Donderdag 21 maart

Fiets na m’n zwembeurt samen met kabinetschef Eline richting het Vredespaleis. Tref daar Sabine (communicatie) en fotograaf Anne Reitsma. Anne maakt een serie foto’s voor de ‘SoepStories’ in aanloop naar de Haagse vrijheidsmaaltijden op 5 mei.

Informeer de gemeenteraad over het besluit van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) geen onderzoek uit te voeren naar de wanordelijkheden op 17 februari. Voorzitter Chris van Dam licht dat toe in een brief.

Maak op mijn werkkamer kennis met Michelle ter Meer. Michelle is een nieuwe medewerker van VNG International die samen met Finn Speulman onder andere mijn ondersteuning gaat verzorgen voor de UCLG, de wereldvereniging van gemeenten. Renske Steenbergen, plaatsvervangend directeur van VNG International, is bij het gesprek aanwezig. Michelle werkte hiervoor onder andere bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang daarna Lieke Verstoep, trotse kleindochter van wethouder Bep Heemskerk (Aalsmeer). Bep was in de jaren 1986-2006 wethouder en overleed onlangs. Lieke werkt als omgevingsmanager bij het ingenieursbureau van de gemeente Den Haag en kreeg van oma de ‘opdracht’ om mij een keertje op te zoeken en de groeten over te brengen. Bij deze.

Zit aan het eind van de ochtend online de vergadering van het dagelijks bestuur van de MRDH voor. Bespreken onder andere de nieuwe werkwijze binnen de adviescommissies en het live uitzenden van die vergaderingen. Nemen ook de stukken voor de komende vergadering van het Algemeen Bestuur door. Tussen de bedrijven door belt Anja de Bruijn (politie) over de actualiteit. Praat bij met VVD-gemeenteraadslid Chris van der Helm. Chris informeert mij over nieuws dat hij binnenkort naar buiten brengt. Hoofdofficier van justitie Margreet Fröberg belt in verband met de actualiteit.

Draag in de loop van de middag in Laak bij aan de opening van een wijkpost. De post staat op het Lorentzplein voor de Albert Heijn. De wijkpost is er gekomen op verzoek van bewoners en is onderdeel van het Actieplan Laak. Het doel is ‘de drempel’ naar de overheid te verlagen en de meldingsbereidheid over bijvoorbeeld veiligheidsissues te vergroten. Inmiddels is de wijkpost zo’n twee maanden een feit. Bewoners kunnen drie dagen per week overdag en op donderdag ook in de avond terecht. Bob van Emmerik (directie Veiligheid) is trots, net als de andere betrokken medewerkers, waaronder stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa, Mieke Wytema (Actieplan Laak), Bram Krijts en Jeffrey Spraakman (beiden van het basisteam Laak van de politie). Supermarktmanager Ömer Kapikiran en zijn collega’s zorgen ervoor dat er altijd verse koffie, thee en fruit in de wijkpost voor handen is. Begroet een aantal actieve wijkbewoners, waaronder Bram Poons. Een goed initiatief, zo vinden ook de buurtbewoners die ik spreek.

Wip voor vertrek binnen bij de naastgelegen viskiosk Vismaatje. De eigenaar vertelt over de recente diefstal in haar kraam. Ze drukt me bij vertrek een haring en zure bom in de handen. Heerlijk.

Moet meteen door naar de Haagse Straat Organisatie (HSO) aan het Trekvlietplein. Medewerker Bas Dorlas werkt sinds januari 1974 voor de gemeente Den Haag. Ruim vijftig jaar dus. Speld, na hem te hebben toegesproken, bij Bas de bijbehorende versierselen op. Het is een topper. Marcel van der Heijden (hoofd HSO) en Vincent van Deventer (leidinggevende van Bas) doen me in- en uitgeleide.

Zit rond drie uur via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Geef aansluitend – ook via MS Teams – een interview aan Handelsblad-journalist Kees Versteegh. Onderwerp van gesprek is de actualiteit rond het demonstratierecht. Ben inmiddels in Amstelveen. Geef het interview vanuit de Bajes aan de Ouderkerkerlaan. Bel met de eigenaar van de Bajes, Jessica Snoek. Wandel aansluitend via het Oude Dorp naar het raadhuis aan de Laan Nieuwer-Amstel. Woon in de foyer bij de raadzaal een ontvangst bij ter gelegenheid van het afscheid van Nel de Graaf. Na 47 jaar gaat Nel genieten van haar welverdiende pensioen. Te midden van haar zoon, zus en zwager, vele collega’s en relaties vindt het afscheid plaats. ‘Haar’ wethouder Marijn van Ballegooijen spreekt Nel toe, net als haar functionele chef, gemeentesecretaris Bert Winthorst. Improviseer zelf ook een paar woorden. Nel was in de jaren 2005-2014 van het allereerste begin tot en met de allerlaatste dag mijn steun en toeverlaat als secretaresse. Praat bij met (huidig) burgemeester Tjapko Poppens en voormalig waarnemend burgemeester Fred de Graaf. Gaan bij de Poel met uitzicht op de Bovenkerker Urbanus op de foto.

Leuk om velen van toen weer te zien en te spreken. Praat tijdens het avondeten in Buenos Aires aan de Dorpsstraat bij met oud-raadslid Linda Roos. Ben op tijd thuis. Handel de post en stukken uit de tassen af.