Donderdag 24 december

Het regent weer als ik eerst ochtendwandel en vervolgens rond kwart voor zeven richting het Stadhuis fiets. Begin op kantoor met het inruimen van de laatste stapels dossiers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Praat telefonisch bij met oud-collega Marie-Louise van Kleef. Stap aan het eind van de ochtend opnieuw op de fiets. Bestuursadviseur Marja vergezelt me richting de Koningstraat in Schilderswijk. Heb aldaar met Itai Cohn afgesproken bij SKS Supermarkt. Itai is oprichter van Schilderswijk Bewoners Tours. Een bezoek aan lokale ondernemers is altijd onderdeel van zijn programma. Juist in deze tijd probeert Itai een steentje bij te dragen aan de versterking van de lokale economie. Hij overhandigt me symbolisch een picknickmand. Doen samen boodschappen bij Yavus van SKS Supermarkt. Het is een familiebedrijf dat sinds 2003 bestaat. Het heeft een breed assortiment dat de diversiteit van de klanten weerspiegelt. Yavus vertelt trots over zijn betaalautomaat die sinds kort in de winkel staat. Neem afscheid en wandel richting de Hoefkade.

Maak kennis met Renate, eigenaar van Sabores da Terra. Sabores da Terra verkoopt Braziliaanse en Portugese levensmiddelen (‘Wij leveren ook aan ambassades’). Het blijkt een authentiek delicatessenwinkeltje. Renate is vol goede moed, maar het is een zwaar jaar geweest. Vooral voor de kleine, lokale ondernemers. Door onze boodschappen lokaal te doen geven wij de lokale middenstand een steuntje in de rug.

 

Fiets daarna, een tip van gemeenteraadsleden van CDA en VVD, via de Noordwestbuitensingel naar het Constant Rebecqueplein. Fietsen langs de Electriciteitsfabriek.

Het gebouw behoort tot het industrieel erfgoed en wordt gebruikt om kunst uit verschillende disciplines laagdrempelig aan te bieden. Zo presenteerde de Haagse band DI-RECT hier afgelopen oktober hun nieuwe album – digitaal via een livestream. Ook is het gebouw eerder gebruikt door kunstenaar Theo Jansen die hier aan een van zijn strandbeesten werkte. Via de Conradkade fiets ik naar de Reinkenstraat. Kreeg deze tip van Jan Pronk en Suzanne van Erven (beiden betrokken bij de Haagse VVD). Zie lange rijen wachtenden bij de slager en de bakker …

Fiets door de binnenstad terug naar het Stadhuis. Koop bij Vermolen’s oliebollenkraam in de Grote Marktstraat een paar oliebollen en appelflappen en neem ze mee voor een aantal medewerkers die nog op het Stadhuis aan de slag zijn. Kletsnat en koud loop ik terug naar mijn werkkamer. Handel een paar laatste klusjes af. Voorzie een aantal stukken van een handtekening en zeg Melenie van het bestuurssecretariaat gedag. Fiets naar huis. Haal verse bloemen in huis. Avondeet kaasfondue thuis. Heerlijk.