Donderdag 17 februari

Fiets naar het zwembad en terug. Begin op het Stadhuis met een overleg met het hoofd juridische zaken Peter van Toor. Ontvang voormalig Tweede Kamerlid Hero Brinkman. Praat met hem bij over de gemeente Den Haag. Maak (nader) kennis met Machteld Blickman, Henk Baars en Kees Nieuwerth (vicevoorzitter van de Raad van Kerken). Onderwerp van onze kennismaking is ‘Veiligheid, hoe dan? Van een militair naar een civiel veiligheidsbeleid’. De hooggeleerde Douwe Biesma, voorzitter van de raad van bestuur van het LUMC, is mijn volgende gast. Aangenaam gesprek. Bespreek tenslotte een paar actualiteiten via de telefoon met ambtgenoot Femke Halsema (Amsterdam).

Begeef me tegen het middaguur, samen met kabinetschef Eline, naar het (oude) Stadhuis van Utrecht. Daar wacht mij een warme ontvangst in de grote Trouwzaal, waar iedereen zit te wachten op de onthulling van het burgemeestersportret dat van mij gemaakt is. Een traditie sinds 1903. Onder meer m’n voormalige medewerkers Mariëlle en Nurcan vangen me op. Begroet Nico Heilijgers, maker van het portret, zijn vrouw Sarah en zoontje Salomon. Simone, mijn ouders en mijn broer Koos zijn er ook. Ben ik erg blij mee. Begroet de wethouders Lot van Hooijdonk en Anke Klein, districtschef van politie ‘in mijn driehoek van toen’, Johan van Renswoude, de gemeenteraadsleden Corinne van Dun en Peter van Corler en goede bekenden Stien, Carolien, Frans en Erik. Ook leuk m’n voormalige naaste medewerkers Yvette, Ellen, Petra, Martin, Ad, Claudia en Sandy weer te zien.

Burgemeester Sharon Dijksma spreekt me vrolijk toe (‘Fifty shades van Jan’). Onthul samen met de burgemeester het portret en geef na een kort dankwoord (‘Ben geroerd en vereerd’) het woord aan beeldend kunstenaar Nico. Nico vertelt op geheel eigen wijze hoe hij de totstandkoming heeft ervaren. Hij gaat ook in op de bijzondere Utrechtse details die subtiel in het portret zijn verwerkt. Ook Haagse details overigens (een hopje, een ooievaar en Van Gogh’s zicht op Den Haag). RTV Utrecht, het AD/UN, DUIC en De Telegraaf doen verslag. Krijg van Nico de publicatie ‘Nico Heilijgers – Schilder’, in 2019 uitgegeven door Bekking & Blitz, kado. Aardig.

Ontmoet, na afloop van de onthulling, de kunstenaars die een schets hebben ingeleverd en die nu in het stadhuis tentoongesteld zijn. Doe dat in vier shifts. Krijg daarmee goed de gelegenheid om met de kunstenaars en over hun werk te spreken. De medewerkers Paulien en Rinske van Culturele Zaken begeleiden me. Ieder kunstwerk heeft een eigen verhaal. Dat maakt de eer nog groter. Ontdek dat m’n vroegere mondhygiëniste Mirthe Dunselman zich onder de deelnemers bevindt. Deelnemer Anco van der Haar vertrouwt me toe dat ik in een andere versie van zijn portret aan m’n linkeroor een gouden ring draag (‘Golden earring’). Zwaai ondertussen naar de voorbijschietende wethouders Eelco en Klaas en de gemeenteraadsleden en (fractie)medewerkers Heleen, Jony, Dimitri, Martijn, Mohammed, Susanne, Tess, Erik, Pooja, (jonge moeder) Kim en Bülent.

Wip aan het eind van de middag aan bij Van Wegen aan de Lange Koestraat. Kijk onder het genot van een hapje en een drankje van de uitbaters Nico en Caroline Veerman met een aantal getrouwen terug op de middag. Gezellig. Loop tenslotte met Simone, Han, Sjoukje en Jan dwars door de stad naar De Rechtbank aan de Korte Nieuwstraat. Gebruiken er het avondeten. Ben bekaf, maar tevreden als ik terugreis naar Den Haag. Bel onderweg met Simone, m’n ouders (‘We zijn weer in Edam’) en mijn broer Koos.