Donderdag 26 augustus

Begin vandaag in alle vroegte met een werkbezoek aan The Hague Humanity Hub aan de Fluwelen Burgwal. Ooit een initiatief van de gemeente, inmiddels is de Hub een zelfstandige stichting ter bevordering van Den Haag als internationale stad van vrede en recht. Maak gedurende het bezoek aan de twee locaties van de Hub (nader) kennis met directeur Jill Wilkinson en een aantal leden (bedrijven en organisaties) van de Hub. De Hub verbindt ruim honderd verschillende organisaties die actief zijn op het gebied van vredesopbouw, innovatie van het recht, onderwijs, humanitaire actie, klimaat en ontwikkelingssamenwerking. Dit jaar organiseert de Hub de Just Peace Month en de Haagse Internationale dag. Spreek op de eerste locatie onder anderen met medewerkers van  Space4GoodUNOCHA en Mercy Corps. Het valt me op hoeveel van de werkzaamheden van ook deze organisaties data gedreven zijn. Krijg eveneens tweede locatie aan het Alexanderveld een rondleiding. Hier werkt de Hub samen met Frame Offices. Begroet directeur Laurens Vrind van Frame Offices die mij over het bedrijfsconcept informeert. Maak op deze locatie kennis met medewerkers van de Mukwege FoundationREDRESS en UNHCR. Nuttig bezoek.

Ga aan het eind van de ochtend meteen door naar het strand van Kijkduin. Voor het NH Atlantic Hotel wachten Shane Stam en Robin Stuip me op. Het zijn bestuursleden van de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB). Ben als burgemeester van Den Haag beschermheer van de brigade. Lopen samen het strand op naar strandpost 2. Eén van de vier strandposten die verspreid liggen over het 11 km lange Haagse strand. Begroet in de post voorzitter Sjaak de Bruijn en Martijn, Mirjam en Sabine van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). De HVRB en de VRH werken samen en zorgen met elkaar voor onze veiligheid op het strand. Maak kennis met vijf enthousiaste jonge lifeguards van de HVRB. Vervolgens neemt, inmiddels senior Lifeguard, Titia me mee naar één van de voertuigen voor een ‘patrouille’. Ilse rijdt ons richting het binnenmeer van de Zandmotor om een indruk te krijgen van omvang van het strand en te ervaren waar je bij een observatietocht als deze alert op moet zijn. Zie onderweg een grote groep kitesurfers genieten van de stevige wind en wilde zee. Vandaag wappert de gele vlag, oftewel ‘gevaarlijke zee, wees extra waakzaam’. Enerverende ervaring. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Spreek ‘s middags aan de Genemuidenstraat met Frans van den Broek en Aat van Rhijn (Rappórt) over het vak van (beschermings)bewindvoerder in Den Haag. Ongeveer 4.000 inwoners staan in onze gemeente onder bewind. Frans en Aat helpen een aantal van deze mensen om weer zicht en grip te krijgen op hun financiële situatie. Ben onder de indruk van hun inzet bij dit ingewikkelde – en zeer relevante – werk.

Ga halverwege de middag naar de Jan van Beersstraat. Geef in de bestuurskamer van HVV Laakkwartier een interview voor het magazine Laakkwartier. Spreek met de journalist Bart Bakker en de voorzitter van de stichting HVV Laakkwartier in de Maatschappij, Jan-Willem Wigt. De stichting is opgericht om de vereniging HVV Laakkwartier te steunen bij haar activiteiten. Spreken over de toekomst van de club, over de samenstelling en de kracht van Laak en de uitdagingen die er voor de stichting en voor de wijk zijn. Leuk gesprek.

Mijn volgende bestemming is de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Hans en Bart (directie veiligheid) praten me op locatie bij over de ins and outs van de veiligheidssituatie in de directe omgeving van de nieuwe behuizing van ons parlement. Goed om er een beeld van te krijgen.

Mijn laatste werkbezoek brengt me bij het Holland Casino aan de Kurhausweg. Bestuursvoorzitter Erwin van Lambaart, locatiemanager Marcel Westerbrink en public affairs manager Robin Bleichrodt leiden me rond en informeren me over de historie van de vestiging, een aantal actuele ontwikkelingen en de toekomstkansen voor Scheveningen. Rond m’n werkdag af met een kort informeel bezoek aan goede bekende Jan Stuyt. Spreken in de Riouwstraat over Den Haag en alles wat daarmee samenhangt. Jan is ondertussen een prima gastheer. Thuis wachten de inhoud van de tassen van het Stadhuis.