Donderdag 26 mei

Ga lekker zwemmen. Werkontbijt met Maarten en Irene. Nemen het programma van vandaag en morgen door. Bel met Simone. Voor haar is het Hemelvaartsdag. Overigens, hier is er niets van te merken. Bezoek met Maarten het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting aan de Wulfingstraat. Koop onderweg de kranten van vandaag. Times of Suriname, de Ware Tijd, Dagblad Suriname en De West. Op het ministerie ontvangen minister Uraiqit Ramsaran en zijn naaste medewerkers ons gastvrij. De minister wilde me graag nog even spreken. Vandaar.

Hebben een nuttig overleg. Loop vanaf het ministerie naar de Houten Kerk, het grootste houten bouwwerk van het westelijk halfrond.

Bekijk het fraaie interieur van de kerk. Terug in het hotel zit ik via MS-Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Op de agenda staat de voorbereiding van het tweede duel in de finale van de play-offs om een plek in de eredivisie tussen ADO Den Haag en Excelsior aanstaande zondagavond.

Rond half elf stap ik samen met Maarten en Irene in de stromende regen in een busje – de Amsterdamse delegatie zit er al in. Reisleider Tony (Access Suriname Travel) brengt ons naar de loopsteiger in Leonsberg.

Daar stappen we in de nog steeds stromende regen in een veerbootje naar Commewijne. Rond het middaguur ontvangt de DC van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab, ons in een zaaltje bij het Fort Nieuw Amsterdam. Tref net als gisteren ook hier een volle zaal met districtsraadsleden, ressortsraadsleden, leden van het districtsbestuur en leden van de Nationale Assemblee. Na het volkslied en een toespraak van de DC krijgen ambtgenoot Halsema en ik het woord en delen we onze eerste ervaringen en reden van ons werkbezoek. Terwijl de andere delegatieleden beginnen met een bezoek aan het openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam onder leiding van directeur Gerard Alberga praat ik na met een aantal districtsraadsleden. Maak kennis met Shani Doerga van de brandweer Suriname.

Hij vertelt over de samenwerking met onze veiligheidsregio Haaglanden. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie was recent nog op bezoek bij een van onze kazernes. Sluit vervolgens aan bij het bezoek aan het museum.

Rijden via Alkmaar naar Mariƫnburg. Steken bij Mariƫnburg, aangekomen met een veerboot, de Commewijnerivier over richting Frederiksdorp. Gebruiken in het resort bij Frederiksdorp (een voormalige politiepost en plantage) een late lunch. Ondernemer en eigenaar Sirano Zalman informeert ons over de geschiedenis van de locatie, leidt ons rond en vertelt ons over zijn ambities. Lopen de Boni trail. Het is een pad door de jungle dat een verbeelding geeft van het slavernijverleden op de plantage Frederiksdorp en het verzet en gevecht van slaven die de jungle invluchten. Het pad is tot stand gekomen na onderzoek en overleg met diverse organisaties in Suriname en Nederland over hoe het verhaal te laten zien en te vertellen. Laat ik het zo omschrijven: iedereen beleeft de wandeling op zijn eigen manier. Door de regen is het nat, de lucht is warm en vochtig. We steken de afwateringsloten over op gladde smalle houten balken. Zak soms weg in de modder, en sla flink wat muggen van me af maar kom redelijk ongeschonden aan bij het eind. Na afloop delen we de ervaringen en bespreken ze met initiatiefnemer Sirano. De natuur is prachtig en de doodskopaapjes zijn schattig.

Met een veerboot varen we vanuit Frederiksdorp rechtstreeks terug naar Leonsberg. Zien onderweg het Verhalenmuseum en in het water dolfijnen … Het zonnetje schijnt (eindelijk). Chauffeur Nelson brengt ons vervolgens in een busje vlot terug naar ons hotel in Paramaribo. Avondeet met Maarten en Irene bij het hotel.