Donderdag 24 augustus

Fiets na mijn zwembeurt aan de Klatteweg in de loop van de ochtend samen met Camilla van Kooten (kabinetszaken) naar de hoek Lange Vijverberg/Buitenhof bij de Hofvijver voor de ‘viering’ van de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. Gezien de huidige situatie in Oekraïne is de viering ingetogen. Spreek, net als de minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en de Oekraïense ambassadeur Z.E. Oleksandr Karasevych, de aanwezigen toe. Terwijl de Oekraïense vlag wordt gehesen, zet de 12-jarige Veronika Morksa, voormalig winnares van Ukraine Got Talent, gevlucht voor de oorlog en nu woonachtig in Nederland, het Oekraïense volkslied in. A capella zingen de aanwezige Oekraïners mee. Mooie ceremonie. Groet vooraf en na afloop vele ambassadeurs die hun steun betuigen aan Oekraïne. Bij de ceremonie sluiten ook spontaan de leerlingen van de Kopklas aan. Vandaag maken ze een ‘politieke’ wandeling voor het schoolthema Politiek en Media. Vraag hen wat ze later willen worden. Ik heb mijn toekomstige arts en tandarts gevonden. Blik op Instagram terug op de 32e Oekraïense Onafhankelijkheidsdag.


Leve Oekraïne. Slava Ukraini
Vandaag 32 jaar geleden vierde Oekraïne haar eerste Onafhankelijkheidsdag. Deze donderdag stonden we er met allerlei mensen bij stil. Nederlanders en Oekraïners, waaronder ook Veronika Morska (12 jaar) die het volkslied zong. Ze is een beroemde dame in haar geboorteland vanwege haar eerdere optredens bij ‘Ukraine Got Talent’, de Voice Kids en het Junior Songfestival. Door de oorlog moest ze vluchten. Ze verblijft nu met haar moeder, broertje en hond in Nederland. Veronika is dapper en doet enorm haar best op school. Dankzij de hulp van lieve leerkrachten spreekt ze al voortreffelijk Nederlands en start ze komende week in 1 vwo. Ook voor haar en haar familie riepen we hier tezamen in het centrum van Den Haag: Slava Ukraini.


Laat mijn fiets voor een onderhoudsbeurt achter bij fietsenmaker Eus aan de Hooistraat. Neem, op het Stadhuis, de stand van zaken door van een aantal dossiers met bestuursadviseurs Maarten en Nathalie en directeur Bestuurszaken Peter. Bel met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG). Begeef me rond twee uur richting de raadzaal. Bespreek samen met wethouder Mariëlle Vavier en de leden van de Commissie Samenleving het jaarverslag 2022 en jaarplan 2023 van het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden. Stem na afloop van de commissievergadering een aantal zaken af met de naaste adviseurs Veiligheid.

Loop aan het begin van de avond samen met Freek (kabinetszaken) richting de Bierkade. De Bierkade is vanaf vandaag tot en met zaterdag het toneel van Jazz in de Gracht 2023. Dit Haagse jazzfestival vindt voor het eerst sinds de pandemie weer plaats. Met drie dagen muziek op het water van de Haagse grachten is het festival terug van weggeweest. Bracht zelf in mijn eerste jaar als burgemeester van Den Haag in de privésfeer een aantal bezoeken aan de restaurants aan de Bierkade. Was toen al onder de indruk van de sfeer en uitstraling van dit mooie stukje Den Haag. Mag op uitnodiging van organisator Menno Doorschodt mee met de ‘vip’-vaart. Aangekomen op de Bierkade wacht Menno mij op bij de opstapplaats van De Ooievaart. Feliciteer hem met de organisatie van dit evenement. Groet ook fotografe Clara Mazel (die met haar fotografiepartner Alexander van Lawick de foto hieronder van mij en Menno achter de fotolijst maakte). Menno praat mij bij over de totstandkoming van het festival en welke wijzigingen er zijn doorgevoerd ten opzichte van de vorige edities. Mooi hoe de creativiteit van Menno ervoor heeft gezorgd dat het festival efficiënt omgaat met de beperkte ruimte rondom de kades. Begroet tijdens de wandeling naar het evenemententerrein vele bekende Haagse gezichten. Kom onder andere Lydia Kosijungan en Eef Meijer tegen, zij nodigen mij uit om langs te komen bij hun woning aan het Haagsche Hof. Zij wonen op acht hoog en hebben een prachtig uitzicht over Den Haag. Passeer verschillende foodstands. Onder andere van Dungelman en Oma Toos. Krijg van Jamal Redouani, eigenaar van Oma Toos, een portie poffertjes aangeboden. Ga ermee op de foto maar eet er niet van. Vervolgen onze weg richting de al vertrokken vip-boten. Maak onderweg kennis met vrijwilliger Mascha Meeuwis. Mascha is de partner van Menno. Stap aan boord bij schipper Peter Duivesteijn van De Ooievaart. Spreek met een aantal Haagse ondernemers. Geniet ondertussen van verschillende optredens.

Maak kennis met Marvin Gerritsen, accountmanager van Heineken, en zijn vriendin Jitske. Mocht afgelopen vrijdag fietsen in Zuidwest, deed dat op de fiets van de moeder van Marvin. De wereld is klein. Stappen rond zeven uur van de boot, uiteraard na het maken van de nodige foto’s met de aanwezigen aan boord. Bij het verlaten van het festival loop ik twee enthousiaste jonge dames tegen het lijf. Zij verfden afgelopen Koningsdag mijn rechterpink oranje. Laat deze nu weer lakken, nu in het roze. Ze hebben reuze lol.