Donderdag 26 oktober

Goed geslapen, al was het kort. Kan helaas niet zwemmen; het hotelzwembad is om half zeven nog gesloten. Zie Konya vanuit mijn slaapkamerraam.

Gebruik het ontbijt op verdieping R (restaurant) en wandel met de delegatie naar het nabijgelegen Selçuklu Congress Centre aan Horozluhan (Yeni). Twee heren van de politie houden me scherp maar charmant in de gaten. Woon om half negen in de Malazgirt Room op de eerste verdieping een vergadering bij van de Europese sectie binnen de UCLG: de Council of European Municipalities and Regions (CEMR).

Een soort vooroverleg ter voorbereiding van de vergaderingen van vandaag en overmorgen. Begroet onder anderen het Zweedse gemeenteraadslid Carola Gunnarsson (Sala), m’n Spaanse ambtgenoot Carlos Martínez (Soria), Jean-Yves Camus (aanwezig namens Anne Hidalgo) en de secretaris-generaal van CEMR, Fabrizio Rossi. Zit naast Aslihan Bozatemur (Abgeordnete zum Wiener Landtag und Gemeinderat). Heb aansluitend, beneden op het buitenterras van het congrescentrum, een ontmoeting met Yan Dong en zijn medewerkers. Yan is vice-president van The Chinese People’s Association for Friendship with Foreign Countries. Zit aan het eind van de ochtend in de grote plenaire zaal, de Kubadad Ballroom, een van de vijf beleidsdebatten voor. Het thema is ‘Opportunities for All: Redefining Finance and Economies of Equality‘. Koptelefoon op en geconcentreerd aan de slag. Verschillende sprekers gaan in op de lokale economische situatie in hun stad en regio en wat er nodig is om te werken aan economische ontwikkeling – wat wij in Nederland ‘Brede Welvaart’ zouden noemen. De verschillende economische situaties maken dat de bijdragen een breed palet aan suggesties en oplossingsrichtingen kennen. Wobine Buijs-Glaudemans verzorgt een bijdrage namens de VNG. Begroet in het voorbijgaan mijn ambtgenote Carolina Cosse (Montevideo, Uruquay) en haar Executive Secretary Fabiana Goyeneche. Carolina is tot en met morgen president van UCLG.


Konya (in de Romeinse tijd Iconium geheten en ooit de hoofdstad van het toenmalige sultanaat) is een stad in het zuidwestelijk deel van Midden-Turkije. De agglomeratie Konya bestaat uit de districten Karatay, Meram en Selçuklu en telt ruim een miljoen inwoners. De stad is bekend om de dansende derwisjen. De soefi-broederschap van de dansende derwisjen werd ergens in de dertiende eeuw gesticht door de filosoof en dichter Jalal ad-Din Rumi (heet in het Turks Mevlâna).


Rijd in een busje van de congresorganisatie samen met Wobine, Maarten en gids Ahmet langs het fraaie Alaaddin park. Bezoeken het mausoleum voor Mevlâna. Het is inmiddels een museum. Wandelen in het zonnetje rond over het karakteristieke binnenplein, geniet van de turquoise kleurenpracht. Bekijken de imposante graftombe en de moskee van binnen. Zien de Sultan Selim Camii moskee van dichtbij. Wandelen via de Kustahan gate naar binnen en via de Chalabiyan gate naar buiten.

Bezoeken de winkels in de gerenoveerde Bazaar. De moeite waard. De twee heren van politie rijden achter het busje aan en wandelen onopvallend met me mee.

Fris me, om half twee terug in het hotel, even op en loop naar de congreslocatie. Begroet ambtgenoot en gastheer Uğur Ibrahim Altay (Konya), Bheke Stofile (President of the South African Local Government Association, SALGA), Fatimetou Abdel Malick (President of Nouakchott Region, Mauritanië), Sergio Arredondo (Secretario General de la Federación Nacional de Municipios de México) en mijn ambtgenoten Ashok Kumar Byanju Shrestha (Dhulikhel, Nepal) en Johnny Araya (San José, Costa Rica). Zit in de loop van de middag in de grote zaal (Kubadad Ballroom) een uitgebreide vergadering van de Committee on Statutory Affairs voor.

Deze vergadering gaat vooral over interne aangelegenheden zoals de bemensing van de inhoudelijke beleidscommissies, de evaluatie van het functioneren van de organisatie en komende activiteiten. Ook de ontwikkelingen in de wereld worden uitgebreid besproken. Een grote diversiteit aan opvattingen, ervaringen en achtergronden komt als altijd in beeld. Heb aan het begin van de avond een korte ontmoeting op het Stadhuis in de fraaie werkkamer van de gastheer-burgemeester Altay, samen met de collega’s uit de Presidency. Voegen ons aansluitend bij alle andere deelnemers aan de World Council, beneden in de kelders van het Stadhuis. Gebruiken er het avondeten. Begroet locoburgemeester Lee Seok Bong (Daejeon) en zijn team. Vraag hem mijn hartelijke groeten over te brengen aan burgemeester Lee Jang-Woo.

Stap na afloop met de heren van de politie in hun auto. Breng een bezoek aan het indrukwekkende stadion van de plaatselijke voetbalclub Konyaspor. Krijg er een heuse Trabzon rijstpudding aangeboden. Neem er een hapje van. Heerlijk. Hoorde eerder vandaag dat Dirk Kuijt mogelijk trainer wordt van deze club. Zou mooi voor hem zijn. Bij het afscheid is een heuse voetbalsjaal mijn deel.

Even voor negenen zijn Maarten en ik terug in het hotel. Zie mijn kans schoon om op verdieping -1 – gehuld in een nieuw verworven badmuts – m’n zwembaantjes te trekken. Gebruik na afloop samen met de jongens uit de delegatie een versnapering in restaurant Saja op de 15e verdieping. Maak buiten op het terras een foto van het voetbalstadion waar ik net was.

Ben redelijk snel weg want het gebouw maakt op deze hoogte naar mijn idee iets teveel beweging.