Donderdag 25 mei

De Klatteweg is vanochtend vroeg mijn eerste bestemming. Fiets in de loop van de ochtend naar het Stadhuis. Loop iets voor tienen richting de raadzaal voor de gemeenteraadsvergadering. Starten met het vervolg van het debat over de uitspraak van de rechter in de zaak De Mos/Guernaoui en de gevolgen hiervan voor de Haagse politiek. Ronden de eerste termijn af en na een schorsing ook de tweede termijn waarna in de loop van de middag de stemmingen naar aanleiding van dit debat plaatsvinden. De raad besluit onder andere bij motie het fractievoorzittersoverleg een gespreksleider te laten aanstellen die zich onder meer zal richten op de verhoudingen binnen de raad, financiële verantwoording van de partijen en de samenstelling van het college. Wordt vervolgd.

Na een korte schorsing begint de gemeenteraad met de reguliere agenda. Plaatsvervangend voorzitter Ralph Sluis neemt het voorzitterschap over. Draag bij aan een actualiteitendebat over de blokkade van de A12 aanstaande zaterdag. Loop terug naar mijn werkkamer voor een korte nabespreking met m’n naaste medewerkers Robin en Bernadette. Buig me over de stukken in de tas.

Bezoek einde middag aan de Amsterdamse Basisweg samen met mijn woordvoerder Robin de vertrekkend hoofdredacteur van de Telegraaf Paul Jansen. Paul leidt me rond over de indrukwekkende redactievloer, waar zowel de papieren als de online Telegraaf-redactie zit. Het is een open werkomgeving, waar dagelijks de krant wordt gemaakt. Samen met zijn ‘chef politiek’ Wouter de Winther blikken we terug op het hoofdredacteurschap van Paul en bespreken we enkele markante maar ook complexe momenten uit ons beider carrière. Paul wordt nu correspondent voor de Telegraaf in Amerika, waar hij met zijn bijna voltallige gezin naartoe verhuist. Lijkt me een interessante overgang – van het dagelijks runnen van een volle redactievloer naar een verre buitenpost waar je alles zelf moet organiseren. Wens hem veel succes met deze nieuwe stap en hoop hem in Amerika nog eens een keer de hand te mogen schudden. Terug op het Stadhuis zit ik via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Woon in de raadzaal aan het eind van de raadsvergadering de stemmingen bij. Gebruik het avondeten en praat na met een aantal hoofdrolspelers tijdens de informele nazit. Fiets naar huis. Lange vergaderdag achter de rug.