Donderdag 16 november

Fiets na de zwembeurt aan de Klatteweg naar de President Kennedylaan. Krijg in gezondheidscentrum Statenkwartier een griepprik en laat bloed afnemen voor de jaarlijkse test van m’n PSA-waarden. Geef een telefonisch interview aan Stijn Vos van Binnenlands Bestuur. Onderwerp: de veiligheid van publieke functionarissen. Bel met directeur Sport Peter van Veen, raadsgriffier Lilianne Blankwaard en met hoofdofficier van Justitie Margreet Fröberg. De rest van de ochtend staat in het teken van vergaderingen van de VNG-commissie Europa en Internationaal. Gaat ditmaal via MS Teams. Heb eerst de vergadering van de internationale delegatie onder leiding van Wobine Buijs-Glaudemans. Kijken onder andere terug op de UCLG World Council in Konya en de activiteiten van Nederlandse gemeenten in Oekraïne. Vervolgens de plenaire vergadering van de gezamenlijke commissie onder leiding van plv. voorzitter en ambtgenoot Ab Reinders (Stichtse Vecht).

Woon aan het begin van de middag samen met chef-kabinet Eline een kort overleg bij met twee medewerkers van personeelszaken. Praat op mijn werkkamer bij met de directeur van de dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) Ronald Nomes. Nemen enkele lopende dossiers door.

Ga op uitnodiging van Jasper Sterrenburg door naar Pulchri aan het Lange Voorhout voor de aftrap van een tweedaagse sessie van het adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken AEF – een betrokken club waar ik vele jaren met veel plezier op verschillende manieren mee heb samengewerkt. Praat vooraf kort bij met Astrid Feiter van het Haags Verhaal. Hoop binnenkort een activiteit met haar te kunnen organiseren. Kom binnen in een volle zaal met veelal jonge adviseurs. Nina Kuipers leidt me naar binnen waarna Janneke Bok het programma opent. Spreek over mijn ervaringen met AEF (met John Elffers en Rogier van Boxtel bijvoorbeeld) en beantwoord een enkele vraag. Zet natuurlijk de E van AEF in het zonnetje… John Elffers.

De tijd is helaas kort. Wordt – wat mij betreft althans van harte – vervolgd. Krijg na afloop van moderator Janneke Bok enige ‘Mesjokke Uteregse Dommetjes – ech lekker waor!’ kado. Zit onderweg naar mijn volgende bestemming via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor.

Breng aan het eind van de middag een bedrijfsbezoek aan Atelier Pro aan de Kerkhoflaan. Ontmoette oprichter Hans van Beek eerder dit jaar bij een bijeenkomst van de Vrienden van Den Haag. Hij nodigde mij uit een keer langs te komen. Hans vertelt vol passie over de wijze waarop zij (Atelier Pro) op deze fraaie locatie terecht zijn gekomen. Inmiddels 45 jaar geleden. Er zijn vele uitbreidingen, zichtbaar en vooral onzichtbaar, vanaf de buitenkant aangebracht.

Ben zeer onder de indruk van het verhaal achter dit gerenommeerde architectenbureau. Er werken tientallen architecten (zij ontwierpen onder andere het gebouw van De Haagse Hogeschool en woongebouw Couperusduin aan de Burgemeester Patijnlaan). Hoop volgend voorjaar gelegenheid te vinden opnieuw met Hans van gedachten te wisselen. Hij is een bron van inspiratie en kennis over Den Haag.

Fris me thuis even op. Ben rond kwart over vijf in museum Beelden aan Zee aan de Harteveltstraat. Treed samen met wethouder Mariëlle Vavier op als gastheer tijdens de jaarlijkse ontvangst van het Corps Diplomatique, de vertegenwoordigers van de internationale organisaties in Den Haag en de Dienst van het Koninklijk Huis. Groet voorafgaand aan de ontvangt Ronaldo van Bourgonje, Patrick Dullaart (DISH Catering) en zijn enthousiaste team en de medewerkers/vrijwilligers van het museum, waaronder Karlien Ritter. De ontvangst vindt plaats te midden van de zeer recent geopende tentoonstelling van Tom Claassen. Spreek in de loop van de bijeenkomst, net als museumdirecteur Brigitte Bloksma, de aanwezigen toe. Sta stil bij de geopolitieke situatie in de wereld en de natuurrampen die zich het afgelopen jaar hebben voltrokken. Benadruk het belang van het onderhoud en de verduurzaming van monumentale panden in onze stad. De avond wordt muzikaal omlijst door studenten van het Koninklijk Conservatorium. Prima ontvangst. Martijn Beekman maakte foto’s.