Donderdag 29 december

Ben niet gewend dat het op een donderdag druk is in de zwembanen. Het is niet anders. Fiets naar huis. Neem een douche en rijd met m’n Fiatje Uno richting Driehuis-Velsen. Woon in crematorium Westerveld aan de Duin en Kruidbergerweg in Driehuis de crematie bij van de oudste (en zeer sympathieke vriendin) van mijn moeder: ’tante’ Jannig Brinkman-Sanders.

Tante Jannig – geboren in Middelie – zou in februari 89 jaar zijn geworden. Mijn moeder en broer Koos zijn er ook. Net als veel familieleden – de drie zonen Jan Jaap, Kees en Jeroen en hun gezinnen – en vrienden en bekenden. Een sobere plechtigheid volgt. Jan Jaap en Kees spreken, net als Noor (“Ik ben huisarts”, vertelt ze me na afloop) namens de kleinkinderen. Schoondochter Marianne en kleinzoon Stijn laten hun muzikale talenten horen. Condoleer de familieleden na afloop, oom Kor natuurlijk als eerste. Groet de drie zonen en zoveel mogelijk leden van hun gezinnen. Maak kennis met kleindochter Charlotte (“Ja, ik studeer nog en woon in Dronten. Ben nu even skileraar in Zwitserland”) en wens de kleinkinderen Nienke en Jasper veel succes met hun sportieve endeavours.

Geef m’n moeder en Koos een lift terug naar Edam. Was er m’n handen, neem afscheid en ga meteen terug naar Den Haag.

Heb, terug thuis, via MS Teams een ingelast overleg met m’n naaste medewerkers Hans, Bernadette, Jan en Eline. Gelet op alle actualiteit vandaag en de komende dagen is dat noodzakelijk. Stap aan het eind van de middag op de fiets. Haal in de Keizerstraat erwtensoep, roggebrood en Zeeuws spek. Voeg verse groente en de op eerste kerstdag van m’n moeder gekregen rookworst van de Edamse slager Taam toe. Kortom, heb ’s avonds smakelijk gegeten. Bel later op de avond uitvoerig met m’n dochter in Houten.