Haast me na het zwemmen naar het Stadhuis. In alle vroegte is de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg mijn allereerste gast. Bereid met de secretaris van de regioburgemeester Den Haag, Tjeerd Stelpstra, het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van komende donderdag voor. Neem met griffier Lilianne Blankwaard enkele actuele onderwerpen door. Maak (nader) kennis met de hooggeleerde Margriet Schavemaker, algemeen directeur van het Kunstmuseum en museum Escher in het Paleis. Zakelijk directeur Paul Broekhoff is er natuurlijk ook. Spreken over de kansen en uitdagingen voor het museum. Praat in de collegekamer bij met medewerkers van de directie Internationaal, directeur Peter Kievoet en de medewerkers Rob Schuurmans en Martin Born. Kabinetschef Eline en bestuursadviseur Maarten nemen deel aan het gesprek. Kijken onder andere terug op de UCLG World Council en vooruit op enkele andere activiteiten.
Begeef me rond het middaguur naar het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt. Maak tijdens deze ambassadeurslunch (nader) kennis met de nieuwe ambassadeurs van Oostenrijk, Ierland, Denemarken, Estland en Kenia. Directeur Internationaal Peter Kievoet sluit aan. Mooi gesprek.
Loop na afloop naar een naastgelegen zaal in het Oude Stadhuis, waar biograaf Dik Verkuil op me wacht. Hij is vanuit Hilversum naar Den Haag gekomen om te spreken over het onderwerp van een nieuw boek: een biografie van Frits Bolkestein. Werk graag mee en deel mijn herinneringen.
Moet meteen naar Rijswijk, om precies te zijn naar Landgoed Te Werve aan de Van Vredenburchweg. Op deze fraaie locatie is vanmiddag de aftrap van de Regionale Vastgoedtafel onder leiding van het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum). De ’tafel’ is bedoeld om de publieke en private samenwerking te stimuleren in de aanpak en herkenning van ondermijnende criminaliteit in de vastgoedsector. Deelnemende partijen zijn onder meer de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), banken, politie en de regiogemeenten. Begroet ambtgenoot Huri Sahin (Rijswijk). Spreek als voorzitter van het RIEC Haaglanden enkele welkomstwoorden uit. Na mij spreekt de hooggeleerde Birgit Snijder-Kuipers. Een waardevolle bijeenkomst over een belangrijk thema.
Reis vanaf Den Haag CS met een intercity naar Amsterdam-Zuid, met GVB metro 52 naar Noord en ten slotte met EBS Rnet bus 314 naar Edam. Ben rond half zes op het busstation aan de Zuidervesting van Edam. Gebruik in het nabijgelegen Jimmy Garden het avondeten. Zwaai naar Frans Ottenhof. Wandel aansluitend naar de Lingerzijde. Bezoek m’n moeder. Ze is totaal verrast, maar wel aangenaam… Praten bij en geef haar de Elseviers van de afgelopen weken. Neem afscheid (“Doe je de deur van de garage goed op slot?”) en loop dan naar de Voorhaven. Bewonder onderweg de volle maan – eigenlijk deze maand supermaan geheten – naast het stadhuis op de Dam.
Bezoek op uitnodiging van Ankie Scheers en Ineke van Lenteren gebouw De Swaen, oftewel de voormalige Lutherse kerk. Hier vindt de jaarvergadering plaats van het departement Edam van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Spreek de na veertig jaar (!) aftredende secretaris Anneke van Overbeek toe.
Zie veel goede bekenden, waaronder Toos en Joop Asselbergs, Nel de Graaf-Verhagen en Marianne Gorter.
Ooit bracht sociale betrokkenheid een predikant en enkele eenvoudige kleinstedelingen ertoe een genootschap te stichten dat zich richtte op bevordering van het algemeen volksgeluk met name door initiatieven te nemen op het terrein van de volksontwikkeling. In de gesprekskring met leden uit Monnickendam en Edam opperde de doopsgezinde predikant te Monnickendam, Jan Nieuwenhuijzen, het – in de sfeer van de tijd passende – plan om een genootschap voor volksontwikkeling te stichten. Het doel was mensen die daartoe zelf niet de mogelijkheid hadden, te helpen om kennis te verwerven door hen te voorzien van (school)boeken die in eenvoudige taal geschreven waren. Dit initiatief werd concreet uitgewerkt door zijn zoon Martinus Nieuwenhuijzen, arts te Edam. Hij stelde voor om een genootschap te stichten met als doelstelling ‘de verbetering van het schoolwezen en de opvoeding der jeugd als de voornaamste grondslag ter vorming, verbetering en beschaving van den burger’. Tijdens de op 16 november 1784 in de doopsgezinde pastorie te Edam gehouden oprichtingsvergadering werd deze doelstelling aanvaard. Besloten werd tot oprichting van een ‘Genoodschap van Konsten en Wetenschappen, onder de zinspreuk: Tot Nut van ’t Algemeen’. Tweehonderd jaar later kwam het departement Edam opnieuw tot leven. Ik was daar destijds ooggetuige van. Het secretariaat van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen was tot 2010 gevestigd in het oorspronkelijke woonhuis van Martinus Nieuwenhuijzen te Edam.
Reis met bus, metro en trein terug naar Den Haag. Duik in de stukken voor morgen. Doe dat in de wetenschap dat eerder vandaag de mensen van de diverse Haagse hulp- en handhavingsdiensten een integrale handhavingsactie uitvoerden. Dit keer in stadsdeel Segbroek.