Donderdag 2 december

Door weer en wind in alle vroegte op de fiets voor de zwembeurt. Vanaf negen uur zit ik vanuit huis via MS-Teams de vergaderingen voor van de stuurgroep RIEC Den Haag en van het dagelijks bestuur van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (dbRBO) van de politie-eenheid Den Haag. Uroloog Aswin Meijer bericht mij (telefonisch) de resultaten van de jaarlijkse controle op mijn psa-waarden. Hij heeft gunstige berichten. Gelukkig. Iedere keer toch weer spannend. Bel met m’n ouders in Edam.

Ontvang rond het middaguur – inmiddels op het Stadhuis – beeldend kunstenaar Nico Heilijgers. Gisteren heeft de gemeente Utrecht bekend gemaakt dat Nico ‘mijn’ portret gaat schilderen. Een traditie sinds 1903 die alle burgemeesters van Utrecht na hun ambtstermijn ten deel valt. Maak (nader) kennis en Nico schiet nog wat plaatjes. Just to be sure.

Foto:Martijn Beekman


In september 2021 plaatste de gemeente Utrecht een open oproep aan alle Utrechtse kunstenaars om schetsen aan te leveren, om zo kans te maken op de opdracht. Ruim 50 kunstenaars reageerden daarop en waren bijna allemaal aanwezig op een poseersessie. Mocht op 19 november alle werken bekijken en beoordelen in studio Pulchri. De mede-juryleden Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de gemeente Utrecht) en Frank Koolen (studieleider HKU Fine Art) ondersteunden mij bij de keuze. Was (en ben nog steeds) zeer onder de indruk van en geroerd door de diverse inzendingen en schetsontwerpen. Herkende mezelf direct in de schetsen van Heilijgers. Zijn inzending sprak me erg aan.


Maak in de collegekamer kennis met Sandra van Heukelom-Verhage en Wemmeke Wisman, respectievelijk managing partner en bestuursvoorzitter en partner en accountmanager gemeente Den Haag van Pels Rijcken. Spreken over de actualiteit in en rond het bedrijf.  Praat bij met Ayet en Marouane van stichting de Jonge Ooievaars. Doe dat samen met stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa. Spreken over Laak in het algemeen en de perspectieven voor jongeren uit Laak in het bijzonder. Geef aan Hans Oerlemans een interview voor het magazine van VNO-NCW West. Spreek over het belang van ondernemers en ondernemerschap in Den Haag.

Begeef me in de loop van de middag naar het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Vraag, omdat ik er regelmatig moet zijn, een toegangspas aan. Dat scheelt tijd bij het naar binnen- en buitengaan. Handig. Zwaai bij de ingang naar gemeenteraadslid Sebastiaan Kruis (PVV). Een baliemedewerkster (‘servicebalie rijkspassen’) op de eerste verdieping neemt mijn aanvraag in behandeling. Logistiek gaat het niet allemaal vlekkeloos – haperende ict – maar ze doet haar best en blijft vriendelijk. Kan de pas – naar verwachting – over enkele weken ophalen. Zoek (over iets anders) telefonisch contact met minister Ferd Grapperhaus.

Meteen door richting het HagaZiekenhuis aan de Leyweg. De druk op de ziekenhuizen neemt weer toe. Wil daarom alle medewerkers opnieuw een hart onder de riem steken. Directievoorzitter Carla van de Wiel en communicatiemedewerker Maj-Britt van Raalte ontvangen me bij de spoedingang aan de Charlotte Jacobslaan. Bezoek medewerkers van verschillende afdelingen. Kom niet met lege handen. Breng geheel in Sinterklaassfeer banketletters mee. Spreek op de Spoedeisende Hulp met Marieke Hillen en haar collega’s. Maak op de cohortafdelingen (afdelingen voor COVID-patiënten) kennis met verpleegkundige Daisy Romijn, internist Geert Labots en manager capaciteit en logistiek Sanne Blom. Op de IC informeren unithoofd Nicole Haverkamp, verpleegkundige Esther Michielse, intensivist Ilse Purmer en Hella de Wit van het Mental Supportteam mij over de actualiteit in het ziekenhuis. Uit alle gesprekken wordt duidelijk hoe de oplopende besmettingen zorgen voor meer patiënten in het ziekenhuis. Zowel de verpleegafdelingen als de intensive care liggen bijna vol. Niet-spoedeisende operaties worden uitgesteld. Spreek mijn bewondering en waardering uit voor alle zorgmedewerkers die al sinds maart vorig jaar aan de frontlinie staan en nu weer geconfronteerd worden met een enorme druk in de zorg. Het onderstreept het belang van vaccineren en het naleven van de maatregelen. We doen het met z’n allen voor het personeel in de zorg, voor de eigen gezondheid en voor de gezondheid van de mensen die je dierbaar zijn. Martijn Beekman maakt foto’s van het bezoek, AD, Den Haag FM en Omroep West doen verslag.

Foto: Martijn Beekman

Een ingelaste (digitale) vergadering van de driehoek volgt. Spreek met de hoofdofficier van justitie en de politiechef onder anderen over de komende jaarwisseling. Woon, inmiddels op mijn werkkamer in het Stadhuis, via MS-Teams het begin bij van de eindejaarsbijeenkomst Brede Aanpak Zuidwest. Wijkmanager Escamp Mohamed Chohabi praat de bijeenkomst aan elkaar. Oorspronkelijk zou het een live bijeenkomst zijn in het Zuidwest College. Gelukkig is er een aantal leerlingen van de school. Zij vertellen over de wijk en wat er beter kan. ‘Meer groen, meer speelruimte en veiliger wegen. Maar de verbondenheid tussen de bewoners moet zo blijven’. Dat is mooi om te horen. Een van de leerlingen vraagt mij ‘als burger, niet als burgemeester’ langs te komen en met de bewoners te komen praten. Heb dat verschillende keren gedaan en blijf dat doen. Maar ja het is voor mensen wel lastig mij niet altijd als burgemeester te zien. Een andere leerling nodigt me uit in een van de wijken in Zuidwest te komen winkelen. Doe dat graag. ‘Ga je dan met me mee?’. Bedank alle betrokkenen – bewoners, ondernemers, medewerkers, alliantiegenoten – bij de Brede Aanpak Zuidwest hartelijk voor hun inzet, tijd en geduld. Zuidwest is het meer dan waard.

Ontvang aan het begin van de avond opnieuw de organisatoren van de vier Haagse vreugdevuren. Moet hen helaas mededelen dat de vreugdevuren ook dit jaar niet doorgaan. De oplopende besmettingscijfers, de Omikron-variant en de geldende coronamaatregelen van de rijksoverheid laten geen ruimte voor het toestaan van evenementen. Baal er – net als de organisatoren – enorm van. Het is niet anders. Spreken af de komende dagen en weken in contact te blijven over activiteiten die wel binnen de coronamaatregelen mogelijk zijn. Zal me vanaf 1 januari samen met de organisatoren opnieuw inzetten om de vreugdevuren in 2022 mogelijk te maken. Sta na afloop vertegenwoordigers van de lokale media te woord. Fris me thuis even op. Fiets heen en weer naar het Regentessekwartier. Kom kletsnat aan. Gebruik het avondeten bij een goede bekende. Gezellig gesprek. Wethouder Martijn Balster belt in verband met de actualiteit. Stort me, terug thuis, op de stukken uit de tas van het Stadhuis. Latertje.