Donderdag 18 februari

Wandel in mijn woonomgeving. Bel om acht uur met oud-collega Rob en even later met Albert Vermuë van de VNG. Ben dan inmiddels op het Stadhuis. Breng samen met wethouder Kavita Parbhudayal een digitaal bezoek aan HMC Westeinde. Was graag in levende lijve langsgegaan maar door de lockdown doen wij dit online. Spreek met drie verpleegkundigen tijdens hun pauze. Verpleegkundige Tessa werkt normaliter op de Emma-afdeling op de HMC-locatie Bronovo. Nu is zij voor de tweede keer voor langere tijd ingezet op de Covid-afdeling in HMC Westeinde. Net zoals veel zorgmedewerkers van HMC helpen collega’s op andere afdelingen. Super. Spreek ook met Spoedeisende Hulp verpleegkundige Wesley en IC verpleegkundige Femke. Beiden geven aan dat het werk hen af toe behoorlijk zwaar valt. De lange werkdagen en de emotionele situaties rond patiënten dragen hier aan bij. Door steun van collega’s, maar ook te sporten, in de buitenlucht te bewegen en voldoende rustmomenten in te bouwen houden ze het vol. Ook komt naar voren dat zij zich realiseren dat zij niet de enige groep zijn die in een zware periode verkeren. Denk aan de talloze ondernemers, mensen die hun baan kwijtraken, onderwijzers, de studenten en leerlingen, de mensen die zorgen voor onze veiligheid. ‘We doen dit met zijn allen’ zeggen ze alle drie. Hun enthousiasme en betrokkenheid geeft moed.

Ga na afloop op bedrijfsbezoek bij de banketbakkerij van Maison Kelder in de Junostraat op de Binckhorst. Eigenaar Bob Kaptein en de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Philippe Petit verwelkomen me. Bob leidt me rond. Zie hoe de bekende hazelnoottaarten worden gemaakt. Maak ook zelf een taart op. En maak ondertussen kennis met allerlei medewerkers. Veel werken al vele jaren bij de onderneming. Mevrouw Tineke al 52 jaar bijvoorbeeld. Goed om de passie voor hun ambacht te zien. Krijg na afloop mijn eigen gemaakte taart mee en ontvang het boek ‘Het huis van de Hazelnoot’, geschreven door Danny Verbaan.

Meteen door naar bierbrouwerij Kompaan. De eigenaren Jeroen van Ditmarsch en Jasper Langbroek begroeten me allerhartelijkst aan de ‘voordeur’. Het zijn twee vrienden die in 2010 de brouwerij zijn gestart. Wat begon als een microbrouwerij is inmiddels uitgegroeid tot een ruime locatie op de Binckhorst. Jeroen en Jasper geven een tour door de brouwerij en de bierbar. Het zijn bijzondere tijden. De bierbar is tijdelijk een bierwinkel en in het magazijn is een ware bierstraat gecreëerd. Mensen kunnen hier corona-proef, zonder uit hun auto te stappen, het bestelde bier afhalen. Ook dit tweede bedrijfsbezoek van vanochtend is zeer de moeite waard. Jeroen en Jasper blijven knokken voor het behoud van hun zaak.

Ontvang aan het eind van de ochtend, terug op het Stadhuis, een van mijn ambtsvoorgangers Jozias van Aartsen. Altijd een genot om hem te zien en van hem te horen.

Begroet rond het middaguur Kees Berghuis. Kees is nog steeds zeer actief in en rond het Binnenhof.  Maak ‘s middags digitaal (nader) kennis met de hooggeleerde Corien Prins. Corien is voorzitter van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid die in Den Haag is gehuisvest. Vandaar. Praat digitaal bij met Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheidszorg (DPG) en maak (nader) kennis met Robbin Huijbers, hoofd van de GHOR Haaglanden. Ontvang aan het eind van de middag Fatih Kartal en Zafer Yildirim, beiden werkzaam bij  Stichting Oranje Horizon. Zij informeren mij over het wel en wee van de stichting. Ze hebben een bloemetje meegenomen en lekkernijen van Theo Blom.

Heb aan het begin van de avond samen met mijn collega’s uit het VNG-bestuur, Eric van Oosthout en Hubert Bruls, een evaluatief gesprek met Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. Verloopt zeer positief. Bel later op de avond met m’n ouders in Edam.