Sla m’n ochtendwandeling over. De datum 18 maart is sinds 2019 voor mij een donkere dag. En zal dat blijven. Twee jaar geleden vielen in Utrecht, in de periode van mijn burgemeesterschap daar, bij een aanslag op een tram vier doden en zes gewonden. Ooggetuigen en hulpverleners hadden (en hebben) het zwaar. Ga vanochtend in alle vroegte richting Utrecht. Woon op uitnodiging van burgemeester Sharon Dijksma het herdenkingsmoment bij. Heb onderweg via MS Teams een overleg met wethouder Hilbert Bredemeijer. Bij mijn aankomst bij het hoofdkantoor van Slachtofferhulp Nederland verwelkomen de voorzitter van de Raad van Bestuur Rosa Jansen en Sharon Dijksma mij. Lopen met het hele gezelschap – waaronder de gewonden van toen, nabestaanden, ooggetuigen en hulpverleners van het eerste uur, de leden van de driehoek en minister Ferd Grapperhaus – naar de herinneringsplek op het 24 Oktoberplein. Leggen bloemen neer. Loop op met wijkwethouder Linda Voortman. Na afloop is er, terug in het hoofdkantoor van Slachtofferhulp, gelegenheid om uitvoerig met iedereen bij te praten. De impact is nog steeds groot. De emoties zitten diep. Exact om 10.43 uur nemen we een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het voelt goed er bij te hebben mogen en kunnen zijn. Neem afscheid. RTV Utrecht en DUIC doen verslag.
Foto: De Utrechtse Internet Courant (DUIC)/ Robert Oosterbroek
Eet buiten op de trappen bij TivoliVredenburg aan de Singel een bruin ‘Broodje van Martin’ (en Ria) uit de Willemstraat.
Doe dat samen met mijn voormalige naaste medewerkers Mariëlle en Nurc. Nam uit Den Haag wat vrolijke lekkernijen mee van bakker Hessing voor de gisteren jarige Mariëlle.
Wip aan bij keurslager Van Schip aan de Balijelaan. Dick maakt het goed. Fiets, ‘s middags terug in Den Haag, een paar boodschappen in huis. Heb een uitvoerig telefonisch overleg met m’n makelaar. Ambtgenoot Jan Hamming (Zaanstad) belt. Verricht enig huishoudelijk werk, duik in de inhoud van de verse tas uit het Stadhuis en ga vroeg naar bed.