Oudemanstraat via de Haagse Hogeschool en de onderdoorgang van station Hollands Spoor. Heb terug op het Stadhuis een vervolgafspraak met wethouder Boudewijn Revis. Praten over aantal dossiers, vooral vanuit zijn rol als loco-burgemeester. Neem met de directie veiligheid twee inhoudelijke dossiers door. Woon een extra vergadering bij van de stuurgroep integriteit, samen met wethouder Saskia Bruines. En maak in vergaderzaaltje A4-18 kennis met Dineke, Lia, Ronald, Steven, Jan Dirk en Ward, leden van het ‘Gemeentelijk Management Team’ (GMT). Stap in de loop van de middag opnieuw op de fiets. Bezoek het Benoorden- en Bezuidenhout, of te wel het stadsdeel Haagse Hout. Isabelle (kabinetszaken) heeft de route voorbereid. Doe het met een dienstfiets want ontdek in de fietsenstalling dat mijn eigen fiets een lekke band heeft … Theresa (communicatie) en Arjen (veiligheid) vergezellen ons. Arjen heeft mij vorige week ook tijdens de fietstocht in en rond het Zuiderpark begeleid.

Beginnen onze route op de Koekamp. Arjen vertelt over de demonstraties die hier geregeld plaatsvinden. Zie aan de linkerkant de kleurrijke ingang van het Ministerie van Financiën. Fietsen richting het Haagse Bos. Aan de linkerkant ligt het Malieveld. Rechts van ons grazen de herten. Fietsen naar station Den Haag Centraal over het Anna van Buerenplein. Zie onderweg  allerlei (hoge) gebouwen: de Universiteit Leiden, Campus Den Haag, de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, de Apenrots, New Babylon en de woontoren de ‘Witte Anna’. Fiets door het westelijk deel van het Bezuidenhout. Het is omsloten door de A12, de Utrechtsebaan en het spoor. Bezoek het Schipperskwartier (het ‘vergeten dorp’).

Nemen een stuk verderop een kijkje in de levendige Theresiastraat (de ‘Trees’). De terrassen van de cafés en restaurants worden goed bezocht. Mensen genieten – op gepaste afstand van elkaar – van het zonnetje dat aan het einde van de middag lekker tevoorschijn komt. Slaan rechts af en maken een korte stop bij het oorlogsmonument ‘Juliana van Stolberg’.

Fietsen door het Haagse bos. Geniet van de frisse boslucht. Slaan achter paleis ‘Huis ten Bosch’ links af en steken de Wassenaarseweg over. Aan de rechterkant staat de nieuwe Amerikaanse ambassade. Fietsen langs park Clingendael (met de Japanse tuin en de bunker van Seyss Inquart), het ANWB hoofdkantoor, de Bosjes van Zanen (hoek Van Alkemadelaan/Ouwenslaan) en de Schiefbaanstraat (‘sweet memories’) naar de Raamweg. Nuttig bezoek. Neem afscheid van Arjen, Isabelle en Theresa. Fiets naar huis. Fris me even op. Inmiddels is mijn band geplakt. Top. Fiets ‘s avonds samen met bestuursadviseur Marja naar de einde-van-het-seizoen-bijeenkomst van de Haagse gemeenteraad. De locatie is Boomerang Beach aan het Zwarte Pad. Gebruiken er het avondeten (Danny Mock en zijn medewerkers hebben het prima voor elkaar). Voor mij een gelegenheid om met zoveel mogelijk leden van de gemeenteraad en medewerkers van de raadsgriffie kennis te maken en te spreken. Nuttig en aangenaam.

Fiets in mijn eentje terug naar huis. Het is al aardig afgekoeld …