Donderdag 29 februari

Het is schrikkeldag vandaag. Fiets, na mijn zwembeurt, richting de Hooistraat. Laat m’n fiets achter bij fietsenmaker Eus voor een kleine reparatie. Drink een kopje koffie bij SunSun Coffee aan het Goudenregenplein. De vriendin van eigenaar Martijn Goedegebuure presenteert de koffie.

Bijna meteen door naar de nabijgelegen Fahrenheitstraat. Breng er vanochtend samen met wethouder Mariëlle Vavier een werkbezoek. Loop in de miezer naar binnen bij Anne & Max. Begroet onder anderen BIZ-voorzitter José, oud-ondernemer en BIZ-adviseur Rob en de wethouder. De teamleider van de wijkagenten Mart, projectleider Permanente Winteropvang (PWO) Jan en veiligheidsregisseur Wilco zijn er ook. Bracht eerder op 11 januari een bezoek aan de Fahrenheitstraat naar aanleiding van een brandbrief over de ervaren overlast door winkeliers en omwonenden. Kom zoals toen afgesproken zo’n zes weken later terug om de vorderingen te bespreken en dit keer samen met Mariëlle. De winkeliers en bewoners geven aan dat de ingezette maatregelen hebben geholpen. Volhouden dus. Het is zaak ons voor de volgende winterperiode voor te bereiden op het voorkomen van ongewenste neveneffecten van de opvang. Maken na afloop een wandeling door de straat. Bezoeken de PLUS-supermarkt. Ondernemer Frans informeert ons over zijn uitbreidingsplannen en wij bewonderen het originele plafond van de Westend-bioscoop die hier ooit was gevestigd. Rob vertelt dat hij hier ooit als kleine jongen met z’n ouders een optreden van Wim Sonneveld heeft bijgewoond.

Ben rond half twaalf te gast bij The International School The Hague (ISTH) aan de Wijndaelerweg. De ISTH is een van de vele scholen die zich richten op de grote internationale gemeenschap in Den Haag, die bestaat als resultaat van de vele internationale organisaties, ambassades en bedrijven die in de stad en regio gevestigd zijn. De leerlingen komen uit allerlei delen van de wereld, in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Zo’n 81 verschillende talen worden er gesproken. Primary school-directeur Rubin Borges verwelkomt me. Binnen volgt de kennismaking met het directieteam, een aantal medewerkers en een grote groep leerlingen die zich op de trap in de welkomsthal heeft verzameld. Ze brengen live een prachtige versie van ‘Skyfall’ van Adele ten gehore, indrukwekkend.

Leden van het directieteam (Michelle, Ingrid, Sarah en Caroline) leiden me vervolgens rond door het gebouw. Het gebouw zit vast aan de Secondary school van de ISTH en is vijf jaar geleden in gebruik genomen. Wat goed te zien is, want alles is modern en nieuw. Loop naar binnen bij groep 4b, hier zijn ze bezig met een ‘writing workshop’ en leren de kinderen hoe ze beschrijvend moeten schrijven. Bezoek groep 3d waar de leerlingen rekenles krijgen en druk bezig zijn met het maken van symbolen. Sluit af bij groep 2a, waar de kinderen leren lezen en schrijven en nu bezig zijn met hun favoriete onderdeel ‘writing class’. Vandaag leren ze te schrijven over kleine gebeurtenissen die ze in hun leven hebben meegemaakt. Wandel via de gymzaal richting de welkomsthal en bewonder het prachtige kunstwerk dat zij mede dankzij de hulp van Stroom hier kunnen tentoonstellen. Het botachtige kunstwerk is als een soort kapstok waar een deken aan hangt van duizenden gekleurde kralen die alle nationaliteiten vertegenwoordigen. Gosha laat mij de bibliotheek zien. Spreek met drie leerlingen die hier vaak in de pauze een boek komen lezen. Sluit het bezoek af in de werkkamer van Rubin. Spreken over de uitdagingen en kansen waar de school voor staat. Officemedewerker Eefje Robinson doet me in- en uitgeleide. Nuttig bezoek.

Ter gelegenheid van het afscheid van mijn inmiddels voormalige bestuursadviseur Bernadette van der Wal gebruik ik samen met haar en een paar van haar naaste collega’s een (afscheids)lunch bij Stan in de Passage.

Bernadette is met veel plezier aan de slag bij de directie Veiligheid en maakt het goed. Leuk ook om Marja Bolier weer eens te zien en te spreken. Marja geniet van haar pensioen. Zij was degene die mij vanaf 1 juli 2020 op de fiets – ‘uptempo’ – alle hoeken en gaten van Den Haag heeft laten zien. Ben haar daarvoor nog steeds zeer dankbaar. Zeg gedag. Haal m’n fiets op bij meneer Eus. Fiets, helaas in de stromende regen, naar huis. Fris me een beetje op.

De rest van de middag staat in het teken van het bijwonen (in vak D naast Onno Eichelsheim en Dick Schoof) van de ceremoniële installatie van Janny Knol als nieuwe korpschef van de politie en het afscheid Henk van Essen in de Nieuwe Kerk aan het Spui.

Ambtgenoot Femke Halsema (Amsterdam) en de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz spreken. Het Nederlands Politieorkest begeleidt de installatie muzikaal. Janny is, als opvolger van Gerard Bouman, Erik Akerboom en Henk van Essen, de eerste vrouwelijke korpschef. Ze krijgt uit handen van Henk de Koninklijke standaard.

Stap ’s avonds, terug thuis, op de fiets en doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Zie flarden van de halve finale voor de KNVB Beker en werk aan de inhoud van de tas van het Stadhuis. Politiechef Karin Krukkert belt over de actualiteit en commissaris van de Koning Jaap Smit over het commissiedebat gisteren in de gemeenteraad.