Donderdag 27 januari

Trek m’n zwembaantjes, fiets naar huis en ga dan richting de Ypenburgse Boslaan, de locatie van TNO Ypenburg. Had september vorig jaar, samen met wethouder Saskia Bruines, een overleg met CEO Paul de Krom en Maarten Tossings van de Raad van Bestuur. Spraken toen een werkbezoek ‘op locatie’ af aan de afdeling CBRN waar TNO Rijswijk naar toe verhuist. Binnen het aandachtsgebied Defensie en Veiligheid heeft TNO een onderzoeksafdeling die zich toelegt op Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire bescherming (oftewel CBRN). Word ontvangen door de projectverantwoordelijke voor de verhuizing Werner Schoeman. Begroet even later COO Maarten Tossings, wethouder Saskia Bruines, Andrea Burik (TNO research manager energetische materialen) Annette Kliphuis (TNO research manager CBRN), Sandra van der Waart en Branko van Loon (beiden van Economische Zaken). Na de presentaties over de onderzoeksafdeling en de plaatjes van de nieuwbouw, gaan we het terrein op. Een aantal TNO’ers vertelt over hun onderzoeken naar het verfijnen van detectoren om mogelijke explosieven in bagage te onderscheppen en het verbeteren van coatings om auto’s beter te beveiligen. Een zeer divers onderzoeksterrein – waan me bij Q van James Bond – waarvan de gemene deler is: zeer betrokken TNO’ers. Laat een klein kadootje achter voor Paul de Krom die binnenkort TNO verlaat voor een functie bij de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).

Aan het eind van de ochtend meteen door naar het Korte Voorhout in de binnenstad voor een werkbezoek aan de president van de Hoge Raad Dineke de Groot. Griffier Hans Storm doet me in- en uitgeleide. Lopen samen door het prachtige gebouw naar de werkkamer van de president. Begroet Dineke en spreek met haar in het gezelschap van Edwin Bleichrodt, procureur-generaal bij de Hoge Raad en Vera de Witte (directeur bedrijfsvoering en voormalig medewerker van de VNG). Praten over de ‘stand’ van het land. Dineke, Hans en Edwin leiden me vervolgens rond door het gebouw. Ze informeren me over de architectuur, over het administratie proces rond de cassatieprocedure en over de digitalisering. Nemen een kijkje in de civiele raadkamer die in vergadering bijeen is. Eindigen in de grote zittingszaal (L.E. Visser zaal). De Hoge Raad doet jaarlijks uitspraak in zo’n 5.000 zaken, meestal schriftelijk, maar als het mondeling is, gebeurt het in deze prachtige zaal. Uiteraard staan we na afloop (letterlijk) stil  bij het schilderij ‘Hoge Raad’ van Helen Verhoeven. Op dit gigantische schilderij is een drukbevolkte rechtszaal te zien. Voor de rechtsheren verschijnt de menigte: de treurige, boze, eenzame, lieve, vertrouwde en vervreemdende figuren die samen onze chaotische samenleving vormen. Dit alles wordt overkoepeld door een gigantische lumineuze kroonluchter. De wanden zijn bedekt met kunsthistorische verwijzingen naar de ontwikkeling van het Nederlands recht en de grondwet. Er zijn voormalige politici, geleerden, staatshoofden en filosofen te zien.

De middag staat bijna geheel in het teken van mijn VNG-voorzitterschap. Kom aan bij de Willemshof aan de Nassaulaan, waar ambtsvoorganger en voormalig VNG-voorzitter Wim Deetman net vertrekt. Toevallig. Praten kort bij. Heb in de Beatrixzaal een ‘bila’ met algemeen directeur Leonard Geluk, in het bijzijn van enkele naaste medewerkers. Bespreken onder andere het conceptprogramma van het VNG jaarcongres. Ziet er goed uit. Zetten in op een fysiek weerzien. Eten een broodje alvorens de bestuursvergadering begint. Ambtgenoot Theo Weterings (Tilburg) sluit fysiek aan. De hybride vergaderruimte – de Achterhoek geheten – is niet optimaal. De verwarming is kapot en het is erg gehorig. Het moet maar. Bedank collega Victor Everhardt (wethouder Amsterdam) voor zijn inzet voor de Nederlandse gemeenten in het VNG-bestuur en heet Peter Snijders (burgemeester Zwolle) als nieuwe collega welkom. Staan lang stil bij het regeerakkoord en hoe er mee om te gaan de komende weken en maanden. Ben niet positief gestemd. Sluit aan het eind van de middag de vergadering en praat na met eerdergenoemde Theo. Onze samenwerking gaat lang terug. De VNG medewerkers Angela de Jong en Kevin Driessen wachten me na afloop op om twee filmpjes op te nemen. Een over de Veteranendag 2022 en een voor de (nieuwe) gemeenteraadsleden na 16 maart aanstaande. Draag met plezier bij. Een drukke middag op de Willemshof zit erop.

Spreek ’s avonds, terug thuis, via MS Teams op verzoek van raadsgriffier Jeanke Verbruggen (Eindhoven) met twee fractievoorzitters die lid zijn van de vertrouwenscommissie op zoek naar een nieuwe burgemeester. Leuk gesprek. De inhoud van de loodgieterstas van het Stadhuis krijgt de rest van de avond m’n aandacht. Heb uitvoerig telefonisch contact met raadsgriffier Lilianne Blankwaard.