Donderdag 16 maart

Het is lekker rustig in het zwembad. Fiets terug. Neem de douche en kleed me om. Neem via MS Teams deel aan een vergadering van de stuurgroep Rivaliserende Jeugdgroepen. Woon aansluitend, in de collegekamer aangekomen, nog twee vergaderingen bij: van de stuurgroep RIEC en van het dagelijks bestuur van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van de politie-eenheid Haaglanden. Zit als regioburgemeester alle drie de bijeenkomsten voor.

Francine Houben belt over de fysieke omstandigheden van onze ereburger en voormalig wethouder Adri Duivesteijn. Bel naar aanleiding daarvan met gemeentesecretaris Ilma Merx en chef kabinet Eline Visser.

Ga in de loop van de ochtend langs bij het centraal stemmen tellen in het World Forum aan het Churchillplein.

Mandy van Bergen en Henegouwen en Arjan Brak van team Verkiezingen praten me bij over de laatste ontwikkelingen. Ontmoet allerlei mensen die zich vandaag inzetten voor het tellen en checken van de cijfers. Eerder vanochtend om 03.00 uur is de voorlopige uitslag bekendgemaakt. In het World Forum werken 600 tellers aan de definitieve uitslag. Deze maakt ook bekend hoeveel stemmen individuele kandidaten hebben gekregen. Chapeau opnieuw aan alle vrijwilligers.

De gehele middag staat in het teken van de VNG. Neem in de Willemshof aan de Nassaulaan in zaal Saba deel aan een evaluatiegesprek met algemeen directeur Leonard Geluk. Begroet in het Atrium een delegatie uit Oman. Maak kennis met Prins Al Sayyid Marwan Turki Mahmood Al Said (Governor Dhofar) en met de governors Al Sayyid Saud Hilal Hamed Al Busaidi (Muscat), Al Sayyid Ibrahim Said Ibrahim Al Busaidi (Musandam), Al Sayyid Hamed Ahmed Saud Al Busaidi (Buraimi) en Mohammed Sulaiman Hamood Al Kindi (North Al Batinah). Maak ook kennis met de gemeentelijke ‘voorzitters’ Ahmed Mohamed Ahmed Al Humaidi (Muscat) en Ahmed Mohsin Mohamed Al Ghassani (Dhofar). De Omaanse ambassadeur H.E. Shaikh Abdullah bin Salim Al Harthi begeleidt de delegatie.

Zit een uitvoerige vergadering van het VNG-bestuur voor. Overleggen – voor de eerste keer na bijna drie jaar weer fysiek in de Beatrixzaal – over uiteenlopende onderwerpen. Neem na afloop een filmpje op in het kader van het komende VNG Jaarcongres in Groningen.

Wandel tegen vijven naar het museum Sophiahof aan de Sophialaan. De VNG-medewerkers Kevin Schapendonk en Jade Beijer begroeten me vriendelijk, net als museumdirecteur Emma van Proosdij. Bespreek onder begeleiding van Kees Kraaijeveld met de aanwezigen de toekomst voor Nederland – toekomstbeeld voor Nederland in 2040. Inspirerende bijeenkomst. Verzorg zelf de afsluiting. “Wat zeg ik als 79-jarige in 2040 tegen m’n dan 18-jarige kleindochter Florien als ik terugkijk op deze avond waarin we werkten aan een toekomstbeeld…?”.

Bezoek tussen de bedrijven door, op uitnodiging van Fries Heinis (Bouwend Nederland) in de Grote Kerk de afscheidsbijeenkomst van Maxime Verhagen. Leuk om hem te zien.

Zie veel goede bekenden. Krijg na afloop de bundel ‘Maxime, door de ogen van anderen’, geschreven door Natalie Huigsloot ten geschenke.