Donderdag 20 mei

Rond 3.00 uur ’s nachts krijgt de brandweer een melding van een brand in verschillende woningen en een moskee aan de Wouwermanstraat in de Schilderswijk. Om tien over half vier belt brandweercommandant Martin Evers (‘Uit Purmerend’) mij. Besluit meteen om er heen te gaan. Bel chauffeur van dienst Tuti en kleed me aan. Ter plekke leidt Martin me rond. Spreek uitvoerig met de hulpdiensten en bewoners, waarvan er tientallen diep in de nacht hun bed en huis moesten ontvluchten. Er zijn (nog) geen slachtoffers of gewonden bekend. Schrik van de ontreddering op de gezichten van de bewoners en van de enorme omvang van de brand. De hulpdiensten treden professioneel op. Bekijk de beelden van de drone die in de lucht is, loop naar de grote HTM bus die is gearriveerd om bewoners een beetje warmte en comfort te geven.

Krijg voor Tuti en mij een bekertje zwarte koffie mee voor onderweg. Ben tegen vijf uur terug thuis. Besluit meteen maar m’n ochtendwandeling te maken. Neem een hete douche en fiets naar het Stadhuis.

Praat bij met gemeentesecretaris Ilma en woordvoerder Jan. Even voor negenen belt informateur Mariëtte Hamer. Informeren elkaar kort over en weer over de actualiteit (de kabinetsinformatie en de zeer grote brand). Heb een gepland overleg met Peter van Toor (juridische zaken). Feliciteer tussen de bedrijven door bestuursadviseur Ingrid van der Heijden met haar verjaardag.

De rest van de ochtend staat in het teken van het voorzitten van de gemeenteraadsvergadering. Voor het eerst sinds tijden vergaderen we weer live met maximaal één woordvoerder per fractie in de raadzaal. Besteed aan het begin van de vergadering aandacht aan de actualiteit in de Wouwermanstraat. Beëdig Arno Fekkes tot fractievertegenwoordiger van D66.

Laat me tijdens de raadsvergadering uiteraard constant bijpraten over de actuele stand van zaken. Hoor rond het middaguur dat de brandweer het sein ‘brand meester’ heeft gegeven. Inmiddels zijn de gevolgen groot. Het vuur heeft snel om zich heen gegrepen, bewoners hebben een deel of al hun spullen in vlammen zien opgaan. Gelukkig zijn er tot nu toe geen dodelijke slachtoffers te betreuren. Ook geen gewonden. Het materiële verlies is groot.

Voor mij staat de middag als gepland in het teken van een vergadering van het bestuur van de VNG. Zit de vergadering digitaal vanuit de collegekamer voor. De plaatsvervangend raadsvoorzitters Chris van der Helm en Ralf Sluijs nemen het voorzitterschap van de gemeenteraad over (ook de digitale stemmingen van vanavond). Heb gedurende de middag veel contact met de brandweer (Martin Evers), politie en alle hulpverleners die ervoor zorgen dat de getroffenen opgevangen en bijgestaan worden. Bel met stadsdeelwethouder Bert van Alphen en met hoofd bestuursadvies Wilma Verschoor. Spreek met de journalisten Maaike Kraaijeveld en Jorina Haspels van het Algemeen Dagblad en Lot van Bree van Omroep West. Woon aan het eind van de middag in het Haags Openbaar Vervoer Museum in de oude tramremise Frans Halsstraat een bewonersbijeenkomst bij voor getroffenen van de brand. De zaal zit helemaal vol.

Probeer samen met vertegenwoordigers van de hulpdiensten en de aanwezige tolken duidelijk te maken dat wij er voor de bewoners willen zijn. ‘Wij kunnen niet toveren, maar we doen wat we kunnen, daar kunt u op rekenen’. Fris me, aan het begin van de avond terug thuis, even op. Bel met de ambassadeur van Bulgarije, H.E. Konstantin Dimitrov. Zit vanuit huis een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Het onderwerp van gesprek is de zeer de grote brand en de komende demonstraties. Roep vlak voor de digitale stemmingen in de gemeenteraad beginnen een extra collegevergadering bijeen. Bespreek via MS Teams met de wethouders de actualiteit in de raad en in de stad. Ben inmiddels ‘doodop’. Ga op tijd naar bed.