Donderdag 22 september

Stap in alle vroegte op de fiets. Ga lekker zwemmen. Vandaag staat een groot deel van de dag in het teken van een bijeenkomst van de wereldvereniging van gemeenten UCLG (United Cities and Local Governments) in The Hague Conference Centre in New Babylon. ’s Ochtends vinden de zogenaamde Municipal Peace Talks plaats. De peace talks zijn een initiatief van UCLG waarbij lokale bestuurders vanuit alle continenten met elkaar en anderen in gesprek gaan over hoe zij een rol kunnen spelen in het bevorderen van vrede. Spreek als governing president van UCLG enkele welkomstwoorden uit en begroet onder anderen ambtsvoorganger Wim Deetman. Wim was destijds zeer betrokken bij het thema ‘city diplomacy’ en stond aan de wieg van de UCLG peace prize. In twee ronden gaan panelleden met elkaar in gesprek over het thema. In de eerste ronde zijn dat Fulco van Deventer van Human Security Collective, ambtgenoot Carola Gunnarsson (Sala, Zweden), Sebastiaan van der Zwaan (Justice & Peace Netherlands) en Dion van den Berg van PAX for Peace. Aan het tweede panel nemen deel  Marriët Schuurman van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Bernadia Irawati secretaris-generaal van de Aziatische sectie van UCLG, ambtgenoot Carlos Martínez (Soria, Spanje), Fabiana Goyeneche (namens burgemeester van Montevideo) en directeur internationaal Wim Janssen. Aan de orde komen de instrumenten en interventies die beschikbaar zijn voor gemeenten om vrede te bevorderen. Natuurlijk hebben gemeenten maar beperkte mogelijkheden om internationale conflicten te voorkomen, maar solidariteit tonen met bewoners over en weer, bruggen bouwen tussen gemeenschappen en zorgen dat de publieke dienstverlening op orde blijft kan van grote betekenis zijn. Goed dat hier met zoveel betrokken collega’s wereldwijd aan gewerkt wordt.

Neem rond het middaguur tijdens een informele lunch met collega’s de laatste stand van zaken door op weg naar het driejaarlijkse wereldcongres van de UCLG dat in oktober in Daejeon (Zuid-Korea) plaatsvindt.

Zit ’s middags een zeer uitvoerige vergadering van het ‘Committee on Statutory Affairs’ van de UCLG voor. De vergadering staat volledig in het teken van het eerdergenoemde driejaarlijkse wereldcongres. Wandel na afloop aan het begin van de avond richting Amare. Woon er samen met de gasten van vanochtend, de ambassadeurs van Turkije en Zuid-Korea (H.E. Şaban Dişli en H.E. Yeondoo Jeong), vertegenwoordigers van de Spaanse en Canadese ambassade en een aantal medewerkers van de directie Internationaal, de VNG en VNG-international een ontvangst bij. Kijken terug op de bijeenkomst van vanochtend en de (lange) vergadering van vanmiddag. Het is best vreemd – maar ook mooi – de internationale collega’s nu eindelijk ook een keer in Den Haag te zien en te spreken. Neem afscheid. Begeef me tenslotte naar de Baseliek aan de Korte Houtstraat. Gebruik er met een paar naaste VNG medewerkers en collega’s van de Europese vereniging van gemeenten CEMR het avondeten. Maak het niet laat.

Zie, terug thuis, flarden van de interlandvoetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland (0-2) en bereid aan de hand van de stukken uit de loodgieterstassen het programma van morgen voor.