Donderdag 2 maart

Lekker geslapen. Ontbijt in alle vroegte aan de leestafel. Ook mevrouw Anja is er weer om te helpen bij het ontbijt. Zij heeft een vervelende periode met griep achter de rug. Pak m’n koffer in en check uit. Het laatste deel van de conferentie start bijna precies op tijd in de Heidezaal. Ook vanochtend gaat het over besturen met (com)passie. Hoe kan jouw (com)passie helpen om het wantrouwen van inwoners om te zetten in vertrouwen? Wat is ervoor nodig dat inwoners zich gezien en gehoord voelen? Neem jongeren. Zij hebben onverwachte perspectieven die belangrijk zijn om mee te nemen in het huidig beleid. Veel jongeren maken zich zorgen over de toekomst. Laurentien van Oranje (oprichter Number 5 foundation) faciliteert een dialoog met een aantal jongeren die actief zijn in de Nationale Jeugdraad.

‘Dieper luisteren’ blijkt inderdaad een uitdaging. Rond het middaguur komt de conferentie ten einde. Buiten in het zonnetje wordt een groepsfoto gemaakt.

Neem afscheid en begin onderweg terug naar Den Haag aan de (verse) stukken uit de loodgieterstas. Onderweg belt woordvoerder Robin.

Fris me, terug thuis, even op en breng met m’n Fiatje Uno een bezoek aan autowasserette Haan aan de Duinstraat. Bijna meteen door naar het Stadhuis. Geef een interview aan redacteur Tanja Verkaik van de Telegraaf. Fotograaf René Oudshoorn is er bij.

Aansluitend naar de Japanse residentie aan de Buitenrustweg voor een ontvangst ter gelegenheid van de verjaardag van de Japanse keizer. Word hartelijk ontvangen door ambassadeursechtpaar Hiroshi en Misao Minami.

Begroet ondertussen veel goede bekenden uit de Japans-Nederlandse gemeenschap, talloze ambassadeurs en onder anderen oud-premier Jan Peter Balkenende, minister Conny Helder en DUJAT-directeur Christa de Kemp. Luister voorafgaand aan de toespraak van Z.E. Hiroshi Minami naar een fraaie uitvoering van het Japanse en Nederlandse volkslied, gezongen door Kiyoko Tachikawa. Klasse. Maak na afloop kennis met Kiyoko en met Gerrie Willems (directie Azië en Oceanië, Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Begeef me vervolgens, op uitnodiging van Femmy Bakker-de Jong (griffier Interparlementaire Betrekkingen), naar het Vredespaleis voor een bijeenkomst van het Standing Committee van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) is één van de twee hoofdorganen van de Raad van Europa. In de Raad van Europa zijn 46 landen verenigd met als doel mensenrechten, democratie en de rechtsorde te bevorderen. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het Congres van Europa in Den Haag plaatsvond. Dit was een grote conferentie waarin landen bijeenkwamen om te praten over Europese eenheid en vrede. Het congres in Den Haag leidde tot de oprichting van de Raad van Europa. Daarom komt het Standing Committee vandaag, 75 jaar later, wederom bijeen in Den Haag. Voor mij is het een eer de delegaties in onze stad van vrede en recht te ontvangen. De Nederlandse delegatieleider senator Petra Stienen doet me in- en uitgeleide. Verwelkom goede bekenden senator Tiny Cox (voorzitter van het Parlementaire Assemblee), oud-minister Piet Hein Donner (voorzitter bestuur Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis) en Commissaris van de Koning Leen Verbeek (President van het Congres van Lokale en Regionale overheden van de Raad van Europa).

Begroet net als in april vorig jaar drie leden van het Oekraïense parlement, Maria Mezentseva, Olena Khomenko en Yevhenia Kravchuk, en maak kennis met senator Margreet de Boer (zus van oud-collega Heleen), Marija Pejčinović Burić (secretaris-generaal van de Raad van Europa) en Despina Chatzivassiliou-Tsovilis (secretaris-generaal van de Parlementaire Assemblee). Spreek het gezelschap kort toe. Eervol.