Donderdag 23 juni

Ga zwemmen. Fiets naar huis. Heb om half negen langs digitale weg (alweer) een overleg met Leonard Geluk om het Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen (BOFv) van later vandaag voor te bereiden. Ben tegen negen uur in de Rijnstraat. Heb aldaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken een bestuurlijk overleg met minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Liesje is onder andere vergezeld door haar directeur en goede bekende Marriët Schuurman. Marriët was ambassadeur in Macedonië (Skopje) en ik was daar ooit waarnemer bij lokale verkiezingen. Vandaar. Doe het bestuurlijk overleg samen met Pieter Jeroense en Rolf Swart van VNG international. Het overleg verloopt in zeer constructieve sfeer. Meteen door naar het Stadhuis. Bel met wethouder Anne Mulder en met ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen). Maak online, samen met m’n VNG-collega en gemeenteraadslid Robbert Lievense (Schouwen-Duiveland), kennis met de kersverse voorzitter van de Nederlandse vereniging voor raadsleden Hanneke Willemstein (Alphen-Chaam). Neem met Renée Broekmeulen een aantal spreekteksten door. Woon vervolgens, in de collegekamer, de startbijeenkomst bij van de duale werkgroep opkomstbevordering. Deze werkgroep, waar gemeenteraadsleden, de raadsgriffie en de portefeuillehouder participatie deel vanuit maken, is in het leven geroepen na de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart.

Ontvang rond het middaguur in mijn werkkamer de voormalige ambassadeur van India H.E. Venu Rajamony. Venu was in de periode 2017-2020 ambassadeur en is een paar dagen in Nederland.Aardig dat hij even gedag komt zeggen.

Ga aan het begin van middag op uitnodiging van Connie Wenting naar het Malieveld. De opbouw voor de Veteranendag van aanstaande zaterdag vordert gestaag. Koos Sol van de organisatie informeert me over de laatste stand van zaken. Ben op het Malieveld om een filmpje op te nemen op het gele bankje van de Invictus Games. De zogenaamde ‘yellow bench’ nodigt uit om verhalen te delen. Op Veteranendag mag het bankje natuurlijk niet ontbreken. Eerder deze week werd in het Atrium van het Stadhuis een exemplaar van het bankje geplaatst.

Speld een witte anjer op, het symbool van Veteranendag, en neem achtereenvolgens met de Commissaris van de Koning en voorzitter van het nationaal comité Veteranendag Jaap Smit en veteraan en deelnemer van de Invictus Games Jeroen Berends plaats op het bankje. Fried-Jan van den Eerenbeemt en zijn team van Crossmark Pictures verzorgen de opname.

Meteen door richting Boskoop voor een vergadering van het Regionaal Burgemeesters Overleg (RBO) van de politie-eenheid Den Haag. In ‘Parq Lounge’, een bovenzaal van Flora aan de Parklaan, zijn zeven van de achtentwintig (!) ambtgenoten aanwezig. Prima vergadering overigens. Bewonder na afloop het rosarium.

Neem om kwart over vijf op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deel aan een ingelaste vergadering van het Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen (BOFv) met de bewindspersonen Hanke Bruins Slot en Marnix van Rij. De Aletta Jacobszaal op de achtste verdieping is de locatie. Mag helaas niet over de inhoud van het besprokene schrijven. Race naar de residentie van de ambassadeur van Luxemburg aan de Jacob Catslaan. Ambassadeursechtpaar Jean-Marc en Nicole Hoscheit-Maes begroeten mij (en vele anderen) ter gelegenheid van de jaarlijkse Nationale Feestdag van Luxemburg. Wens ondertussen Piet Hein Donner van harte geluk met zijn zojuist verworven Groothertogelijke onderscheiding ‘Grand Officer of the Order of the Oak Crown’. Begroet onder andere de ambassadeurs van Oekraïne, België en Albanië en praat bij met goede bekende – en Luxemburgse van geboorte – Ingrid de Caluwé.

Neem afscheid. Bel met m’n moeder in Edam. Woon aan de Strandweg op verzoek van de gemeentesecretaris bij Fonk Beach de zomerbijeenkomst bij van de medewerkers van de bestuursdienst. Nuttig en aangenaam samenzijn. Haast me naar huis. Heb helaas langs digitale weg onverwachts nog een uitvoerig overleg met een paar naaste medewerkers. Baal er enorm van. Daarna resten een enorme stapel werk en enige huiselijke klussen.