Donderdag 2 september

Stap in alle vroegte op de fiets naar het zwembad. Fiets via huis en douche naar het Stadhuis. Het is net als gisteren bewolkt. De werkdag begint met een voorbespreking over de logistiek rond de uitreiking van de Jeugdlintjes later vandaag. Ontvang Ruud Chander. Ruud heeft de afgelopen acht jaar gewerkt aan het boek ‘Gevangen in een web van zwarte letters‘ over de periode waarin contractarbeiders vanuit Brits-Indië naar Suriname verhuisden. Als historicus en zoon van een migrant heeft hij veel affiniteit met het onderwerp. In Suriname en in Nederland vormen de nakomelingen van deze contractarbeiders de grootste etnische groep. Alleen al in Den haag wonen ongeveer 45.000 Hindoestanen. Krijg een exemplaar van het boek uitgereikt. Ben nieuwsgierig naar de inhoud.

Woon via MS-teams samen met raadsgriffier Lilianne Blankwaard de vergadering bij van de raadswerkgroep integriteit. Een overleg, ook langs digitale weg, volgt met hooggeleerde Marcel Boogers van Necker van Naem en Lilianne ter voorbereiding van de gemeenteraadsconferentie van 10 september aanstaande.

Ben rond het middaguur in het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Ontvang er de nieuwe ambassadeurs uit El Salvador, Nigeria, Bosnië en Herzegovina, Chili, Ghana, Rwanda en Bangladesh. Verwelkom hen tijdens een informele lunch in Den Haag én in Nederland.

Krijg na afloop uit handen van de ambassadeur van Bangladesh het boek ‘De onvoltooide memoires van Sheikh Mujibur Rahman’. Ontvang, terug in mijn werkkamer, Klaas de Vries. De voormalige bewindspersoon en voormalig algemeen directeur van de VNG is tegenwoordig een ‘niet onverdienstelijke’ thrillerauteur. Maak (nader) kennis met de kersverse gedeputeerde van Zuid-Holland Frederik Zevenbergen. Begeef me aan het eind van de middag naar theater Diligentia. Draag bij aan de uitreiking van de Haagse Jeugdlintjes. Het Haagse Jeugdlintje is bedoeld voor alle actieve jonge Hagenaars die zich inzetten voor een ander of voor de stad en zo Den Haag een stukje mooier maken. De jury, bestaande uit Eva Mabayoje-Beijer (directeur stichting Present Den Haag), Sanne Post (student bio-informatica), Ben Lachab (directeur Participatiekeuken), Else Kodde (directeur Buddy Netwerk) en Shailesh Ramnath (Kinderwerk Bokkefort Loosduinen), had de lastige taak om alle 50 aanmeldingen te beoordelen. Spreek de 24 jongeren toe. Ben reuzetrots op hen. De muzikale omlijsting van de bijeenkomst verzorgen Rob Sprinkhuizen (winnaar van het Haags Songfestival) en Rik Femnes.

Avondeet een hapje in een kantoortje boven in het theater en race dan naar Amare. Met ongeveer 300 genodigden viert Den Haag de overdracht van cultuurhuis Amare van de bouwers aan de gemeente, aan de cultuurmakers die er hun intrek nemen en natuurlijk aan de stad. Feliciteer de directies van Amare, het Koninklijk Conservatorium, Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest met deze kroon op hun werk om een huis van wereldformaat voor podiumkunsten te realiseren. Complimenteer bouwcombinatie Cadanz, die met ruim 6.000 medewerkers gewerkt heeft aan de realisatie van het ingenieuze ontwerp van architectenbureau JCAU en NOAHH. Tijdens de rondleiding met het Koninklijk Paar zijn we in de Conservatoriumzaal, de Amare Studio, Studio NDT, het Danstheater en de grote concertzaal.

Een aanwinst voor de stad. Ontroerend moment voor al die vrouwen en mannen die aan de totstandkoming hebben bijgedragen. De akoestiek tijdens het openingsconcert van het Residentie Orkest – zij brengen onder anderen twee werken van Antonin Dvořák ten gehore, is prachtig.

Foto’s: Wouter Vellekoop

Doe samen met de Commissaris van de Koning Jaap Smit ‘Hunne Majesteiten’ in- en uitgeleide. Sta na afloop buiten een aantal vertegenwoordigers van de media te woord. Een latertje. Moet toch thuis nog aan de slag met de inhoud van de tassen van het Stadhuis.