Donderdag 17 maart

De nacht was kort. Slaap een beetje uit. Verricht een aantal huiselijke klussen. Ga aan het eind van de ochtend richting Stadhuis. Neem de actualiteit door met een aantal naaste medewerkers en bereid de bijeenkomst van vanavond met de dertien (gekozen) lijsttrekkers voor. Breng in de loop van de middag een werkbezoek aan de Caballero Fabriek (CabFab), een bedrijfsverzamelgebouw in de Binckhorst. Wim (afdelingshoofd Economie), Anke (accounthouder Binckhorst) en Bernadette (bestuursadviseur) vergezellen me. Locatiemanager Catherine en de voorzitter van de huurdersvereniging Roderick Cremers (eigenaar van Fresh Bridge) ontvangen me bij aankomst. Drink een kopje koffie en krijg een rondleiding door het prachtige gebouw. Ontmoet voormalig toptennisser Huub van Boeckel (HUB). Hij ontwerpt en verkoopt sneakers. Loop door, waar ze bij mediabedrijf Crossmark aan de slag zijn met een film voor de Invictus Games 2022. Kom ergens op de gang een paar dames tegen die dagbesteding hebben via Philadelphia. Ga op de foto en krijg een zelfgemaakt mandje met paaseitjes kado. Ontmoet daarna Tjeerd Walvis (Walvis & Mosmans) die onder andere reclame-uitingen maakt voor Haagse culturele instellingen. Maak tenslotte kennis met Esther Roelofs en Marco Verhoef (beiden van Workwire) die organisaties en hun medewerkers helpen bij het scheppen van een goede, inspiratievolle werkplek. Dank Roderick voor de ontvangst, krijg het boek ‘Waar rook is, is vuur – de dynamiek van de Caballero fabriek’ kado  en neem afscheid.

Draag aansluitend bij aan de opening van het nieuwe onderkomen aan de Calandstraat van Taal aan Zee, de vrijwilligersorganisatie die jaarlijks ongeveer 1.200 mensen Nederlands helpen leren. Spreek de aanwezigen toe en sla op een gong. Begroet bestuursvoorzitter Marrit Maij en directeur Ingrid Suasso de Lima de Prado en maak kennis met een aantal vrijwilligers en cursisten. In de volle en warme zaal op de vijfde verdieping introduceert Ingrid de methode Total Physical Response (TPR) die zij vaak in de lessen gebruiken. Cursist Gül Sahin past de methode op mij toe … Beantwoord tenslotte vragen van cursisten over het zijn van burgemeester, het schoonhouden van de stad en over de mogelijkheid om via stages de Nederlandse taal beter te beheersen. Leuke happening.

Neem, terug op het Stadhuis, op verzoek van rijksrechercheur Suze Smit een korte videoboodschap op ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Rijksrecherche. Bel met ambtgenoot Bas Verkerk (Rijswijk). Praat bij met kabinetschef Eline. Bespreek met Hans, Bernadette en Ingrid de prioriteiten op het gebied van openbare orde en veiligheid gedurende de komende raadsperiode. Gebruik het avondmaal op mijn werkkamer om daarna in de raadzaal een paar dingen te bespreken met de dertien (gekozen) lijsttrekkers over de nieuwe raadsperiode die voor de deur staat. Op een na zijn alle lijsttrekkers aanwezig. Nemen een paar praktische zaken door en het vervolg. De grootste partij neemt voor nu het voortouw is de conclusie. Overleg verloopt in plezierige sfeer. Bel later op de avond, terug thuis, met m’n ouders in Edam, met ambtgenoot Tanja Haseloop (Oldebroek) en met goede bekende Loek Hermans.