Donderdag 27 april

Hang in alle vroegte de vlag uit. Het rood, wit en blauw voorzien van oranje wimpel. Het is Koningsdag. Ga om kwart voor zes richting het Spuiplein. Ontmoet daar de collega’s van de Haagse Straat Organisatie (HSO). Zij zijn afgelopen middernacht begonnen met de reiniging van de stad en sluiten de nacht traditioneel af met een gezamenlijk ontbijt. Mark Schüssler, teamleider van de HSO, begroet me. Spreek de mannen kort toe. Zonder hen zou de stad er dagelijks niet zo mooi bijliggen.


Zie ondertussen dat de Nederlandse vlag ook op het Stadhuis gehesen wordt. Ga mee naar de Grote Markt. Daar vindt nog een laatste rondje schoonmaken plaats. Kanjers zijn het.

Drink met chef kabinet Eline bij mij thuis een kop koffie. Trek in verband met de kou buiten een thermoshirt aan. Gaan om half acht de stad in. Fietsen om te beginnen (traditiegetrouw) naar de Frederik Hendriklaan. Marjolein (kabinetszaken) sluit aan. Organisator Peter Boelhouwer neemt ons mee langs de eindeloos lange rij kleedjes vol met spullen.

In vergelijking met vorig jaar is het drukker. Spreek enthousiaste verkopers die al vroeg (sommigen zelfs al sinds gisterenochtend) hun plaatsen hebben ingenomen. Wens iedereen een goede verkoop. Laat m’n rechterpink oranje lakken en vanmiddag in het Huijgenspark nog een keer.

Drink een kopje koffie bij Paagman en groet de gelijknamige Nadine. Heb onderweg tal van spontane ontmoetingen. Krijg van Bruno van den Elshout een setje ansichtkaarten kado. Fietsen door de wijk. Loop binnen bij Franse bakker Denis Botrot van Tartine aan de Van Beverningkstraat. Ontmoette hem eerder tijdens een van de kennismakingsontbijten. En sla mijn slag voor de dag: een enorme tas Duplo voor mijn kleindochter Florien. Mijn dochter is er ongetwijfeld blij mee. Leonard Geluk (algemeen directeur VNG) belt.

Fietsen door naar de Thomsonlaan. Dit jaar is hier weer een ‘echte’ vrijmarkt. Het zonnetje laat zich inmiddels goed zien. En ook hier is het druk.


Anneclaire en Heynric, de kinderen van chef kabinet Eline, leggen mij het spel uit waarmee zij die dag op de vrijmarkt staan. Wens ook hen veel succes. Krijg van Marga van Poelje een prachtig oud boek (‘Wandelingen door oud-Den Haag’, geschreven door Johan Schwenke) en gooi een aantal blikken voor het Ronald McDonald Huis.

Stappen op de fiets, gaan nu richting het Koningsplein. Ook hier is veel vertier. Drinken een kop koffie bij Sint Joris en de Draeck. Uitbater Max de Vogel is een voortreffelijk gastheer. Freek (kabinetszaken) sluit zich bij ons aan.

De volgende stop is – op uitnodiging van Liesbeth Hazekamp – een bezoek aan de 54e editie van de Nationale Geraniummarkt op het Lange Voorhout. Word hier ontvangen door de gisteren gedecoreerde Koos Sol en Klaas Pors van Groei & Bloei Den Haag. Loop langs de kramen en mag aan de kwekers het juryrapport overhandigen.

De prijs voor de mooiste kraam gaat dit jaar naar rozenkweker Don Schniedewind. Hij is zeer verguld met de prijs. Koop een blauwe lobelia voor op mijn balkon.

In het Huijgenspark is een kinderkoningsmarkt. Ook hier is de sfeer vrolijk. Word door een aantal actieve buurtbewoners ontvangen. Praat bij over het reilen en zeilen in de wijk.


Er wordt muziek gemaakt en doe een poging een toren van blikken om te gooien.


Kom schrijver Shamim Patwary tegen.

Had een jaar geleden de eer zijn boek ‘Frozen Mind’ te ontvangen.

Fietsen vervolgens naar grand café de Pakschuit aan de Dunne Bierkade. Lunch er pinchos. Dan begint het middagprogramma. Nu begeleiden Sandra en Camilla me. Ga richting stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg waar dit jaar voor de eerste keer een kleedjesmarkt is georganiseerd bij winkelcentrum Leidschenveen. Monica Quist (stadsdeelmedewerker) en de initiatiefnemers en organisatoren van de kleedjesmarkt Lowie Blankenspoor, Peter de Boer, Paul Hoogendoorn en Igor van den Heijden ontvangen me allerhartelijkst.

De markt is een succes. Loop langs allerlei vrolijke kleedjes en proef een (Rotterdams) koningsbier van de Stadshaven Brouwerij.


Bij vertrek hollen twee meisjes achter me aan. Ze geven mij armbandjes. Draag de bandjes die mijn voornaam dragen met trots.

Meteen door naar de vrijmarkt in de Rietbuurt, georganiseerd door de bewonersvereniging De Dijken. Voorzitter Perry Hayen begroet me tijdens deze 10e editie van de markt. Wijkfotograaf Jan van Es maakt wat foto’s en ik signeer ondertussen zijn jubileumboekje over 20 jaar Leidschenveen-Ypenburg. Begroet Lucy en Tiny van de bewonersvereniging en ga met veel kinderen op de foto, waaronder Bram en Boas.


Kom ook nog Liliana tegen, de dochter van juf Kamalia van wie ik eerder het boek ‘Juf, wat voor haar heb je?‘ ontving.

De Van Hoytemastraat en omgeving in het Benoordenhout is mijn volgende bestemming. Stadsdeeldirecteur Debora Lootsma, haar partner Wenke, André van den Heuvel en Eva Slootweg (voorzitter en bestuurslid evenementen van de wijkvereniging Benoordenhout) leiden me rond. Ontmoet Koos Sol opnieuw. Zoon Julius werkt bij Beumer IJzerhandel. Vandaar. Julius leidt me rond door de fraaie zaak die na een brand grotendeels is gerenoveerd.

Praat bij de tent van de wijkvereniging met een aantal vrijwilligers (“Mijn man zwemt met u!”), krijg van Hanne de Charro het wijkblad kado en doe een ronde langs de stands. Maak het staartje van de vrijmarkt mee. Het plein verandert langzaam in een straatfeest met livemuziek.

Zie een deel van het optreden van Archie and The Bunkers. Wip aan het eind van de middag in het Belgisch Park aan bij de familie Anne Mulder. Puffen een kwartiertje uit bij Des Indes. Daar staat overigens ook mijn fiets geparkeerd.

Bezoek aan het begin van de avond de Haagse Kunstkring aan de Denneweg. Doe dat op uitnodiging van Theo Heere van het Buurtschap Centrum 2005. De jaarlijkse Koningsdagbijeenkomst is druk bezocht. Vorig jaar trof ik Paul van Vliet en zijn echtgenote Lidewij aan… Sta dit jaar in een korte toespraak stil bij zijn overlijden. Vraag eenieders inzet voor verbinding en en met de samenleving (‘Noblesse oblige‘) en breng aan het eind een toost uit op het leven en op Z.M. de Koning.

Gebruik ten slotte ter afsluiting van de zeer sfeervol verlopen Koningsdag het avondeten met de medewerkers Sandra, Camilla en René in de nabijgelegen De Resident. Fiets in de loop van de avond samen met Simone terug naar huis.