Maak een ochtendwandeling in de wijk. Begin op het Stadhuis met een digitale vergadering van de driehoek. Bespreken een aantal actualiteiten. Maak kennis met Frans van Hilten. Naast zijn werk als communicatieadviseur bij de gemeente schreef hij een roman. Het verhaal speelt zich af in de Haagse rockscene van de jaren ’60-’70 en gaat over een wereldberoemde rockband Sequoia. Heb de eer het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen. Wens Frans van harte geluk. Verheug me er op ergens deze zomer de roman te kunnen lezen.
Praat bij met gemeentesecretaris Ilma Merx. Bel met ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen) en met wethouder Liesbeth van Tongeren. Spreek via MS Teams met de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, over Prinsjesdag 2021. Ontvang Lot van Bree en cameraman Alexander van Omroep West. Spreek met hen over de ‘kunstwerken’ die in mijn werkkamer hangen en de objecten die de vitrinekasten ‘sieren’. Vertel over het Haags Hiphopcentrum, het Schevenings Vissersvrouwtje en de foto van de alternatieve Nieuwjaarsduik. Heb aan het eind van de ochtend in de collegekamer een overleg met wethouder Anne Mulder en onder anderen Paul Verlaan en Nico Buijs over de Scheveningense haven en alles wat daarmee samenhangt.
Wandel samen met bestuursadviseur Sjoukje Volten naar het Ministerie van Defensie aan het Plein. Spreek met minister Ank Bijleveld en generaal Mart de Kruijf over de Invictus Games die in 2022 in Den Haag plaatsvinden. Ank leidt me rond op haar fraaie monumentale departement. Het pand stamt uit 1746 en het Departement van Oorlog, opgericht in 1813, trok er in 1820 in. Ank laat me het ‘ministerstrapje’ zien. Achter een deur is een tweede smalle opgang. In 1872 nam minister van Oorlog Menno David, graaf van Limburg Stirum, dit trapje in gebruik. Hij miste een onderbeen en vond het vervelend voor het oog van zijn ambtenaren de trap op te strompelen. Daarom liet hij een privé-opgang bouwen, die vlak bij de ministerskamer uitkomt.
Begeef me aansluitend naar Catsheuvel. Draag bij aan de opening van de vernieuwde Toren van Oud. De Toren van Oud is een bijzondere driehoekige en iconische toren in Den Haag. Hij werd in 1956 ontworpen door architect J.P. Oud. Het was de eerste ‘wolkenkrabber’ van Den Haag. Do Tettero, directeur van Westend Management, en eigenaar René Voortmeijer verwelkomen me. Begroet columnist Sjaak Bral en neem het allereerste exemplaar in ontvangst van het boek dat door voormalig wethouder Wim Trieller (Almere) over de renovatie is geschreven. Terecht ‘de voltooiing van een groots waagstuk’. Krijg een steentje in de bekende gele kleur van de toren (gaat in de vitrinekast). Spreek de aanwezigen kort toe en bezoek één van de nieuwe appartementen. Ben onder de indruk van de indeling en inrichting. Hier is vakwerk geleverd. Sta na afloop Perry en Frank, cameraman en fotograaf van het AD/Den Haag te woord.
Maak samen met Anouk (directie veiligheid) en wijkagent Wouter een wandeling in de omgeving van het Tesselseplein in Duindorp. Spreek met de marktkooplieden. Ze verkopen heerlijk vers fruit. Proef een kers. Wip aan bij Vera en Rinus van Vera’s dierenshop. Laat me informeren over de actualiteit.
Meteen door naar de SCH236, Noordster aan de Dr. Lelykade. Neem er symbolisch een vaatje ‘Burgemeestersharing’ in ontvangst. Normaal gesproken krijg ik deze na een vaartocht met oud-vissers overhandigd. Vanwege corona is het anders dan anders. Gerbrand Voerman spreekt de aanwezigen op de kade toe, doe dat zelf even later ook. Proef de allereerste Hollandse Nieuwe. Zalig. Begroet de aanwezigen en spreek onder meer met Peter Boelhouwer, Marie-Anne van der Toorn, reder Henk Groen en Miranda Vink.
Foto’s: Dick Teske
Krijg mijn tweede corona-vaccinatie van student geneeskunde Roos in het ADO Stadion aan het Haags Kwartier. Daarna is het tijd voor beschuit met roze muisjes in de Vruchtenbuurt. In de Bosbesstraat is de 550.000e inwoner van Den Haag geboren: Nanke Verschoor. Heet de nieuwe inwoonster van harte welkom. De jonge ouders Wabke (‘Wij hebben een beetje Suske en Wiske voornamen’) en Jerke en zusje Klaske zijn apetrots op hun prachtige dochter en zus. Dan gaan we naar buiten. Daar wacht nog een verrassing. Een rijdend scherm toont een film waarin diverse Hagenaars en Hagenezen – waaronder de oudste inwoner van Den Haag mevrouw Spaans-Den Heijer – Nanke welkom heten.
Sluit de middag af in het vadercentrum Laak aan het Jonckbloetplein. Spreek samen met David Waalewijn (directie veiligheid) met de buurtvaders die net als een paar andere buurtpreventieteams, in het gebied rond het plein werkzaam zijn. Zij spreken actief jongeren aan. Steek ze een hart onder de riem en bedank ze namens alle inwoners.
Gebruik, terug op het Stadhuis, het avondeten op mijn werkkamer samen met kamerbewaarder Tuti en woordvoerder Jan.
Breng om acht uur een bezoek aan de mooiste Oranjestraat van Nederland: de Marktweg. Begroet de initiatiefnemers Danny en Raymond Zwennes. Wat zij niet weten is dat Koning Willem-Alexander mij vergezelt … Het enthousiasme en de spontaniteit is groot. De opkomst is veel hoger dan tijdens de minutieuze voorbereiding voorzien en verwacht. Alles is oranje. Zelfs de muren van de huizen zijn bedekt met oranje zeilen. Zo’n klus klaar je niet in een dag of twee. Raymond vertelt dat ze er vijf weken mee bezig zijn geweest. Ze versieren de straat met EK en WK voetbal al zo’n 30 jaar. In 2014 wonnen ze de titel mooiste Oranjestraat ook al. Ze weten waar ze het over hebben dus. En dit doen ze niet alleen, maar met de hele buurt. Richard en Danny zamelen geld in bij de buren en lokale bedrijven, kopen de materialen en gaan samen met andere bewoners aan de slag. Goed voor de onderlinge contacten, zoals ze dat zelf zeggen. Na een korte wandeling door de straat met vele fotomomenten, gaan we een huis binnen en bezoeken een kamer met herinneringen aan het winnen van de titel mooiste Oranjestraat 2014. Overhandig namens de gemeente een nieuw bord, met ‘Mooiste Oranjestraat 2021’. Die kan bij de collectie. Na een kort bezoek aan de gezamenlijke tuin waar de familie Zwennes vanavond voetbal kijkt nemen we afscheid. We hebben ons best gedaan, maar het is door de grote toestroom aan belangstellenden helaas niet steeds gelukt de corona-afstand te bewaren.
Foto’s: ANP
Duik, terug thuis, in de stukken uit de tassen van het Stadhuis en zie ondertussen het Nederlands voetbalelftal met 2-0 winnen van Oostenrijk. Bel in de rust met m’n vader. Echt tevreden is hij niet.