Donderdag 2 juli

Vanochtend direct op de fiets de stad in.

Ik word opgehaald door bestuursadviseur Marja Bolier. Ze geeft uitleg langs de route. Ook fotograaf Martijn Beekman en woordvoerder Jan Sinnige fietsen mee. Route begint bij Plein 1813. Spreek daar enthousiaste medewerkers van de gemeente die het plein aan het onderhouden zijn. Zwaai onderweg naar kabinetsmedewerker Kevin, die ons ziet vanaf zijn balkon. Via de rustige Paleistuin, gaan we naar het Noordeinde. Onderweg komen we een postbode tegen die al 33 jaar in Den Haag werkt en elk straatje kent.

Drinken koffie bij ‘t Goude Hooft en fietsen dan richting Hofvijver, waar we even vanaf het bankje over uitkijken. Via het Binnenhof naar het Plein, spreek kort Lodewijk Asscher die me succes wenst in Den Haag. Terug via Chinatown. Een aantal Hagenaars persoonlijk kunnen spreken. Hopelijk snel meer.

Arriveer op het stadhuis. Veel bloemen en kaarten in mijn kamer. Voel me vereerd en dankbaar. Chris (IT-tovenaar) komt langs. Hij regelt van alles voor mijn iPad en mijn telefoon. Spreek met bestuursadviseur Bernadette van der Wal en Marja Bolier. Loop aan het begin van de middag naar de Hofplaats (achter het gebouw van de Tweede Kamer). Wethouders zijn uit het hele land naar Den Haag gekomen. Zij overhandigen videoboodschappen aan Tweede Kamerleden voorafgaand aan een debat over gemeentefinanciën. Spreek als VNG-voorzitter samen met wethouder Harmke Vlieg (Assen) de aanwezigen toe, overhandig een petitie aan Tweedekamerlid Erik Ziengs en sta de media te woord. Wandel terug en maak kennis met Marjolein, Kevin, Wesley, Isabelle, Anita en Sandra, de medewerkers van Kabinet en Protocol. Hans van der Vet, directeur veiligheid loopt binnen om uitleg te geven over een aantal dossiers. Bestuursadviseur Bernadette van der Wal sluit aan. Inmiddels vergt de actualiteit een driehoek. Besluit de leden om half zes bijeen te roepen. Bespreken enkele actualiteiten en de komst van de demonstranten met tractoren naar Den Haag. Paul, Richard, Rene en Tolga zijn er van de politie, Lodewijk is de plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie. Op m’n eerste echte werkdag meteen voor het ‘echhie’ aan de slag dus. Fiets naar huis en duik in de tassen van de dames van het bestuurssecretariaat. Word de gehele avond op de hoogte gehouden van het verloop van de demonstratie. Bel met m’n ouders en met m’n kabinetschef tot en met eergisteren Mariëlle de Vuijst. Heb ook telefonisch contact met deze en gene aan het Binnenhof.