Donderdag 18 augustus

Ochtendwandel heen en weer naar het Vredespaleis. Het lijkt wel herfst, zoveel bladeren liggen er onderweg op het voetpad. Begin vandaag met een digitaal overleg met de leden van de VNG-delegatie ter voorbereiding op een overleg met een aantal leden van het kabinet in de loop van de volgende week. Ambtgenoot Theo Weterings (Tilburg) en wethouder Eelco Eerenberg (Utrecht) bellen in, net als de VNG-medewerkers Leonard Geluk, Pieter Jeroense, Andries Kok en Peter van Soest. Heb aan het eind van de ochtend telefonisch overleg met Luc Dumoulin, voorzitter van de Raad van Bestuur van het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht. Praat vervolgens via MS Teams bij met Jos van der Vegt (president-commissaris Rotterdam Ahoy). Mijn bestuursadviseur Bernadette van der Wal vergezelt me. Een telefonisch overleg met diezelfde Bernadette en Liesbeth van der Heijden (directie veiligheid) volgt. Bel met Marijke Stroucken over de vervulling van een vacature, politiechef Paul van Musscher belt over de actualiteit.

Ga halverwege de middag richting het Westhovenplein. Begin daar een zomerse fietstocht door Den Haag Zuidwest. Doe dat samen met interim kwartiermaker Zuidwest Meilan Chung. Hebben afgesproken bij wijkcentrum Bij Betje in Moerwijk waar we hartelijk worden ontvangen door Ashana Pal en Kawkab, coördinator en vrijwilliger van Bij Betje, en Bianca Heijsteed, directeur van basisschool de Wisse. Ashana vertelt waar haar ‘drive’ om buurtgenoten te helpen vandaan komt. Spijtig genoeg vertelt ze ook dat haar woonsituatie al lange tijd zodanig is, dat ze inmiddels toch overweegt de wijk die haar zo lief is, te verlaten. Dat zou een groot verlies voor Zuidwest betekenen. Bianca vertelt hoe haar school met veel creativiteit er nog steeds in slaagt de klassen met voldoende leerkrachten bezet te krijgen. Maar ze maakt zich grote zorgen over de toekomst, als er meer woningen en dus kinderen bijkomen, zonder dat het lerarentekort is opgelost.

Fietsen vervolgens via de lange drukke Erasmusweg en via diverse ’Dreven, Gaarden en Zichten’ richting de Vrederustlaan voor een stop bij de Shalomkerk, en de Kies! Sociale supermarkt. Ontmoet daar Peter en Heleen, die zich als medewerkers van Stek inzetten voor de meest kwetsbare inwoners in de wijk. Heb grote bewondering voor hun inzet, liefde en energie voor Zuidwest en haar bewoners.

Fietsen via de Meppelweg voor een laatste (pit)stop bij De Boemel aan de Vreeswijkstraat aan de rand van Zuidwest. Een van de laatste bruine cafés in deze buurt. Eigenaar Marco en barvrouw Bep draaien dit sociale buurtcafé ruim 20 jaar. Groet een aantal vaste klanten, die na hun klussen in de bouw elkaar graag in de zaak treffen. En dat begrijp ik goed. Maak onder andere kennis met loodgieter Van Hemert.

Heb aan het eind van de middag, terug thuis, via MS Teams een overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. De bel gaat. Gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard voegt zich bij me. Hebben dan met z’n drieën een overleg via MS Teams. Nemen afscheid van Ilma (ze heeft corona). Stap samen met Lilianne op de fiets richting Zarautz aan de Prins Willemstraat. Uitbater Harry heeft het goed voor elkaar. Gebruiken het avondeten buiten op het terras. Erg gezellig. Neem afscheid en fiets naar huis. Duik, terug thuis, nog even in de stukken uit de tas van het stadhuis.