Donderdag 17 december

Maak een wandeling. Fiets naar het Stadhuis. Heb in de loop van de ochtend een overleg met Wilma Verschoor (bestuursdienst). Draag vóór de kerstboom naast mijn werkkamer bij aan twee videoboodschappen. Een in het Nederlands en een in het Engels – beiden zijn het eindejaarswensen aan de inwoners van Den Haag. Praat telefonisch bij met Ingrid Thijsse (VNO/NCW). Bespreek met de medewerkers Ronald en Jan (beiden van communicatie) concept-teksten voor de nieuwjaarsboodschap die ik begin 2021 hoop te kunnen uitspreken. Heb online een ingelast bestuurlijk overleg met de wethouders Anne Mulder en Hilbert Bredemeijer. Praat rond het middaguur online bij met Annette Snel (hoofd bestuurlijke organisatie). Heb telefonisch overleg met Togla Koglu (politie). Stap ‘s middags samen met bestuursadviseur Marja op de fiets. Gaan via de Prinsegracht richting het Paul Krugerplein. Bezoek ‘Little India’. Doe dat op advies van de gemeenteraadsleden Ismet Bingöl en Kavish Partiman (beiden CDA). Dit stukje Den Haag kent een uniek aanbod aan Surinaamse en Indiase winkels. Veel zaken zijn dicht. De afhaal (Abdoel Roti) is open. Fietsen via de Loosduinseweg, naar de Gasfabriek en park De Verademing. Dan langs de Noordwestbuitensingel. Maken een korte stop bij de ‘Sierkan’, vroeger een uitgiftepunt voor de melk van de Zuivelfabriek. Nemen de Laan van Meerdervoort en fietsen via de Trompstraat terug naar het Stadhuis.

Dit jaar bestaat de Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland 100 jaar (de vereniging voor professionals die werkzaam zijn in en rondom de openbare ruimte). De medewerkers buitendienst in Den Haag hebben een intensief en bewogen jaar achter de rug. Het college trakteert daarom op maar liefst 1.255 muffins van bakker Vlinder. Wethouder Hilbert Bredemeijer trakteert het groenbedrijf en wethouder Liesbeth van Tongeren de Haagse Milieu Services en het Haags veegbedrijf. Deel zelf (virtueel) muffins uit aan de Haagse handhavingsorganisatie. Was het liefst fysiek langsgegaan bij het kantoor aan de Loudonstraat, maar dat kan op dit moment niet. Spreek tijdens een digitale ontmoeting met een aantal medewerkers. Bedank de harde werkers voor hun inzet en hoop dat ze van hun smakelijke traktatie genieten. Ga aan het eind van de middag richting het Zuiderpark. Breng een werkbezoek aan het politiebureau aan de Meester P. Droogleever Fortuynweg. Arjen (veiligheid) vergezelt me. Woon de briefing bij voor de agenten die nu hun dienst beginnen. Binnen een paar minuten verlaat een deel van de ploeg de briefing. Er is een spoedmelding, een overval op de Leyweg. Spreek na de briefing met Jack van der Kraats (teamchef politie Zuiderpark) en wijkagent Dennis Gräper over de komende jaarwisseling in stadsdeel Escamp. Maak na afloop een ronde door het bureau. Maak kennis met een aantal medewerkers, waaronder de districtsrecherche.

Neem heel even plaats op de werkplek van districtschef Youssef Ait Daoud. Spreek hem regelmatig op maandagochtend tijdens de vergadering van de lokale driehoek. Helaas is Youssef nu zelf niet aanwezig.

Maak in de Van Kijfhoeklaan kennis met gezondheids-psycholoog Philip Veerman en zijn partner. Spreek met hem over zijn bijdrage aan het artikel ‘Zwerfjongeren: geen behandel plek, geen huisvesting’ in de weekkrant Den Haag Centraal. De moeite waard. Heb ‘s avonds telefonisch overleg met VNG beleidsadviseur Maarten Beks.