Donderdag 24 februari

Verneem in alle vroegte het afschuwelijke nieuws over de inval van Rusland in Oekraïne. Terwijl ik namens de VNG mijn tijd en energie steek in de wereldvereniging van gemeenten gebeurt dit. Ervaar het als een enorme nederlaag voor internationale samenwerking en diplomatie. Vreselijk.

Over tot de orde van de dag. Heb om zeven uur telefonisch overleg met Leonard Geluk, de algemeen directeur van de VNG. Een werkontbijt volgt met Jessie, Stan en Sanne in de Ramblas-zaal. Nemen de actualiteit en het programma van de dag door. Woon de vergadering bij van de Europese sectie (CEMR) binnen de UCLG. Neem met de collega’s uit Europa onder leiding van mijn Zweedse ambtgenoot Carola Gunnarsson (Sala), Marlène Siméon en Martin Revault (beiden werkzaam bij CEMR) de agenda van vandaag en morgen door.

Stellen ook een statement op over de gebeurtenissen in de Oekraïne. Ga dan richting de plenaire vergadering. Na de opening van secretaris-generaal Emilia Sáiz, waarin zij ook stilstaat bij deze gitzwarte dag, spreek ik het Europese statement uit in het bijzijn van alle regio’s binnen de UCLG.

Woon de aansluitende workshops bij. Zit naast mijn Canadese ambtgenoot Berry Vrbanovic (Kitchener). De workshops (of: ‘policy meetings’) gaan over het ‘Lampedusa Charter’ (migratie) en over ‘Municipal Feminism’. Maak – tijdens een van de schorsingen – gebruik van het buitenzwembad. Het ziet er namelijk in het zonnetje wel heel aanlokkelijk uit. Doe een dappere poging. In m’n eentje. Loop twee keer dwars door het zwembad. Het is ontzettend koud. Echt (te) koud. Jammer, maar ik heb het in ieder geval geprobeerd. Gebruiken een gezamenlijke (late) lunch buiten op het terras naast het zwembad. Ja, dat kan in februari in Barcelona. Ben dan inmiddels weer aangekleed en zo. Dit geheel terzijde.

De middag staat in het teken van de jaarlijkse bijeenkomst van de Global Taskforce of Local and Regional Governments (GFT). ‘This year’s annual meeting will be a “better normal” …’ heet het in de agenda. Na digitale welkomstwoorden van Gino van Begin (Secretary General of ICLEI) volgen sessies over de relatie met de Verenigde Naties, over Ecological Transformation en over de agenda voor de komende periode. De voorlaatste sessie gaat over de Development Cooperation Agenda ‘Global Partnership for Development’. De sessie is voorbereid door de UCLG Working Group on Capacity and Institution-Building. VNG International (Jessie Post) droeg bij aan de voorbereiding. Spreek enkele welkomstwoorden uit, waarna Sebastien Hamel (senior expert development cooperation) het gesprek inleidt. The New Urban Agenda is aan het begin van de avond het onderwerp van de laatste sessie. M’n ambtgenoten Carlos Martinez (Soria) en Ilsur Metshin (Kazan) leiden het onderwerp in. Zit een deel van de middag aan tafel bij de Belgische Sophie van Haasen die werkzaam is bij het Mayors Mechanism. Maak kennis met locoburgemeester Andreas Wolter (Keulen), met ambtgenoot Joanne Vanderheyden (Strathroy-Caradoc) en voorzitter van FCM (Federation of Canadian Municipalities). Bel met m’n ouders in Edam, met woordvoerder Jan en chef kabinet Eline. Wandelen ’s avonds met het gehele gezelschap via de gezellig drukke Ramblas naar het kantoor van UCLG aan de Carrer d’Avinyó waar na een aantal bilaterale gesprekken een informele ontvangst plaatsvindt voor alle deelnemers aan de retreat.

Wandel niet al te laat terug naar het hotel.