Donderdag 24 juni

Fiets ook vanochtend heen en weer naar mijn nieuwe woning. Neem met aannemer Gerard, stukadoor Marcel en schilder Ab de dingen van de dag door. Kleed me, terug thuis, om en begeef me richting het Stadhuis. Heb via MS Teams een vergadering van de staf Bovenlokale Netwerken. Maak (nader) kennis met voormalig wethouder Rachid Guernaoui. Neem met communicatieadviseur Fleur Venner een filmpje op in verband met een bijeenkomst over het programma Den Haag Zuidwest.  Benadruk opnieuw de boodschap aan het kabinet: kom zo snel mogelijk met een aanpak voor kwetsbare wijken. Heb via MS Teams een ingelast overleg met onder anderen de VNG-collega’s Leonard Geluk, Theo Weterings, Victor Everhardt en Rutger Groot Wassink.

Ga dan richting Alphen aan de Rijn. Intussen informeert Esther Lieben, directeur van onze veiligheidsregio, mij over een stroomstoring die een groot deel van Den Haag treft (‘Hier spreekt uw commandant’). Bij aankomst in het Alphense stadhuis aan het Stadhuisplein is de storing gelukkig opgelost. Zit in de Raadzaal de vergadering voor van het Regionaal Beleids Overleg (RBO) met mijn 26 ambtgenoten in de politie-eenheid Den Haag.

Praat na afloop bij met m’n ambtgenoten Liesbeth Spies (Alphen aan de Rijn) en Michel Bezuijen (Zoetermeer). Bel onderweg terug naar Den Haag met Peter van Toor van Juridische Zaken.

Begeef me, terug in Den Haag, direct naar de Hofvijver. Hang de regenboogvlag op bij het Huis van Europa.

Vervolgens overhandigen Gerard Kuppen (vice-voorzitter van het Veteranenplatform), Edo van den Berg (ontwerper en initiatiefnemer van de vlag) en Soraya van Weereld (Veteranenshop) mij de veteranenvlag. Deze vlag is bedacht in 2005, toen een aantal veteranen samen therapie volgden. Zij vonden dat ze met Veteranendag – die aanstaande zaterdag plaatsvindt – zelf ook moeten kunnen vlaggen. Dit om te uiten dat ze zelf veteraan zijn, en tevens om respect te tonen aan andere veteranen. De rode en witte kleur hebben een dubbele betekenis. Het rood is zowel onderdeel van de Nederlandse vlag, maar tevens is het een uiting van respect en eer voor alle gesneuvelde militairen en andere oorlogsslachtoffers. Ook de kleur wit is onderdeel van de Nederlandse vlag, maar staat daarnaast symbool voor de vrede waarvoor veteranen hebben gestreden. De kleur lichtblauw representeert VN-uitzendingen zoals UNIFIL, UNPROFOR en Mali. Het in de vlag aanwezige groen staat symbool voor onder andere de Tweede Wereldoorlog, SFOR en ISAF. Neem de vlag als burgemeester van Den Haag en VNG-voorzitter in ontvangst. Spreek mijn dank en enorme respect uit voor de inzet van veteranen voor vrede en veiligheid. In Nederland en ver daarbuiten, recent of lang geleden. Fotograaf Bas legt de overhandiging op beeld vast.

Foto: ANP

Ga aansluitend met Marjolein (kabinetszaken) richting Scheveningen. Loop vanaf boekhandel Scheveningen in de Keizerstraat samen met Marianne van den Berg en Steven Rozenboom een deel van de route van het Schevenings paspoort. Het is een wandelroute door Scheveningen waarbij je tijdens de route allerlei opdrachten krijgt. Maak onderweg een praatje met een aantal heren op de bank voor de Oude Kerk. Loop de kerk zelf ook even binnen. Fraai.

Wandel vervolgens door de gezellige kleine straatjes van het pittoreske Oude Scheveningen. De wandeling eindigt bij De Maatschappij, waar het paspoort afgestempeld wordt.

Neem afscheid van Marianne en Steven. Ga onderweg naar mijn volgende ontmoeting even naar binnen bij galerie Studio 26. Tijdens de heftige regen van vorige week stond het water binnen. Het is gelukkig weer droog. Maak aan de Prins Willemstraat kennis met Harry, de vrolijke en optimistische eigenaar van Zarautz en sponsor van het meidenelftal van voetbalclub SVC’08. Zwaai naar Henk Groen, een met Harry bevriende vaste gast.

Maak aan het eind van de middag op de boulevard op Scheveningen kennis met Leen en Laura Huizer. Leen is beter bekend als Lee Towers en woont – hoewel Rotterdammer – al vele jaren in Den Haag. Leen kan niet wachten tot hij weer kan optreden.

Fris me thuis even op. Ga aan het begin van de avond naar het Museon aan de Stadhouderslaan. Verzorg op uitnodiging van Martin Born, Tona Belderbos, Rob Schuurmans en Willem Post in de Levi Lassenzaal een toespraak bij de ‘World Class The Hague’, een talentenprogramma van gemeente Den Haag voor studenten. Van september tot juni worden zij in contact gebracht met de thema’s vrede en recht en de internationale organisaties in de stad. Vertel over de rol van steden op het wereldtoneel en de rol van Den Haag in stedennetwerken. Vijf studenten – Victoria, Kirati, Dimitris, Arnoud en Diva – presenteren de resultaten van een onderzoek naar de vraag hoe een mogelijke vredesprijs het profiel van Den Haag als internationale stad van vrede en recht zou kunnen versterken. Leuk om zo’n groep jonge, ambitieuze studenten live te kunnen ontmoeten.

Heb terug thuis aan het eind van de avond telefonische vergaderingen met wethouder Liesbeth Van Tongeren en gemeentescretaris Ilma Merx en met een paar VNG-collega’s. Een lange dag zit erop.