Donderdag 26 november

Laat de ochtendwandeling voor wat ie is. Stap in de miezer op de fiets en begin in alle vroegte in de Grote Kerk. Bij ingang twaalf, tegenover Het Nutshuis wachten Kevin en Isabelle (allebei van kabinetszaken) en cameravrouw Lois mij op. Mijn bezoek heeft te maken met het Prinses van Oranje Concert 2020. Maak onder anderen kennis met Arjan Tien, dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en met Lorien Kramer directeur van stichting de Grote Kerk. Ze belooft me binnenkort in de kerk te zullen rondleiden. Aardig vooruitzicht.

Heb op het stadhuis een kort bestuurlijk (digitaal) overleg met onder anderen de wethouders Bert van Alphen en Martijn Balster. Loop richting de Entresol in het Atrium. Spreek twee videoboodschappen in. Begin met een Engelstalige boodschap voor de World Press Freedom Conference – een internationale conferentie rondom het onderwerp persvrijheid. Deze conferentie had eigenlijk in mei in Den Haag plaats moeten vinden. Door de coronacrisis is de conferentie verplaatst en wordt nu op 9 en 10 december digitaal uitgezonden vanuit het World Forum The Hague. Spreek het side-event ‘Forum for Legal Actors’ toe. Spreek een tweede boodschap in op verzoek van Marco Esser, directeur van The Hague & Partners. The Hague & Partners is de stichting die voor de gemeente Den Haag de marketing en acquisitie van de stad verzorgt. Voorzie de partnerbijeenkomst ‘Breakfast together with The Hague & Partners’ van enkele openingswoorden in het Nederlands. Regisseur Ali, cameravrouw Nadeche en Pepijn Zaagman (directie internationaal) zien er op toe dat alles goed verloopt.

Foto: Ali Parpaei

Maak, terug op mijn werkkamer, (nader) kennis met Addie Stehouwer (gemeentelijke ombudsman) en Yvette Nass (jeugdombudsman). Doe dat digitaal. Ontvang Ali Elhafet en Amina Elberkaoui van Matchez. Het bedrijf is actief in de wereld van het aan de slag helpen van moeilijk bemiddelbare mensen. Bespreek rond het middaguur samen met woordvoerder Jan een aantal kabinetszaken met de medewerkers Isabelle en Marjolein. Onderteken een stapel bedankbrieven gericht aan de Haagse Vrijheidsambassadeurs. De rest van de middag staat in het teken van het  voorzitterschap van de VNG. Zit in de Willemshof aan de Nassaulaan de (digitale) bestuursvergadering van de VNG voor.  Maak aan het eind van de middag kennis met mijn nieuwe bestuursadviseur bij de VNG. Bereid tenslotte samen met VNG-woordvoerder Angela de Jong, tekstschrijver Sarah Leers en bestuursadviseur Eline Tops-Visser de jaarlijkse Bestuurdersdag voor die morgen plaatsvindt. Stap op de fiets naar huis, duik in de stukken en bel met de Tweedekamerkandidaten Mikal Tseggai (fractievoorzitter PvdA Haagse gemeenteraad) en Songül Mutluer (wethouder Zaanstad en VNG-collega). Zie flarden van het Europees voetbal op televisie. Mijn vader geeft in de rust commentaar via de telefoon.