Donderdag 23 december

Maak m’n ochtendwandeling. Ga in de loop van de ochtend richting het Stadhuis. Heb uitvoerig telefonisch overleg met OPCW-directeur-generaal Fernando Arias en praat op mijn werkkamer bij met goede bekende Lucie Wigboldus, directeur van de Nederlandse Brouwers. Gebruik de lunch met wethouder Songul Mutluer (Zaanstad). Zeer plezierig gesprek met een talentvolle VNG-collega. Heb langs digitale weg een overleg met Wim Janssen (directie Internationaal) en Wilma Verschoor. Praat eveneens op digitale wijze bij met Elfanie Toe Laer, redacteur van het Financieele Dagblad. Race dan naar de Boerenstraat om, op uitnodiging van Angelique Tintelen, een kijkje te nemen bij de vrijwilligers die met vrouw, man en macht meewerken aan de KerstVersactie. Zie bij aankomst op het terrein van de Haagse Markt al honderden grote boodschappentassen staan die tot de nok toe gevuld zijn met verse groenten en fruit, chocolade, koek en nog veel meer. De tassen zijn bestemd voor de cliënten van de voedselbank. Ook Appie en Karima zijn bij de organisatie betrokken. Vandaag worden de tassen gevuld en morgen worden ze door de cliënten opgehaald. In totaal zijn er zo’n 100 vrijwilligers bij de actie betrokken, waaronder stagiaire Noa. Ben onder de indruk van de geoliede machine waar sinds vorig jaar ook de stichting Lotje aan meewerkt door (buiten)speelgoed en knutselpakketten uit te delen. Prima actie.

Spreek, terug op het Stadhuis, net als vorig jaar met de hoofdredacteuren van de regionale media. Had ze graag fysiek ontmoet, maar we spreken elkaar opnieuw via MS Teams. We doen het er mee. Paul van den Bosch, Axel Veldhuizen, Martijn den Hooijer, Henk Ruijl, Herman Rosenberg, Ivar Lingen, René Hendricks en Tanja Verkaik hebben allemaal tijd weten te maken. Nuttig en plezierig gesprek.

Log vervolgens in voor de – helaas – digitale informele eindejaarbijeenkomst met mijn naaste medewerkers van het secretariaat, kabinet, bestuursondersteuning en communicatie. Bedank iedereen voor haar of zijn bijdrage in het afgelopen jaar. Kijk met hen terug op allerlei lief en leed – ook in de privé-sfeer van het afgelopen jaar en wens ze fijne feestdagen toe.

Loop vervolgens naar buiten. Op het voorplein van het Stadhuis staan communicatieadviseur Mieke Smid en Valerie Kuypers klaar om me op de foto te zetten bij het prachtig uitgelichte Stadhuis. De komende week is het verlicht met de boodschap ‘Hou je Haags’. Naast het Stadhuis zijn ook de trappen in de Grote Marktstraat verlicht en is op tientallen plaatsen in de stad (in alle stadsdelen) dezelfde boodschap op de stoep te vinden. Dit om Hagenezen en Hagenaars een hart onder de riem te steken nu we weer feestdagen en een jaarwisseling met maatregelen voor de boeg hebben. Nachtburgemeester Pat Smith sprak in dit kader een mooi bemoedigend filmpje in.

Aan het begin van de avond meteen door naar WoonzorgPark Swaenesteyn. ‘Domeinmanager’ Vidya Rambaran Mishre verwelkomt me bij de voordeur. Neem een kijkje in de prachtig verlichte kersttuin. Met behulp van sponsoren, een ophaalactie van statiegeldflessen, een collectebus en online crowdfunding hebben de medewerkers en vrijwilligers deze tuin dit jaar nog mooier dan voorgaande jaren gemaakt. Door de miljoenen kerstlichtjes heb je direct het kerstgevoel te pakken, en brengen ze de bewoners licht in deze onzekere tijden. Prachtig om te zien. Breng na afloop een bezoek aan de eetzaal. Spreek de bewoners toe en laat heerlijke kerstkransjes achter (‘Voor morgenochtend bij de koffie’). Maak een ronde langs de tafels om met zoveel mogelijk van de bewoners kennis te kunnen maken.

Stap, ’s avonds terug thuis, op de fiets. Ben net op tijd om nog een paar kerstboodschappen te kunnen doen. Haast me naar huis. Woon via MS-Teams een overleg bij met de leden van de onderhandelingsdelegatie van de VNG. Heb later op de avond contact met wethouder Victor Everhardt (Amsterdam). Victor – die eerder mijn loco was in Utrecht en nu een naaste collega binnen de VNG – informeert mij over een besluit dat morgen naar buiten komt.