Donderdag 23 mei

Begin vanochtend vroeg, na het ochtendzwemmen (kon eindelijk onderweg weer eens zwaaien naar mevrouw Christiana) en na het voorzien van koffie aan de schilders, aan het Eendenplein. Draag aldaar bij aan de opening van het programma SpaceBuzz op Daltonbasisschool Waterland in Leidschenveen. De samenwerkende Rotaryclubs in Den Haag hebben ter gelegenheid van 100 jaar Rotary de SpaceBuzz als cadeau aan de stad aangeboden. Vijf scholen mogen van dit vernieuwende educatieve programma voor basisschoolgroepen 7 en 8 gebruikmaken. Janine Geysen, directeur SpaceBuzz Foundation, en de leerkrachten Luca, Martine en Wendelien verwelkomen me. Namens de Rotary Den Haag zijn aanwezig Alex van Eesteren en Kees Versteegh. Spreek in de aula de leerlingen toe. Vertel over de virtuele reis door de ruimte: hoe is het om als astronaut door de ruimte te vliegen en tegelijkertijd te leren dat wij zuinig met de aarde moeten omgaan. Waan mezelf ook even astronaut. Maak de reis in gezelschap van zeven leerlingen die in de eerste groep deelnemers zitten. Mooie ervaring. Cor en Ilona zijn de behulpzame ‘astronauten’ van de SpaceBuzz. Krijg na afloop een rondleiding door de school. Mila en Anami (leden van de leerlingenraad) begeleiden me. Mees filmt het geheel ten behoeve van andere Rotaryclubs.

Meteen door naar de Steenwijklaan. Breng er samen met Bram Plokker (directie Veiligheid) een bezoek aan de Corner Markt. Doe dat naar aanleiding van de twee overvallen waarmee deze zaak recent te maken kreeg. Maak kennis met ondernemer Karadaghi en zijn zoon. Spreken over de impact van de overvallen en hoor hoe het nu met hem gaat. De politie en de directie Veiligheid zijn actief betrokken en kijken mee of extra maatregelen mogelijk zijn om de veiligheid verder te vergroten. Steek de familie een hart onder de riem.

Ga aan het eind van de ochtend richting Stadhuis. Bel met m’n dochter in Houten en (terug) met m’n ambtgenoot uit Dordrecht.

Loop vanuit het Stadhuis door de Korte Houtstraat. Groet kapper – en jonge vader – Nigel en loop binnen bij bloemenwinkel About Flowers in de Korte Houtstraat. Hoor van eigenaar Susan de Vreugd dat zij haar winkel voor de vrije verkoop gaat sluiten. Gelukkig kunnen we de komende periode een beroep op haar blijven doen. Bijvoorbeeld als het gaat om de bloemen voor 100-jarige inwoners en de kransen bij herdenkingen.

Neem met een gezellige lunch in De Tijd aan Korte Poten met het hele team afscheid van woordvoerder Robin Middel. De laatste anderhalf jaar was hij mijn steun en toeverlaat. Dat heeft hij goed gedaan en daarvoor dank ik hem. Er worden anekdotes opgehaald en we kijken vooruit naar zijn nieuwe uitdaging bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu we weten dat de NAVO-top volgend jaar hier in Den Haag wordt georganiseerd blijven we elkaar ongetwijfeld tegenkomen.

Heb ’s middags, terug op het Stadhuis, (digitaal) overleg over de UCLG World Council. De World Council vindt dit jaar van 8 tot en met 10 oktober in Den Haag plaats. Renske Steenbergen, Finn Speulman, Michelle ter Meer (allen VNG), Maarten Beks en Camilla van Kooten (gemeente Den Haag) praten me bij. Wordt vervolgd. Haast me naar de werkkamer van wethouder Arjen Kapteijns. Spreek samen met hem met Robert-Jaap Voorn, Thijs Bosma en Arjan Wiggers van de Algemene Rekenkamer over een onderzoek dat binnenkort uitkomt over de governance van de MRDH.

Ontvang op mijn werkkamer goede bekende Ritika Mehra. Ritika is voorzitter van de Bridging The Gap Foundation, een stichting die Indiase expats in Nederland helpt integreren in de Nederlandse gemeenschap en de Indiase cultuur levendig houdt in de Nederlandse samenleving. Maak in aanwezigheid van Camilla (kabinetszaken) een aantal werkafspraken.

Woon aan het eind van de middag in de collegekamer de vergadering bij van het presidium van de gemeenteraad. Als altijd zit raadslid Dennis Groenewold de vergadering voor. Gebruik het avondeten in Bilthoven bij mijn goede bekenden Ton en Maya Meijer. Spreek samen met een aantal andere gasten over de Nederlandse (en buitenlandse) politieke en maatschappelijke actualiteiten. Heb onderweg telefonisch overleg met Willem Jan Hoogsteder.