Donderdag 20 januari

Fiets heen en weer naar het zwembad. Het regent en het stormt. Ga bijna meteen door naar het Huis van Europa, het liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag. Danny de Paepe, hoofd van het liaisonbureau ontvangt me allerhartelijkst. Betuig mijn deelneming en teken het condoleanceregister voor de recent overleden voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli.

Foto: Europees Parlement

Na een korte (digitale) vergadering van het college van B&W waarin de gemeenteraad wordt voorbesproken, open ik in de raadzaal iets na tienen de vergadering van diezelfde gemeenteraad. Herdenk, samen met de aanwezige leden, het voormalige gemeenteraadslid Bep Sevenhuijsen-Hoogewooning (fractievoorzitter PvdA). Begin vervolgens met het afhandelen van de agenda. Ondertussen werk ik aan m’n inburgering. Hoe spreek je wijknamen uit bijvoorbeeld. Herman Rosenberg bericht er over. ‘Burgemeester Jan van Zanen denkt dat je Marlot uitspreekt als Marlô. Mopje. Dame: Conducteur, gaat deze tram ook naar Marlô? Nou mevrâ, als’tie niet kapô gaat!’. Weer wat geleerd.

In de loop van de middag neemt plaatsvervangend raadsvoorzitter Chris van der Helm de voorzittershamer over. Neem via KUDO (multilingual web conferencing) digitaal deel aan de algemene ledenvergadering van CEMR, de Europese vereniging van gemeenten. Doe dat samen met m’n ambtgenoten Wobine Buijs (Oss) en Ap Reinders (Stichtse Vecht). Marlène Siméon van de organisatie doet haar uiterste best het zo goed mogelijk te laten verlopen. Onder andere kiezen we Fabrizio Rossi tot nieuwe secretaris-generaal. Hij zal de organisatie van CEMR de komende zes jaar leiden.

Wandel terug naar de raadzaal. Neem deel aan een van de ‘afrondingen debat’. Gebruik tijdens de avondschorsing het avondeten op mijn werkkamer. Feliciteer Michelle Kames met de uitverkiezing tot ‘Jonge ambtenaar van het jaar 2022’. Er was voor vanavond  een extra vergadering van het veiligheidsberaad voorzien. Die gaat niet door (jammer na de noodkreet van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s vanochtend in de Volkskrant). Dus zit ik samen met de raadsgriffier vanaf half negen de digitale stemvergadering van de gemeenteraad voor. De raadsleden bevinden zich thuis, of in ieder geval achter een scherm. De 77 stemmingen verlopen soepel. Complimenten aan iedereen die bijdroeg.

Ben rond half elf thuis. Kleed me om. Dan belt plv. brandweercommandant Martin Evers. Hij meldt ‘zeer grote brand’ aan de Kettingstraat. Besluit me ter plaatse te laten informeren. Indrukwekkende operatie. Spreek met een aantal medewerkers en omstanders. Steek de bewoners die in een tram worden opgevangen een hart onder de riem. Martin vertelt me dat de oorzaak van de brand waarschijnlijk het rookkanaal is. Gelukkig krijgt de brandweer de brand redelijk snel onder controle.

Foto: Regio15

Ga huiswaarts. Rond half een informeert een medewerker bevolkingszorg me telefonisch dat de brand echt gedoofd is en de operatie is afgeschaald. Val als een blok in slaap.