Donderdag 28 oktober

‘De radio moet uit. Ik ben hier voor m’n rust’, hoor ik vanochtend vroeg een badmeester zeggen tegen een van z’n collega’s. Ik moet erom glimlachen. Leuke tekst terwijl ik het zwembad inglijd voor m’n zwembanen. Fiets naar huis en ga bijna meteen door naar het Stadhuis. Ontvang in de collegekamer een justitiële delegatie uit Albanië. Ambassadeur H.E. Adia Sakiqi, oud-senator Ben Swagerman en Eric Vincken van CILC begeleiden de delegatie. De aanklagers werken aan en voor een nieuw opgezet initiatief voor het bestrijden van georganiseerde misdaad en corruptie in Albanië. Goed om te horen dat de delegatie naar Den Haag én Nederland komt om een kijkje in de keuken te nemen op het gebied van vrede en recht. Spreek mijn steun uit en wens hen een nuttig werkbezoek aan Nederland.

Ben de rest van de ochtend in Loosduinen. Breng samen met gemeenteraadslid Chris van der Helm en fractievertegenwoordiger (en vanaf volgende week ook gemeenteraadslid) Anno Fekkes een werkbezoek aan het stadsdeel. Begin in het winkelcentrum. Spreek met stadsdeeldirecteur Mustapha Boumeshouli, winkelstraatmanager Hans Noordermeer, Pjer Wijsman van commissie loosduinen en een aantal ondernemers en winkeliers. Het gaat over de toekomst van het winkelcentrum en hoe dit het kloppende hart van Loosduinen kan blijven. Ga langs bij Henk en Letty van schoenenzaak Zapato en bij Frank van Es van de Bataaf herenmode. Wandel door het winkelgebied naar buurtcentrum de Henneberg. Hier worden activiteiten georganiseerd, van taallessen tot boekbinden, en komen bewoners uit de wijk bij elkaar voor een potje kaarten, om te biljarten of gewoon een kopje koffie.

Stap op een groengele fiets. Het lijkt onderweg alsof de zon altijd schijnt in Loosduinen. Bezoek het gebouw van Popradar, waar Centrum Siena huist. Siena organiseert kunstzinnige dagbesteding, onder andere voor mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Projectmanager Sjef vertelt er enthousiast over.

Fietsen verder. De laatste stop van het werkbezoek is de buurtkamer Notenbuurt aan de Walnootstraat. Zet vrijwilliger Lydia Coelman in het zonnetje die al 12,5 jaar voor iedereen klaarstaat. Chapeau.

Bijna de gehele middag staat vervolgens in het teken van de bestuursvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die vindt digitaal plaats vanuit de Willemshof aan de Nassaulaan. Lunch met een broodje en praat bij met de medewerkers Frans van de Waart, Angela de Jong, Luuk Heijlman en Naut Kool. Heb een kort overleg met algemeen directeur Leonard Geluk. Medebestuurslid en ambtgenoot Ellen van Selm (Opsterland) komt binnenlopen. Ellen was in de veronderstelling dat de vergadering fysiek zou zijn. Kan gebeuren. Zit de digitale vergadering voor. Veel aandacht gaat uit naar de voorbereiding van de Algemene Ledenvergadering van 26 november. Maak na afloop (nader) kennis met Thomas Eterman, sinds kort CCO van de BNG bank.

Breng aan het begin van de avond een bedrijfsbezoek aan Kompaan Bier aan de Saturnusstraat in de Binckhorst. Moest afgelopen zomer het bezoek ter gelegenheid van de lancering van het ‘Kreeftenbier’ op het laatste moment afzeggen in verband met een incident met dodelijke afloop bij Parnassia. Beloofde toen het bedrijfsbezoek te zullen inhalen. Bij dezen. Eigenaar Jeroen van Ditmarsch ontvangt me allerhartelijkst. Hij vertelt over de actualiteit van het bedrijf, de plannen voor de nabije toekomst en natuurlijk over het Kreeftenbier, of te wel ‘Running with scissors – Lobster Saison’. Begroet ondertussen (goede bekende) Hans Biesheuvel en zijn dochter Frederique, Michael Lucassen van TIIN Capital, Johan van Nieuwenhuizen en Evert van der Hoek van United Fish Auctions en gemeentelijk projectleider Göktalay Altintas (gebiedsontwikkeling Noordelijk Havenhoofd).

Fris me thuis even op en gebruik het avondeten met Simone en Albert en Ellen Arp bij Calla’s aan de Laan van Roos en Doorn. Albert wordt binnenkort CEO van Cardiologie Centra Nederland. Een latertje. Doe terug thuis nog de stukken voor morgen. Het is niet anders.