Donderdag 23 februari

Sta om vier uur op. Reis tegen vijven richting Schiphol. Heb vandaag, morgen en overmorgen een internationale verplichting in Barcelona. Het is mistig onderweg. Bel op Schiphol aangekomen met m’n moeder in Edam. Vlieg met een Boeing 737-800 met vlucht KL1665 in een kleine twee uur naar de luchthaven El Prat in Barcelona. Check in. Verblijf in Hotel Best Front Maritim Barcelona aan de Passeig de Garcia Fària.


Tijdens het congres van de wereldvereniging van gemeenten United Cities and Local Governments (UCLG) in Daejeon afgelopen oktober is het Pact for the Future of Humanity aangenomen. Een politieke verklaring richting de toekomst, langs de pijlers People, Planet en Government. De UCLG Annual Retreat 2023 – de eerste fysieke bijeenkomst van het nieuwe bestuur (‘Presidency’) – staat in het teken van de ambities uit het Pact en de implementatie ervan. Het thema van de retreat is ‘Building Bridges – From Vision to Collective Action’.


Fris me even op en kleed me om. Ga meteen aan de slag. Neem met de medewerkers van VNG International, directeur Pieter Jeroense, Neila Akrimi (regiomanager Middle East and North Africa) en de projectleiders Sanne van Amerongen en Joppe Bastiaansen, de agenda voor vandaag en morgen door. Wandelen dan naar de locatie van de bijeenkomst, Palo Alto aan de Carrer dels Pellaires. Palo Alto is een voormalig fabrieksterrein in de wijk Poblenou.

De actualiteit vergt bij aankomst – op haar verzoek buiten op een bankje – een telefonisch overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot. Onderwerp van gesprek zijn de verkiezingen voor een kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. Koppel de resultaten van het overigens zeer plezierige gesprek terug aan René van Kuilenburg en zijn medewerkers.

Zoals in het kader aangegeven staat de retreat in het teken van het concretiseren van het ‘Pact for the Future of Humanity’. Met lokale bestuurders uit alle continenten van de wereld wordt daarover gesproken. Het is ook een warm weerzien met veel collega’s uit het netwerk. Spreek met de uit Dakar afkomstige Rahmatouca Sow van UCLG Africa en secretaris-generaal Jean Pierre Elong Mbassi.

Heb een uitgebreid overleg met een Turkse delegatie uit Konya onder leiding van de locoburgemeester Mustafa Uzbaş.

Konya is zelf niet direct getroffen, maar wel zeer betrokken. Het is een indrukwekkend gesprek, ook na mijn eerdere contacten met de Turkse ambassadeur en Turkse gemeenschap in Den Haag. Spreek nogmaals mijn steun en solidariteit uit, namens de gemeente Den Haag en de VNG. De VNG is inmiddels in gesprek met giro555.nl over mogelijke medewerking vanuit de VNG aan wederopbouwactiviteiten na de eerste noodhulpfase.

Woon het plenaire debat ‘Media for Cities’ bij.

Hierbij gaan journalisten met bestuurders in gesprek over het belang van (lokale) journalistiek en het belichten van verhalen over hoe mondiale problemen lokaal kunnen worden aangepakt. Een interessante discussie over de rol van media met enthousiaste, gemotiveerde journalisten.

Praat na afloop uitvoerig bij met Emilia Sáiz, de secretaris-generaal van UCLG. Spreken onder andere ook over het feit dat het morgen een jaar geleden is dat de oorlog uitbrak in Oekraïne en dat we precies op die dag vorig jaar de retreat 2022 in Barcelona bijwoonden…

Maak ook kennis met Zahra Shams Ehsan (member City Council Tehran) en met Maryam Ansari, Head of Public and Citizens Diplomacy van de gemeente Teheran. Een bijzondere ontmoeting gezien de ontwikkelingen in Iran. Neem de actualiteit door met Fabrizio Rossi, secretaris-generaal van de Europese vereniging van gemeenten: de Council of European Municipalities and Regions (CEMR).

Ben aan het begin van de avond even in het hotel. Woon in het hoofdkantoor (Global Home of Local and Regional Governments) van UCLG aan de Carrer d’Avinyó een informele ontvangst bij voor alle deelnemers aan de retreat. Begroet ambtgenoot Carolina Cosse (Montevideo). Carolina is dit jaar voorzitter van UCLG. Spreken over de actualiteit (onder andere de aardbeving in Turkije en Syrië en de situatie in de Oekraïne) en nemen de prioriteiten door van het nieuwe bestuur, waarvan we allebei deel uitmaken.

Tref tijdens de ontvangst tal van andere bekenden, waaronder mijn ambtgenoten Carlos Martínez (Soria, Spanje), Berry Vrbanovic (Kitchener, Canada) en Johnny Araya (San José, Costa Rica). Maak kennis met Aissata Camara (Chief of Staff International Affairs Mayor New York) en met Ravi Ranjan Guru (director All India Institute of Local Self-Government).

Avondeet, op weg terug naar het hotel, met Pieter, Neila en Joppe een paar stukjes pizza in La Pizza Pazza aan Carrer Ample.