Donderdag 28 maart

Het is Witte Donderdag. Reis na m’n zwembeurt aan de Klatteweg bijna meteen door naar Alphen aan den Rijn. Het regent behoorlijk onderweg. Bijna de gehele ochtend staat in het teken van vergaderingen van de stuurgroep gewelddadige en rivaliserende jeugdgroepen (spreken met de coaches Dick, Richard en Jorik, Linda Groenestein van de directie Veiligheid informeert ons over de laatste stand van zaken) en van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van de politie-eenheid Den Haag. Plaats van handeling de raadzaal in het Stadhuis van Alphen. In het RBO informeert Chrissie van der Meijden ons over het project Dealbreakers en Jasmijn van Zijverden over het jaarplan mensenhandel.

Praat onderweg terug naar Den Haag bij met Pepijn Sleyfer en een aantal collega’s van de directie Veiligheid. Fiets rond het middaguur vanuit huis naar de binnenstad. Op het Stadhuis aangekomen komt Wemmeke Wisman (accountmanager bij Pels Rijcken) langs voor een identiteitscontrole. Deze controle vloeit voort uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en uit de Verordening op de advocatuur (Voda). Heb in de collegekamer een overleg met Chris Schaapman (directeur Nationaal Programma Zuidwest) en wethouder Martijn Balster. Maak samen met Evelien Bouwman (adviseur Management Development) kennis met de nieuwe ombudsman. Binnenkort wordt de naam bekendgemaakt. Ontvang goede bekende – uit mijn Amstelveense periode – en pianist Ed Boekee. Ed gaat voor ons de muzikale omlijsting verzorgen tijdens de Lintjesregen 2024 in Diligentia. Verheug mij er zeer op. Net als Sandra, Carola en Eline van kabinetszaken.

Maak (nader) kennis met Emily Edepi. Ontmoette haar eerder bij een bijeenkomst ter ere van 20 jaar Prins Claus Chair van het International Institute of Social Studies. De Keniaanse graduate student denkt na over hoe de impact van uitwisselingen te vergroten. Wordt vervolgd. Heb via MS Teams een overleg met de ambassadeur van Costa Rica in Nederland, Z.E. Arnoldo Brenes Castro, en zijn consul-generaal Manuel Ignacio Morales. Dit in het kader van de voorbereiding van mijn dienstreis namens de VNG en de wereldvereniging van gemeenten UCLG naar Costa Rica. Finn Speulmann van VNG International staat me bij.

Draag aan het eind van de middag op uitnodiging van Sandra Nijhof met een toespraak bij aan een bijeenkomst ter gelegenheid van het 110-jarig jubileum van de Erasmus Universiteit in het International Institute of Social Studies (ISS) aan de Kortenaerkade, onderdeel van de Erasmus Universiteit. Maak (nader) kennis met de rector van ISS Ruard Ganzevoort en de voorzitter van het college van bestuur Ed Brinksma. Beide hooggeleerden spreken vriendelijke welkomstwoorden uit.

Ontmoet de alumni Marilyn Haime en Robert Okello (respectievelijk in 1979 en 2021 afgestudeerd). Goed om hun verhalen te horen.

Race terug naar het Stadhuis. Heb onderweg via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek. Fred Teeven belt, net als ambtgenoot Leendert de Lange (Wassenaar), Sandra van der Zwan (kabinetszaken) en Chiu Man (politie). Bel zelf met René van Kuilenburg (directeur Publiekszaken), met ambtgenoot Theo Weterings (Tilburg) en met brandweercommandant Esther Lieben. Praat bij met gemeentesecretaris Ilma Merx.

Woon aan het eind van de middag in de collegekamer de vergadering bij van het presidium van de gemeenteraad. Gebruik aansluitend samen met raadsgriffier Lilianne Blankwaard het avondeten met de gemeenteraadsleden Richard de Mos, Marieke van Doorn en Minke Hofstra. Plaats van handeling is Wicked Wines aan het Anna Paulownaplein. Plezierig samenzijn. Goed voor de onderlinge verhoudingen.

Fiets naar huis. Daar wacht de tas.