Donderdag 26 januari

Het is lekker rustig in het zwembad. Trek m’n baantjes, fiets terug naar huis, bel met politiechef Paul van Musscher en ga richting het politiebureau Zuiderpark.
Spreek met de wijkagenten (John, Eric, Justin, Melanie en Hendrica) van Moerwijk, zowel oudgedienden als nieuwe agenten. Bespreken de jaarwisseling en een paar actualiteiten. Luister aandachtig naar hun verhalen over de ontwikkelingen in Moerwijk. Ga vervolgens in de politiebus van agent Remco richting het Heeswijkplein.

Bezoek het buurthuis. Kijk met coördinator Wendy en haar collega’s terug op de jaarwisseling. Spreek mijn waardering en steun uit voor hun enorme inzet. Aan de overzijde van het buurthuis is supermarkt Coop gevestigd. Ook aan de supermarkt ging oud en nieuw niet ongemerkt voorbij.


Vestigingsmanager Yacup Uysal leidt me rond door de winkel. Praten bij in de lunchruimte voor de medewerkers. Loop verder de wijk in. Spreek aan de Twickelstraat bij jongerenwerk Wijkz met Anass, Jamal, Amal en Zeenul over het werk dat zij doen. Ben trots op de prestaties van deze jongens en moedig ze aan vooral zo door te blijven gaan.

Moet tegen het middaguur meteen door naar het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt.

Ontvang er de (nieuwe) ambassadeurs van Kenia, Frankrijk, Tanzania, Azerbeidzjan, Apostolische Nuntiatuur (Vaticaanstad) en Moldavië. Ze delen hun (eerste) impressies van Den Haag en de prioriteiten in hun ambassadeurschap. Natuurlijk komen de (inter)nationale politieke actualiteiten ook uitgebreid ‘ter tafel’. Goed elkaar te spreken en zo elkaar bij gelegenheid snel te kunnen te vinden.

Bijna de gehele middag staat vervolgens in het teken van een bedrijvenbezoek aan een aantal ondernemers in de Binckhorst. Word hartelijk ontvangen door Cees Herweijer (voorzitter Bedrijvenvereniging Binckhorst, Laakhavens en Fruitweg), Pieter Scholten (voorzitter MKB Den Haag) en een aantal medewerkers van de gemeente: Davey (senior projectleider Binckhorst), Tom (projectmanager Binckhorst), Marc (beleidsadviseur Economie) en Anita (gebiedsregisseur).

Start het bedrijvenbezoek bij Maison Kelder. Bob Kaptein vertelt onder het genot van het befaamde hazelnootgebak over de ontwikkelingsprojecten in de directe omgeving van zijn fabriek en de gevolgen voor zijn onderneming. Bezoeken vervolgens Kindergarden Kasteel de Binckhorst waar Melissa (locatiemanager) en Ivo (ketendirecteur) ons ontvangen.

Tref in de eetkamer ook Menno, Miep en Maurits Smitsloo (Smitsloo groep) die eigenaar zijn van het kasteel. Ivo en Menno informeren mij over de renovatie van het kasteel en de nieuwe bestemming. Op dit moment wordt nog gewerkt aan de tuin rond het kasteel.


De tuin is binnenkort voor iedereen toegankelijk. Stap opnieuw in de taxibus en ga naar De Vos Verf aan de Saturnusstraat.


Annemarie en Paul (zus en broer) zijn de vierde generatie binnen het bedrijf dat ooit in Scheveningen (aan de Maaswijkstraat) begon. Inmiddels hebben zij de ontwikkeling en productie verplaatst naar de Binckhorst. Ook zij vertellen over de voorziene woonprojecten in hun directe omgeving en de impact op het bedrijf. Loop na het bezoek naar de kade, waar Davey mij informeert over de Haagse Asfaltcentrale en de herontwikkeling in het gebied. Stap daarna voor laatste keer in de taxibus op weg naar APKoké aan de Wegastraat.

Word ontvangen door Bart en Melissa die vertellen over hun unieke bedrijfsformule. Samen met de gemeente kijken zij naar mogelijkheden om te verhuizen naar een andere plek in de Binckhorst om ruimte te geven aan een hoogwaardige ov-verbinding.

Zeg alle aanwezigen gedag en begeef me naar Sociëteit De Witte aan het Plein. Ontmoet aldaar bestuurlijke ‘duizendpoot’ Henk Grootveld. We praten bij over de verschillende stichtingen en besturen waar Henk aan bijdraagt: de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, Geschiedkundige Vereniging Die Haghe, Museum Panorama Mesdag, Oud vissers en stichting Noordster.

Bezoek aansluitend een bijeenkomst van de Orde van het Haags Verhaal in de Centrale bibliotheek. Nanette, Arthur en Melvin begroeten mij bij binnenkomst. Piet Gispen maakt een groepsfoto.

Zie bekende gezichten onder de aanwezigen, onder andere Sahar, Arie Toet en Boudewijn Baert. Het zijn allemaal verhalenvertellers van het eerste uur. Mooi dat zij nog steeds meedoen. Haags Verhaal maakt in opdracht van de gemeente een boek over herdenkingen in Den Haag in de herdenkingscultuur rondom koloniaal- en slavernijverleden. Astrid Feiter en Stefan Wijers zijn vanavond de presentatoren.

Beantwoord vragen van de aanwezigen en geef een positief antwoord op een vraag van Astrid zelf: of ik beschermheer zou willen worden van de Orde van het Haags Verhaal. Ben zeer vereerd. Het is belangrijk dat verhalen gedeeld worden. Dit bevordert het onderlinge begrip. Hoop hieraan te kunnen blijven bijdragen.

Race naar huis. Zit om zeven uur via MS Teams een uitgebreide extra vergadering van de driehoek voor. Improviseer het avondeten, bel concernjurist Peter van Toor, met gemeentesecretaris Ilma Merx en zit vanaf negen uur – ook via MS Teams – een extra vergadering van het college van burgemeester en wethouders voor.