Donderdag 18 april

Op zich lekker geslapen, maar veel te kort. Word al om een uur wakker. Weet het te rekken tot een uur of drie, maar ga er dan maar uit. Lees de kranten en werk m’n e-mails en andere berichten bij. Het is niet anders. Besteed (op afstand) aandacht aan secretaressedag. Trek rond half zes – het is hier dan al licht – m’n zwembaantjes in het hotelzwembad. Een buitenbad. Frisjes, maar heerlijk.

Bel met m’n moeder in Edam (“Fijn dat je belt, ik dacht al: zou ie er al zijn?”). Werkontbijt om half acht met Maarten en Finn. Vlak voor we om half negen in een van de bussen (willen) stappen krijgen we bericht dat Finns vader opeens door een ‘bacterie’ in een levensbedreigende situatie terecht is gekomen. Finn gaat terug naar Nederland. Neem op zijn kamer samen met Maarten en Claudia de Laaf (het derde delegatielid, in het dagelijks leven projectmanager ‘Europe, Asia and Latin America’ bij VNG International) afscheid van Finn. Dank hem voor zijn inzet en wens zijn vader, moeder en broer en zus alle goeds en sterkte. Race terug naar beneden. De hal staat nog steeds vol met collega’s die zo meteen met een groot aantal bussen richting de openingsceremonie gaan. Gelukkig op tijd dus.

Praat in een van bussen bij met Carola Gunarsson (Sala, Zweden). Carola maakt namens CEMR als een van de vicepresidenten deel uit van het UCLG-bestuur. Stappen uit. Gaan met de hele groep aan de wandel. Zie mooie beelden in de openbare ruimte. ‘Al Vienta’ bijvoorbeeld van Manuel Vargas.

Verplaatsen ons in het zonnetje omringd door talloze politieagenten te voet, op de fiets of in politiebusjes in een stoet van zo’n tweehonderd mensen door de Avenida Central richting het Nationaal Theater.

In het fraaie theater (‘Teatro Nacional’) uit 1897 vindt de openingsceremonie plaats. Er zijn toespraken van gastheer-burgemeester Johnny Araya, de vicepresident van Costa Rica Stephan Brunner (zijn president heet Rodrigo Alberto de Jesús Chaves Robles), de huidige UCLG-president Uğur İbrahim (Konya, Turkije) en de secretaris-generaal van UCLG, Emilia Saiz.

Foto: Stephan Brunner, vicepresident van Costa Rica

Het nationaal jeugdsymfonieorkest van Costa Rica speelt het volkslied en begeleidt na de toespraken (de tolken maken overuren) een traditioneel dansoptreden (‘Turno’).

Al met al een energiek begin van het Executive Bureau.

Praat ondertussen bij met Bheke Stofile, co-president van UCLG en president van SALGA, en maak uitvoerig kennis met m’n nieuwe ambtgenoot Fatiha el Moudi (Rabat, Marokko). Fatiha is niet alleen actief binnen de UCLG, maar ook in het Strong Cities Network. Begroet ambassadeur Young-Kyu Park, hij vertegenwoordigt ambtgenoot Lee Jang-Woo (Daejeon, Zuid Korea), en begroet ambtgenoot Berry Vrbanovic (Kitchener, Canada). Ga in het theater met Carola, Berry en Emilia op de foto.

Wandelen na afloop – omringd door politiefunctionarissen – verder door de Avenida Central. Johnny Araya – na 33 jaar neemt hij op 1 mei afscheid als burgemeester – gaat voorop. Lopen richting het Jademuseum (el Museo de Jade). Zien het parlement (‘Asamblea Legislativa de la República de Costa Rica, también conocida como el Parlamento Nacional o el Congreso de los Diputados’) aan het plein van de democratie, ‘La plaza de la Democracia, oficialmente plaza de la Democracia y de la Abolición del Ejército’). Op het plein aangekomen bestijgen we de trappen van het nationaal museum.

Gaan naar binnen en verder omhoog. Lopen dwars door prachtige flora, fauna en vlindertuin met diepblauwe vlinders (‘Morpho’) naar boven. Buiten op het dak staat de lunch klaar. Er is ‘La Haya’ food.

En er is muziek en dans. Geniet er kort van. Heb onderweg terug naar het hotel bilateraal overleg met de secretaris-generaal van UCLG, Emilia Saiz. Nemen de agenda van de vergadering van vanmiddag door.

Terug in het hotel staat bijna de gehele middag in het teken van de vergadering van het ‘Committee of Statutory Affairs’ in Salón Ribera Velázquez onder voorzitterschap van ambtgenoot Uğur İbrahim Altay (Konya, Turkije).

Verlaat aan het eind van de middag de vergadering. Bezoek ter ondersteuning van de projecten die VNG International in Costa Rica uitvoert een bijeenkomst over ‘sustainable cities’ (‘Ciudades sostenibles’). Maria José Arias van de Unión Nacional de Gobiernos Locales (UNGL) brengt me erheen. Rijden naar het Centro de Convenciones de Costa Rica. Ter plekke begeleidt Claudia de Laaf me. Draag net als onze ambassadeur H.E. Christine Pirenne bij aan de slotceremonie van de bijeenkomst die is georganiseerd door de UNGL en ‘ons’ mUEve-project over de toepassing van integraal mobiliteitsbeleid.

Het gaat om universele items als verkeersdrukte, veiligheidsproblematiek, toegankelijkheid en uitdagingen rond duurzaamheid. Een (andere) UNGL-medewerker, Paula Gonzales Gonzales, doet me in- en uitgeleide. Maak tussen de bedrijven door kennis met ambtgenoot Ana Lucia Reis Melana (Cobija, Bolivia).

Neem afscheid en ga terug naar het hotel.

Fris me even op. Gebruik samen met Maarten en Claudia het avondeten in de residentie van de Nederlandse ambassadeur. De residentie ligt in de wijk Escazú. Het is aangenaam toeven met onder anderen viceminister ‘public works and road safety’ Carlos Ávida Arquin, burgemeester-elect Diego Miranda (met zijn ‘assessor’ Ricardo Villegas Acuna) en EU-ambassadeur Pierre Louis Lempereur. Nuttig samenzijn. Een tolk zorgt ervoor dat iedereen elkaar kan verstaan. Allerlei onderwerpen passeren de revue. Excellentie Christine heeft het prima voor elkaar. Lig net als gisteravond ‘op tijd’ op bed. Hoe lang ik vervolgens slaap is natuurlijk de vraag.